4 minuten

Een nieuw Bundesligateam van de week. Wout Weghorst kan niet missen, Thomas Müller speelde de sterren van de hemel en Achraf Hakimi liet weer eens zien wereldtop te zijn. Maar wie vergezellen dit drietal?

Door: Dosty Amin

Alexander Schwolow van Freiburg – 7.5

De doelman van Freiburg staat in de belangstelling van Ajax. Schwolow gaf in een interview aan, dat hij zijn club niet zomaar zou verlaten. De 27-jarige doelman staat bij veel clubs op het lijstje. Schwolow was afgelopen vrijdag belangrijk voor Freiburg in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Gladbach. De Duitser was belangrijk met reddingen, waaronder deze twee die in de clip te zien zijn.

Achraf Hakimi van Dortmund – 8 

De Marokkaan is bezig aan een geweldig seizoen bij Dortmund. De snelle dribbelaar speelt met vijf tanks op zijn rug, hij blijft de hele wedstrijd gaan. De wingback is betrokken bij 15 goals in 30 wedstrijden, hele knappe cijfers van de Marokkaan. Als een middenvelder van Dortmund de bal heeft, maakt Hakimi de loopactie naar voren toe. Hij kan dan in alle vrijheid een pass geven of hij sprint diagonaal naar binnen toen om zelf te scoren. Een vrij succesvolle recept, zo gebleken. Hakimi keert volgend seizoen terug naar Real Madrid. Ik twijfel een beetje of Zidane Dani Carvajal eruit gaat halen, maar Hakimi is echt een stuk beter. Hopelijk belandt hij niet een heel seizoen op de bank, daarvoor is hij te goed. 

Dominique Heintz van Freiburg – 7.5

Freiburg versloeg afgelopen vrijdag Gladbach, dankzij een doelpunt van invaller Neal…… uhhhh Nils Petersen. De verdediging van Freiburg viel vooral op. Lienhart en Heintz waren van allebei van onschatbare waarde achterin. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Heintz. De verdediger won duels en haalde veel  weg voor de goal. Hij onderschepte veel en haalde veel voorzetten weg. Heintz is in 2018 voor een bedrag van 3 miljoen euro overgenomen van FC Koln. Met deze overwinning staat Freiburg op de achtste plaats met vier punten achterstand op nummer zes Wolfsburg.

Emre Can van Dortmund – 8

De middenvelder lag er een tijdje uit vanwege een blessure. Afgelopen zaterdag stond hij centraal achterin, wegens een blessure van Hummels. Can speelde een uitstekende wedstrijd. Hij onderschepte ballen, was uitstekend in de passing, won (lucht)duels en was belangrijk met de winnende goal. Emre Can is sinds zijn komst in de winter een belangrijke kracht in het elftal van Lucien Favre. Samen met Witsel van onschatbare waarde op het middenveld. Nog geen maand na zijn komt werd de Duitser definitief overgenomen van Juventus. Een uistekende zet van Dortmund, naar mijn mening.

Marin Pongracic van Wolfsburg – 7

De tweede keer oprij dat de verdediger in het Elftal van de Week staat. Het is een genot om de Kroaat aan het werk te zien. De verdediger is comfortabel aan de bal en dribbelt vaak tegenstanders met gemak voorbij, dat voor een centrale verdediger. Het is ook niet heel gek dat Pongracic de man was met de meeste dribbels in de wedstrijd tegen Werder Bremen, met maar liefst 5 dribbels. Daarnaast wint hij duels, onderschept hij veel ballen en is hij uitstekend in de passing. Weer een uitstekende speler uit de Red Bull-concern.

Thomas Muller van Bayern – 8.5 SPELER VAN DE WEEK

De Duitser was maar weer eens op dreef afgelopen zaterdag. Met twee assists had de middenvelder een groot aandeel in de 2-4 zege tegen Leverkusen. Ik heb het eerder al benoemd, maar Muller is zo ontzettend slim en weet altijd waar het gevaar is. Zijn beweging zonder bal blijft week in, week uit indrukwekkend. De middenvelder heeft gevoel voor ruimte en gevoel voor vrijstaande medespelers. De middenvelder staat inmiddels op 20 assists dit seizoen. Helaas wordt de middenvelder nog altijd ondergewaardeerd. Muller is op zijn manier een van de beste spelers van de wereld. 

Leon Goretzka van Bayern – 8 

Goretzka staat de laatste paar wedstrijden naast Kimmich, door afwezigheid van Thiago Alcantara. Ondanks dat het duo Kimmich/Thiago ongelooflijk goed draaide, neemt Goretzka zijn rol moeiteloos over. Natuurlijk vult hij het wel anders in. Thiago is een spelmaker. Hij komt in de bal, draait weg bij tegenstanders en speelt ballen door. Terwijl Goretzka meer een loper is. De Duitser is meer in de zestien van tegenstanders te vinden en dat is te zien in het aantal goals en assists. Afgelopen weekend was de middenvelder belangrijk met een goal en een assist. De Duitser veroverde bij de 1-1 eerst de bal van Diaby en gaf hem uitstekend aan de diepgaande Coman, die voor de 1-1 zorgde. Even later kopte hij eerst de bal naar Kimmich, op de eigen zestienmeter. Binnen tien seconden stond de Duitser op randje zestien van de tegenstander om de 1-2 te maken. Daarnaast was Goretzka ook belangrijk met onderscheppingen. 

Xaver Schlager van Wolfsburg – 7.5

De middenvelder valt al weken op bij Wolfsburg, zo ook in de wedstrijd tegen Werder Bremen. De Zwitser won zeven van de elf duels en onderschepte enorm veel op het middenveld, waardoor Werder niet gevaarlijk kon worden. Er zit veel gif in Schlager, hij doet zijn naam wel eer aan. Als kers op de taart had hij bij een afvallende corner de 0-1 kunnen maken, helaas raakte hij de lat. Vorige week stond ook een Wolfsburg middenvelder in het Elftal van de Week, toen Maximilian Arnold.

Philipp Max van Augsburg – 7.5

In een matige wedstrijd tussen Augsburg en Koln, viel er nauwelijks te genieten. Philipp Max was een van de weinige lichtpuntjes. De wingback heeft een fantastische trap in de benen, dat te zien is bij voorzetten en vooral bij vrije trappen. De Duitser is betrokken bij 13 goals in 27 wedstrijden, dat voor een wingback. De snelle Max zorgt met zijn voorzetten voor enorm veel gevaar. Hij was gisteren de man met de meest gecreëerde kansen (3). Hij is vaak in de zestien van de tegenstander te vinden, zo ook bij de 1-1 van gisteren. Een voorzet van Framberger werd door Max tot goal gepromoveerd. De Duitser heeft in 2016 deelgenomen aan de Olympische Spelen in Rio. Duitsland verloor in de finale van Brazilië, net als op het WK van 2002.

Wout Weghorst van Wolfsburg – 8

Wat Weghorst uit zijn carrière weet te halen is enorm knap. De spits is ijzersterk in de lucht en won al zijn duels, tien van de tien. Hij was nadrukkelijk op zoek naar een goaltje, met succes. Vijf minuten voor tijd zorgde Weghorst met een kopbal voor 0-1. Dramatisch verdedigen van Werder-verdediger Vogt, die totaal niet ingreep. Bij elke club werd van Weghorst gezegd dat hij het niveau niet aankon. Inmiddels staat onze landgenoot op 12 goals en 3 assists in de Bundesliga dit seizoen, niet slecht voor iemand die het ‘niveau’ niet aankan. 

Anthony Ujah van Union Berlin – 7.5

De Nigeriaan was belangrijk in de wedstrijd tegen Schalke 04. Eerst werd Schalke-verdediger Juan Miranda kinderlijk opzij gezet en daarna werd Raman uitgekapt, uiteindelijk had Ujah oog voor de lopende Andrich. Hij gaf de bal op maat aan Andrich, die de bal rustig achter Nubel kon schuiven. De spits was ook nog dichtbij een doelpunt, maar zijn inzet zat geen genoeg kracht achter. Ujah had telkens oog voor medespelers die vrij stonden en creëerde de meeste kansen in de wedstrijd.