4 minuten

Dertig jaar na de val van de Muur zou RB Leipzig de eerste Bundesliga-Meister uit het voormalige Oost-Duitsland kunnen worden. Sinds de eenwording legden de ploegen uit het Oosten het steevast af tegen hun rijkere opponenten uit het Westen. Jarenlang werden zij niet eens vertegenwoordigd in de Bundesliga. Met de opkomst van RassenBallsport Leipzig kwam daar echter verandering in en lijkt op korte termijn een kampioenschap zelfs niet ondenkbaar.

Hoewel de Ossi’s gedurende de gescheiden jarenlang niet zo vaak wonnen als hun buren, boekten ook zij toch hun succesjes. De grootste daarvan kwam in een broedertwist tijdens het WK van 1974. Nota bene in Hamburg was één doelpunt van Jürgen Sparwasser genoeg om Die Mannschaft te verslaan. Het bleek een pyrrusoverwinning, want de Oost-Duitsers kwamen daardoor in een volgende groepsfase terecht in een poule des doods met Argentinië, regerend wereldkampioen Brazilië en het Nederlands elftal van Michels en Cruijff, terwijl Beckenbauer en co er met Polen, Zweden en Joegoslavië een stuk genadiger vanaf kwamen. Uiteindelijk waren zij het die aan het eind van het toernooi met de beker in handen stonden.

In clubverband werd datzelfde jaar de enige Europese prijs gewonnen. FC Magdeburg verraste in de finale van de Europa Cup II het Milan van Gianni Rivera en Karl-Heinz Schnellinger. Het volgende decennium werden nog twee finales van diezelfde UEFA Beker voor Bekerwinnaars bereikt, maar Carl Zeiss Jena trok in ’81 in Düsseldorf tegen Dinamo Tblisi aan het kortste eind, terwijl Marco van Basten zes jaar later Ajax in Athene langs Lokomotive Leipzig schoot.

Na de val van de Muur in 1989 lonkte het grote geld in het Westen. Topspelers als Andreas Thom, torjäger Ulf Kirsten en de toen nog vuurrode Matthias Sammer vertrokken. Tenslotte werden twee jaar na die Wende beide voetbalcompetities samengesmolten. Of beter gezegd, de Oberliga werd opgeslokt door de Bundesliga. Slechts twee teams uit de voormalige DDR mochten instromen op het hoogste niveau, Hansa Rostock en Dinamo Dresden. Voor beide clubs zou dat eerste verblijf van korte duur zijn.

Dresden zou na de degradatie nooit meer terugkeren. Rostock en later Energie Cottbus hielden de DDR-eer nog enige tijd hoog, maar ook aan hun tijd in de Bundesliga kwam in 2009 een eind. Vijf jaar zou de topcompetitie alleen uit Westerse clubs bestaan. Die hegemonie werd uiteindelijk doorbroken door RB Leipzig. 

Op papier staan de letters RB voor Rassenballsport, maar iedereen weet dat ze eigenlijk verwijzen naar de grote geldschieter van de club: de Oostenrijkse energiedrankgigant Red Bull. Op advies van niemand minder dan Franz Beckenbauer, een vriend van mede-eigenaar Dietrich Mateschitz, besloot het bedrijf zich te richten op de stad Leipzig. Een overname van een club uit de stad mislukte, waarna in SVV Markranstädt, gevestigd in het gelijknamige plaatsje iets meer dan 10 kilometer ten westen van Leipzig, een geschikt alternatief werd gevonden.

In 2009 werd de overname afgerond en sindsdien is de club aan een heuse opmars begonnen. Nadat tijdens het eerste seizoen de thuiswedstrijden nog werden afgewerkt in Stadion am Bad in Markranstädt, verhuisde de club al in de volgende zomer naar Leipzig en trok in het Zentralstadion. Een onderkomen dat beduidend beter past bij de ambities van de club. In 2016 was promotie naar de Bundesliga een feit. Gesteund door het energiedrankconcern en dankzij een progressief beleid slaagt de club erin zich meer dan staande te houden op het hoogste niveau en hebben ze zich inmiddels al in de top van de competitie genesteld.

Bron: Soccrates Images

Hoewel de club attractief voetbal speelt met jeugdige, talentvolle spelers is Leipzig één van de meest gehate clubs in de Bundesliga. Dat heeft natuurlijk te maken met de inmenging van het grote geld, maar het is in Duitsland ook simpelweg een principekwestie. Clubs horen voor minimaal 51% in handen te blijven van de supporters. Clubs als VFL Wolfsburg, Bayer Leverkussen en TSG 1899 Hoffenheim mogen echter van deze regel afwijken. De afgelopen weken was met name Hoffenheim-eigenaar Dietmar Hopp de kop van jut, maar in het verleden werden dergelijke pijlen ook op RB Leipzig gericht.

Leipzig komt nog niet in aanmerking voor een uitzonderingspositie zoals die van Leverkussen en Hoffenheim, maar omzeilt de 50+1-regel op eigen manier. Hoewel de leden inderdaad over een meerderheidsbelang beschikken, hebben ze het bij RB Leipzig bijzonder moeilijk en onaantrekkelijk gemaakt om daadwerkelijk lid te worden. Waar lidmaatschap bij Bayern München bijvoorbeeld maar zo’n €50 kost, is dat in Leipzig €800. De club kent dan ook maar 17 leden, waarvan de meerderheid bij Red Bull werkt.

De verschillen tussen Leipzig en de tweede Oost-Duitse club die dit seizoen uitkomt op het hoogste niveau kunnen nauwelijks groter zijn. Afgelopen zomer promoveerde het Oost-Berlijnse 1. FC Union Berlin naar de Bundesliga. De weg van volksclub Union richting hoogste divisie verliep volkomen anders dan die van RB Leipzig. Nog niet zo lang geleden dreigde de club failliet te gaan. Het waren uiteindelijk de eigen supporters die hun grote liefde uit het slop trokken. Eerst zamelden ze geld in door bloed te doneren en de daarmee verdiende vergoeding aan Union te schenken. Een actie die de naam Bluten für Union kreeg. Later staken tweeduizend fans ook nog eens de handen uit de mouwen om mee te helpen een nieuw onderkomen voor de club te bouwen. 

Net als Leipzig beleeft Union voor hun doen een uitstekend seizoen. Om de titel meestrijden zullen ze natuurlijk niet doen, maar een veilig plekje in de middenmoot is een aangename verrassing als een strijd tegen degradatie werd gevreesd. De kans dat we de ploeg uit de hoofdstad op korte termijn zullen zien acteren op het podium van de Champions League lijkt bijzonder klein. Al het Union-bloed in de wereld zal nog niet genoeg zijn om dat te bewerkstelligen. Een grote geldschieter als in Leipzig zou een alternatief kunnen zijn, maar waarschijnlijk is er geen enkele Union-supporter die dat zou toejuichen.

Leipzig bewees twee weken terug met een uitoverwinning op Tottenham Hotspur daarentegen dat zij dit jaar niet eens kansloos zijn voor de eindzege. Uitschakeling van de verliezend finalist van vorig jaar zou een mooie scalp zijn voor de Oost-Duitsers. Met potentiële tegenstanders als Manchester City en Paris St. Germain hoeven ze in Europa wat minder bang te zijn voor een hatelijk ontvangst. Hier stikt het van de poenerige geldschieters.

Vanavond neemt RB Leipzig het in eigen huis op tegen Tottenham Hotspur. De Duisters verdedigen een 1-0 voorsprong. Om 20.00 uur trappen we af met Studio Dudek en blikken we vooruit op dit onderonsje en op Valencia – Atalanta.