2 minuten

Er gaat geen dag voorbij dat het niet over het coronavirus gaat. Helaas is het tot nu toe een grote slechtnieuwsshow: Brabanders mogen dan wel enorme Bourgondiërs zijn, maar ze zijn absoluut niet corona-proof, het aantal zieken neemt wereldwijd dagelijks toe en buitenlandse competities sluiten hun deuren. Zojuist werd bekend dat het voetbal er in de Nederland er voorlopig ook uit gaat. Wat vindt voetballend Nederland daarvan? Lars van Vanaf De Tribune besprak in het de nieuwste aflevering.

Gooi de Eredivisie ook maar gewoon op slot. De meeste Nederlanders kunnen elkaar hierover wel de hand schudden. En zover zijn we inmiddels ook. Zo snel kan het gaan, maar ging het op moment van podcastopname nog niet. Lars sprak met Jan Bluyssen (manager competitiezaken van de KNVB) over het huidige competitiebeleid:

“Wij willen er alles aan doen om wedstrijden met supporters te spelen. Op dit moment hanteren wij drie fases: de eerste fase is tot aan de interlandperiode, de tweede is meteen daarna en de derde gaat in ná de reguliere competitie. In fase 1 worden in Nederland géén wedstrijden gespeeld zonder publiek, dus die zullen we altijd verschuiven. Daarna zou dit bij onmacht echter wel een optie kunnen worden, want dan loop je tegen het einde van je competitie aan. Plus, voor ons is het ook geen optie om de competitie niet uit te spelen.

Wat betreft de wedstrijden voor de komende ronde: wij volgen de richtlijnen van het RIVM.

Zo staat de KNVB er dus in. Maar, wat vindt de supporter? De Brabantse supporter in het geval van @DeKruikenzeiker. “Het is logisch dat de wedstrijd van Willem II uit het schema is gehaald. Je kan het risico simpelweg niet nemen. Er zijn oudere supporters, oudere en zwakkere mensen in je omgeving… dan kan je het risico niet nemen om met 15.000 mensen op elkaar zit. Zo zouden we het alleen maar in stand houden en dat wil natuurlijk niemand. Het is een logische beslissing gebaseerd op experts en die expertise hebben wij als supporters natuurlijk niet. Ik ben vooral blij dat het is afgelast en dat er niet verder wordt gespeeld zonder publiek.”

Hierop had Lars een simpele vraag: is er voetbal zonder supporters? Het antwoord van Kruikenzeiker was net zo eenvoudig te begrijpen: “Nee, voetbal is voor supporters. Zonder is meteen de angel eruit en is het eigenlijk niet meer interessant om te kijken.” FC Emmen-supporter Arjan reageerde in de podcast met soortgelijke woorden, al gaf hij ook aan dat het coronavirus minder leeft op de Emmense tribunes.

Nu ontbreekt er eigenlijk nog maar één invalshoek: wat vinden de spelers er zelf van? Lars vroeg het aan Utrecht-keeper Maarten Paes.

“Supporters kunnen écht een twaalfde man zijn. Er zit niet voor niets een verschil tussen uit en thuis spelen. Neem onze laatste wedstrijd tegen Ajax maar als voorbeeld. We denken, hopen en verwachten nu nog dat een bekerfinale met supporters is, maar het zou de glans er absoluut vanaf halen als ze er niet bij zijn.

Een scenario als in Italië zie ik natuurlijk niet zitten, maar het is gewoon een hele lastige kwestie. Ik hoop dat alles zo ingepast kan worden dat alle sport doorgaat en het EK ook.”

Luister de podcast!

Ben je benieuwd wat Italië-kenner Willem Haak en de Belgische supporter @HansRedMagic te melden hadden, of wil je gewoon nog even lekker luisteren naar al het bovenstaande en meer, luister dan vooral nog even de podcast.