2 minuten

Vorig seizoen was hij de captain van Excelsior, maar na de degradatie vertrok hij bij de Rotterdammers. Ryan Koolwijk koos er voor om te gaan spelen voor AS Trencin in Slowakije, waar hij eerder al een goede periode beleefde. Sinds afgelopen week is Ryan weer lekker terug in zijn woonplaats Lekkerkerk. De 34-jarige middenvelder heeft namelijk zijn contract laten ontbinden bij AS Trencin. Reden genoeg om hem uit te nodigen voor onze dagelijkse podcast.

Door: Lars Benit

De reden van Ryans contractontbinding is duidelijk. ‘Ik was in afwachting van wat er allemaal zou gaan gebeuren, de hele wereld staat natuurlijk op z’n kop. Er is geen duidelijk vooruitzicht op voetbal, dus dat is heel onzeker. Daarnaast kunnen mijn kinderen ook niet naar school en die begonnen mij steeds meer te missen. Ik kan je vertellen, je wordt er niet vrolijk van om iedere avond met je huilende kinderen te bellen.’ Ryan woonde namelijk alleen in Trencin, zijn vrouw en kinderen bleven in Nederland wonen. 

De geboren Rotterdammer wilde zelf al een tijdje terug naar Nederland, maar dit stond de club hem niet toe. ‘Dit kwam omdat het niet duidelijk was wat er met de competitie zou gaan gebeuren. Niemand weet wanneer die weer wordt hervat. Daarbij komt ook nog dat wanneer ik Slowakije tijdelijk zou verlaten, ik bij terugkomst twee weken in quarantaine moest. Dus ik snapte de club volledig dat zij liever niet hadden dat ik naar mijn familie ging.’ Uiteindelijk heeft Koolwijk zelf de knoop doorgehakt en de keuze gemaakt om zijn contract te laten ontbinden en terug te keren naar zijn gezin in deze moeilijke tijd. 

Net als bij zoveel clubs werden er ook bij AS Trencin financiële maatregelen genomen door de club. De doorgevoerde salarisvermindering viel alleen niet zo goed bij de selectie. ‘De club gaf aan dat zij twintig tot zestig procent van het salaris gingen inhouden. Ze gingen dus per speler beslissen om hoeveel procent van het salaris het zou gaan en dat vonden wij als selectie heel raar.’ Koolwijk was één van de spelers waar flink op het salaris werd gekort. Voor een speler die ook nog kosten heeft in zijn thuisland niet bepaald gunstig. ‘De kosten in Nederland zijn heel anders dan daar, dat heb ik meerdere malen aangegeven. De club deed daar helaas niks mee.’ 

In de eerste seizoenshelft in de Fortuna Liga stak Ryan Koolwijk in een goede flow. ‘Het ging persoonlijk goed, ik stond ook hoog in het klassement voor beste middenvelder van de competitie.’ Aan het einde van de eerste seizoenshelft vond er een trainerswisseling plaats en bij de nieuwe trainer had Koolwijk geen positief gevoel. ‘Ik merkte in de voorbereiding voor de tweede seizoenshelft dat hij me wilde gaan slachtofferen. Hij gaf bij de oefenwedstrijden aan dat hij me rust wilde geven, want ik had tot dan toe alle wedstrijden gespeeld. Maar dat is natuurlijk de ouderwetse smoes om me buiten de basis te zetten.’ Dat heeft de keuze om zijn contract te laten ontbinden bij AS Trencin ook makkelijker gemaakt. 

In de podcast babbelden Ryan en Neal verder over het niveau van de Slowaakse competitie en de toekomst van Ryan in het voetbal. Maar daarvoor mag je dus even de podcast checken.