1 minuut

Bij PSV is er besloten om de salarissen van de spelers en het personeel te verminderen. Niet omdat ze te veel verdienen, nee, om de financiële gevolgen die de coronacrisis met zich meebrengt te reduceren. Om hier meer over te horen kunnen we natuurlijk maar één iemand bellen; vriend van de show en PSV-watcher Rik Elfrink. Hij schoof tijdens de liveshow van vanmiddag aan om duidelijkheid te geven over de situatie in de lichtstad.

Door: Lars Benit – 20 mei

Er is zoals gezegd een akkoord bereikt tussen PSV, de spelers en het overige personeel over de salarisvermindering. Deze maatregel wordt noodzakelijk geacht door de Eindhovenaren, met het vooruitzicht dat er voorlopig nog geen publiek aanwezig zal zijn in het Philips Stadion. ‘De situatie is duidelijk geschetst, als er een jaar zonder publiek wordt gespeeld, gaat er 30 miljoen euro verloren. Dat gaat geen enkele club lang volhouden. Dit is één van de maatregelen die nu al genomen wordt door PSV.’

Bij de meeste clubs die financiële maatregelen willen doorvoeren komt de spelersgroep met het argument dat zij salaris moeten inleveren, maar de club op een later moment wél nieuwe spelers wil kopen. Elfrink vindt dit een terecht punt van de spelers, maar PSV heeft hen een duidelijk beeld geschetst van de situatie. ‘We zitten nu in een nare situatie, het besef is er ook dat er iets moet gebeuren. PSV heeft cijfers laten zien aan de spelersraad over de financiële gevolgen van alles. De spelersraad is daardoor overtuigd geraakt en hebben dit over kunnen brengen op de rest van de spelers.’ De PSV-watcher weet dat de vermindering zal worden stopgezet wanneer er weer wedstrijden met publiek worden gespeeld.

Uit besprekingen tussen de VVCS en de FBO is een model ontstaan dat aangeeft hoeveel procent van het salaris ingeleverd moet worden, aan de hand van een jaarlijks inkomsten. PSV kent dit model en heeft het ook gebruikt. ‘Het is hetzelfde als dat je bij de Belastingdienst ziet eigenlijk. Er is een soort schalenstelsel waarbij het percentage dat je inlevert afneemt naarmate het totale salaris afneemt. De lagere inkomens zullen wel ontzien worden, zo heeft PSV besloten.’

Het hele fragment is te zien vanaf 13:12  Wil je niks van de show missen? Kijk dan elke dag om 12:00 naar de liveshow op ons YouTube-kanaal!