1 minuut

Guus Til verruilde in de zomer van 2019 ‘zijn’ AZ voor het Russische Spartak Moskou. In Moskou voetbalt de 1-voudig international onder andere met wereldkampioen André Schürrle en oud NEC’er Jordan Larsson. In de FC Afkicken Podcast vertelt Til over zijn ervaring met de coronacrisis, zijn vooruitzichten bij Spartak en het verschil tussen de Eredivisie en de Russische Premjer-Liga.

Door: Armin Atabaki

De competitiewedstrijden in de Premjer-Liga werden in tegenstelling tot de meeste voetbalcompetities niet meteen geschrapt: ‘De competitie liep een ronde langer door bij ons. In Rusland waren er minder corona-gevallen bekend.’ Over het dagelijks leven in Moskou zegt Til: ‘Je kunt nu naar buiten gaan en de restaurants zullen vol zitten. Ik denk dat dat nog even gaat aanhouden eerlijk gezegd, ze zullen het hier niet zomaar op slot gooien.’ 

Til maakt een goede periode door bij Spartak: ‘Voor mezelf heb ik een gevoel dat het een kwestie van tijd is. Ik zit lekker in m’n vel en mijn situatie is beter dan voor de winterstop. Nu heb ik ook meer het gevoel dat de coach mij daadwerkelijk gaat gebruiken. Hiervoor speelde ik opeens basis en daarna zat ik weer twee hele wedstrijden op de bank. Nu val ik iedere wedstrijd wel minimaal een half uur in. Hij heeft het vertrouwen naar mij uitgesproken, waar ik blij mee ben.’

Over het verschil tussen de Russische competitie en de Eredivisie is Til duidelijk: ‘Als het 5-4 wordt in de Eredivisie moet je niet gek opkijken! Dat gebeurt hier niet, 2-1 is al gek. Iedereen hier speelt met vijf man achterin. Dat is daar net zo normaal als het 4-3-3 spelen in Nederland.’

Op de vraag of de omschakeling wat betreft het  voetbal groter was de omschakeling in cultuur, is Til resoluut: ‘Ik denk het wel ja, de nadruk ligt hier veel meer op tactiek.’ Til heeft veel geleerd van de tactische trainingen: ‘Op zich ben ik een losgeslagen jonge hond die overal maar druk wil zetten, dat is waar ik van houd! Maar ik het vind wel interessant om te zien hoe andere mensen tegen het voetbal aankijken en hoe zij het spelletje zien. Ik ben wel een persoon die de bal zo snel mogelijk wil hebben. Persoonlijk zou ik zo snel mogelijk druk willen zetten, dat heb ik altijd geleerd en uitgevoerd in Nederland. Nu zakken we in en wachten we tot het goede moment. Dat is switchen voor mij.’

Heb je liever iets te luisteren?

Check dan vooral de podcast die Neal opnam met Guus. Dat doe je hieronder, of vindt ‘m in je favoriet podcast player.