3 minuten

De DM’s van Cristiano Ronaldo, de PR-afdeling van een Mexicaans biertje sinds een Chinees virus, Neal’s hoofd als ‘ie ene Thierry hands ziet maken: allemaal hectisch. Toch zijn er weinig dingen zo hectisch als de befaamde Transfer Deadline Day. Hoewel de winterse variant een beetje het verlegen broertje is vergeleken met de zomerse, vonden er de laatste jaren genoeg transfers plaats op 31 januari. Transfers die het Nederlandse voetbal voorgoed veranderden. Nou ja, in ieder geval voor één dag.

Overuren in Liverpool

31 januari 2011 is waarschijnlijk de meest knotsgekke Deadline Day van de laatste jaren. Tevens het bewijs dat één transfer een waar domino-effect kan hebben. Eind januari had Chelsea het in het hoofd om Fernando Torres weg te kapen bij Liverpool. Op 27 januari kon 45 miljoen nog geweigerd worden, maar dit gold niet voor de 60 miljoen euro Deadline Day.

De 60 miljoen werd dezelfde dag uitgegeven aan twee spitsen: Andy Carroll werd voor 40 miljoen euro weggekocht bij Newcastle United en voor de overige 20 miljoen pikte The Reds Luis Suárez op in de Eredivisie. Hun periode op Anfield is algemeen bekend: Suárez groeide uit tot een wereldspits van wereldklasse en Andy Carroll… tja, hij bleek de 40 miljoen bij lange na niet waard. Suárez vertrok in 2014 naar Barça en Carroll vertrok in 2013 met de knot op het hoofd en de staart tussen de benen naar West Ham United.

Een recordtransfer in Heerenveen

Hij had er 39 wedstrijden in de Eredivisie voor nodig om 45 doelpunten te maken en hij was een zomer en winter de hoofdrolspeler in een van de grooste transfersoaps in Nederland: Afonso Alves. Heerenveen – Heracles is voor altijd zijn wedstrijd en Heerenveen zijn enige club in Nederland, al zag het daar lang niet naar uit.

In de zomer van 2007 deed AZ al verwoede pogingen om hem naar Alkmaar te brengen. Tot en met de allerlaatste dag van de transferperiode waren er onderhandelingen, zelfs nog tijdens de UEFA Cup-loting in Monaco die op 31 augustus plaatsvond. De deal ketste af en toen kon je er eigenlijk al geld op inzetten dat AZ in de winter terug zou komen.

Zo geschiedde: AZ probeerde het weer, er waren onderhandelingen en er zou zelfs een contract ondertekend zijn. Maar parallel aan de gesprekken met AZ bleven Alves’ zaakwaarnemers Europa afstruinen naar een nóg lucratiever contract voor de Braziliaan. Zo tekende Alves op de laatste dag van de winterse transferperiode in 2008 een contract bij Middlesbrough. Deze reconstructie van Voetbal International over Alves zijn transfer is het lezen meer dan waard.

Een FIFA-legende in Tilburg

Het is 31 januari 2018 en de dan clubloze Eyong Enoh tekent een contract bij Willem II. Dit is voor de rest helemaal niet zo denderend, maar elke mogelijkheid om zijn FIFA-naam Eyong Tarkang Enoh aandacht te geven mag benut worden. Zo, krijg die naam vandaag nog maar eens uit je kop.

De samba komt naar Amsterdam

Inmiddels zijn we het meer en meer gewend dat er in Amsterdam wordt gestrooid met geld en wellicht dat het vandaag nog gaat gebeuren met Antony, maar het was landgenoot David Neres voor wie Ajax tijdens de laatste uurtjes van 31 januari 2017 een hoop centen overhad: maximaal 15 miljoen euro. Er was dat seizoen weliswaar al 11 miljoen euro besteed aan Hakim Ziyech, maar dat was een gerespecteerde Eredivisie speler die al naam had gemaakt.

Op dezelfde 31ste van januari vertrok er overigens ook iemand uit Amsterdam. Mitchell Dijks stapte voor het eerst op zijn trekker om Nederland te verlaten met Norwich als tijdelijke eindbestemming.

Terug naar Neres. De Braziliaan had een half jaar nodig om te wennen, wist vorig seizoen bijzonder veel indruk te maken en lijkt komende zomer sowieso een dure stap te zetten richting de Europese top.

Twee transfers die ze in Amsterdam liever niet hadden

Een jaar later (31 januari 2018) wisselde een andere kanarie van club, een die ze in Amsterdam een stuk minder goddelijk vinden. Uiteraard, we hebben het over de man die het wereldrecord ‘hoe krijg je zo’n 54.000 mensen zo snel mogelijk stil’ in handen heeft: Lucas Moura.

En op de laatste dag van januari in 2007 verhuurde Jan Vertonghen aan RKC. In een rechstreeks duel met zijn broodheer scoorde de Belg, waardoor de Amsterdammers niet verder kwamen dan een gelijkspel en uiteindelijk één doelpunt tekortschoten voor het kampioenschap. Henk ten Cate had daarna nog enkele volwassen woorden over voor de toekomstig aanvoerder. Hij zei: Ik wil je nooit meer zien, dit doe je niet tegenover je club“.

Twee leden van de Deadline Day-club, al zouden een hoop mensen met de kennis van nu willen dat deze transfers nooit had plaatsgevonden.

NAC Breda: Deadline Day-professional

Alsof de hectiek van een Deadline Day nog niet genoeg, maakt NAC het allemaal nog een stukje spannender. Op 31 januari 2016 om 23.56 uur had NAC de laatste ingaande transfer met Ajax-middenvelder Lerin Duarte en vijf minuten voor sluitingstijd kwam Jari Oosterwijk in 2017 binnen bij de Brabanders. Kortom: laten we vanavond vanaf een uur of half 12 de boel even in de gaten houden daar in Breda.

Terug naar vandaag de dag. We houden jou deze Deadline Day de hele dag op de hoogte van de opmerkelijkste geruchten en de laatste transfers in ons live blog.