2 minuten

Spits en aanvoerder van RKC Waalwijk Mario Bilate is zeer helder over de houding die aangenomen dient te worden tijdens de coronacrisis. De 28-jarige geboren Rus geeft in de FC Afkicken Podcast aan dat het voetbal momenteel absoluut van onderliggend belang is.

Door: Armin Atabaki

‘Bila’ werkt nu vanuit huis: ‘Het is apart, een stukje routine is weg. Normaal gesproken ben ik vrij vroeg de deur uit en komt m’n dag vrij snel op gang. Nu kan ik uitslapen en heb ik niet heel veel te doen. De quality time die ik heb, is wanneer ik naar buiten ga om te trainen. Of dat nou is om te lopen of dat ik in m’n eentje in de gym een training af kan werken. Dat is mijn ‘me-time’ zeg maar.’

Bilate neemt alle updates over de coronacrisis zoals het is: ‘Elke keer als m’n telefoon afgaat, vraag m’n vriendin of het een notificatie van het AD is en of er meer bekend is. Ik maak me eerlijk gezegd niet zo druk. Als ‘t het beste is voor ieders gezondheid dat we allemaal binnen blijven zitten, dan is dat zo. Ik blijf binnen en dan is voetbal maar plan B of C. Voetbal is voor mij belangrijk, maar absoluut niet het belangrijkste. Ik hoop gewoon dat iedereen veilig en zo gezond mogelijk blijft. Als dat tot een lockdown leidt of wat dan ook neem ik het zoals het is.’

Sociale bijeenkomsten zijn in deze tijd niet meer gangbaar, zo realiseert Bilate ook: ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik met een vriend had afgesproken om een drankje te doen. M’n vriendin vroeg me daarop of het wel verstandig was om dat te doen. Toen ging ik er even goed over nadenken en bedacht ik dat het virus krijgen niet is waar ik bang voor ben. Stel dat ik het heb en dat ik het verspreid naar iemand die daar fatale gevolgen van kan ondervinden. Alleen al met vraagtekens over zoiets zit ik niet lekker.’

‘Uiteindelijk besloot ik thuis te blijven. In volledig isolement leef ik nu nog niet. Ik ga nog wel naar buiten om te trainen bijvoorbeeld. Josimar Lima (oud-ploeggenoot, red.) woont vier verdiepingen onder mij. Toen het virus uitbrak, was het contact tussen ons dusdanig intensief dat als hij of iemand in z’n gezin ziek was geweest, mijn gezin en ik ook ziek zouden worden en vice versa. Maar verder probeer ik het contact met mensen wel tot alleen dat te beperken.’

Bilate snapt niet dat er in de Russische Premjer-Liga langer doorgevoetbald werd: ‘Je ziet dat elk land er anders mee omgaat. Hier in Nederland vinden sommige mensen dat we er heel ‘nuchter’ mee omgaan. Ik vind de lijn tussen nuchter en arrogant heel dun. Ik vind dat we er hier een beetje op een arrogante manier mee omgaan door constant een houding aan te nemen dat het niet zo erg is en dat het allemaal wel goed komt. Als je kijkt hoe omliggende landen ermee omgaan is dat een wereld van verschil. Anas Tahiri mag zijn huis in België niet uit en Saïd Bakari mag zijn huis in Frankrijk niet verlaten. Ik snap niet waarom voetbal dusdanig belangrijk is dat andermans gezondheid geriskeerd kan worden. Gooi het er lekker allemaal uit en laten we dit probleem met z’n allen aanpakken. Het voetbal komt wel weer vroeg of laat.’

Check de FC Afkicken Podcast!

Neal en Mario spraken in de FC Afkicken Podcast over meer gevolgen van de coronacrisis voor Mario. Alleen daar mag je lekker naar gaan luisteren in plaats van lezen.