1 minuut

Deze week deelde Bas Belfi een onderzoek met FC Afkicken over de mogelijkheden van social distancing in voetbalstadions. Bas heeft samen met een aantal collega’s van SAS dit project opgezet en vandaag kwam Bas langs tijdens de liveshow om met Neal te spreken over dit onderzoek.

Door: Lars Benit

‘We horen veel vragen of social distancing zou kunnen werken in een stadion. Wij dachten: daar kunnen wij wel naar gaan kijken.’ Voor het onderzoek is een techniek gebruikt dat ‘optimization’ heet. Deze techniek bekijkt wat de beste oplossing is aan de hand van een aantal voorwaarden die je stelt.

‘Wat je ziet als uitkomst is dat je dertig procent van je stadion kan vullen. Hierbij hebben we gerekend met een veilige afstand van twee meter tussen aanwezige personen.’ Bas geeft aan dat het onderzoek zich op dit moment heeft gericht tot één vak van een stadion. Maar de mogelijkheid is er zeker om dit onderzoek toe te passen op een geheel stadion. ‘Kijk bijvoorbeeld naar de Johan Cruijff Arena, daar zouden ongeveer 16.500 mensen in kunnen.’

Wanneer een stadion voor éénderde gevuld is zal het nog steeds erg leeg lijken. Wat levert het dan eigenlijk op voor de sfeer om deze mensen toe te laten? ‘De sfeer zal zeker niet hetzelfde zijn en ook qua inkomsten zal het wellicht niet winstgevend zijn.’

Meer horen over dit onderzoek? Het hele fragment is te zien vanaf 47:10. Het onderzoek lezen kan natuurlijk ook, deze is te vinden op het twitteraccount van Bas.