3 minuten

Groot nieuws in voetbalminnend Duitsland: Jürgen Klinsmann is per direct vertrokken als trainer van Hertha BSC. De oud-international ziet er geen heil in om langer in de Duitse hoofdstad te blijven en daarmee komt er al na 76 dagen een einde aan zijn trainerschap. Wij vroegen ons daarom af: welke Nederlandse trainers hielden het minder dan 125 dagen vol bij hun club. Waarom precies deze periode?

123 dagen – Phillip Cocu bij Fenerbahçe

Dat heeft precies alles te maken met Phillip Cocu. Cocu hield het namelijk 123 dagen vol in Turkije, maar de soap die er plaatsvond in zijn laatste weken is het vermelden waard. Twee weken voor Cocu’s ontslag bracht Fenerbahçe-president Ali Koç in een uitgebreid interview met het clubkanaal de wereld op de hoogte van een bizar complot.

De preses ontdekte dat de Nederlander van binnenuit werd weggepest door drie assistent-trainers en greep met ontslag hard in. Koç zei daarover: ‘De drie ontslagen trainers hebben alle informatie over spelers, wedstrijden en trainingen gelekt naar een derde partij, inclusief videobeelden. Alle informatie en statistieken van vorig seizoen zijn stiekem gewist.’ Deze recap van VI is het lezen meer dan waard.

De affaire geeft Cocu even wat respijt, maar na nog eens twee keer 0-0 in de competitie en een 0-3 nederlaag tegen Ankaragücü is het geduld van Koç echt op en komt er na 123 dagen een einde aan het avontuur van Cocu in Turkije.

101 dagen – Fred Rutten bij Anderlecht

Vorig seizoen stapte Rutten in januari in bij de Belgische topclub. Na 101 dagen kwam daar in onderling overleg een einde aan. Anderlecht wilde het nog een seizoen proberen met de trainer, Rutten vond één (half) seizoen wel welletjes. Daarom verliet Rutten de club maar meteen om Anderlecht de kans te geven ‘om zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden’. Dat is lekker gelukt hè.

85 dagen – Frank de Boer bij Internazionale

Vier kampioenschappen bij Ajax en de kroonprins van het Nederlandse trainersgilde. Wilde de troon definitief bestijgen in het Italiaanse Milaan, maar hier kukelde hij na 84 dagen al van af.

Terugkijkend op zijn werkzaamheden in Italië denkt De Boer dat hij te veel hooi op zijn vork heeft genomen. “Ik wilde de hele structuur en cultuur veranderen, omdat die club al lang niks meer had gewonnen. Daar heb ik me helemaal in verdiept, terwijl ik eigenlijk gewoon met spelers wil werken”, legde hij eens uit. “Ik had te maken met een verrotte groep, maar mocht bepaalde spelers er niet uitgooien. Daarin had ik het gaspedaal misschien wat harder moeten indrukken. Als je een kentering wilt veroorzaken, moet je zulke dingen in het begin voor elkaar krijgen. Misschien wilde ik te veel een allemansvriend zijn.”

De ex-coach van Ajax kende een stroeve start bij Inter en wist de weg omhoog vervolgens maar niet in te slaan. Na elf duels stond Inter in de Serie A op een teleurstellende twaalfde plaats met slechts veertien punten. Het seizoen erop zou hij aan de slag gaan in Engeland…

77 dagen – Frank de Boer bij Crystal Palace

En dat werd zelfs nog een korter verblijf. De manager kende een slechte start in de Premier League met vier nederlagen in vier duels. Schrijnend was dat The Eagles geen enkele keer scoorden in de competitie. De valse start kwam de voormalig Ajax-trainer duur te staan. Het was immers al even geleden dat een trainer zijn eerste vier duels verloor zonder een doelpunt te maken. De laatste keer overkwam dit Preston in 1924/25.

76 dagen – Marco van Basten bij AZ

Marco van Basten deed in september 2014 zelf een stap terug. De maker van het mooiste doelpunt in het Oranje-shirt gaf in het hieropvolgende persbericht aan dat hij steeds vaker bij zichzelf merkte dat het vak van hoofdtrainer hem fysiek en mentaal ongemak bezorgde. Wel wilde San Marco graag op het veld blijven staan en zo wisselde hij na 76 dagen van rol: van hoofdcoach naar de assistent van John van den Brom.

75 dagen – René Meulensteen bij Fulham

Meulensteen is iemand die het assistentschap tot kunst heeft verheven. Een bekendheid in Nederland als dé assistent van Sir Alex Ferguson binnen het (toen nog) bijzonder succesvolle Manchester United. Tegelijkertijd met Ferguson verliet de Nederlander de club, om in 2013 als assistent van Martin Jol aan de slag te gaan bij Fulham. Meulensteen werd in december eindverantwoordelijke bij Fulham, nadat Martin Jol was ontslagen. Onder de man die te zien is op het beroemde ballon-filmpje ging het niet veel minder en zo kwam er in februari na 75 dagen een einde aan zijn eerste klus als hoofdtrainer.

60 dagen – Jan Boskamp bij Standard Luik

Boskamp kreeg maar 60 dagen de kans om Belgische bamischijfjes te laaien. Een slechte start van het seizoen werd hem fataal. Standard liep Champions League-voetbal mis en in de eigen competitie ging het net zo belabberd. Standard stond zestiende ten tijde van zijn ontslag. Zo kwam er na zes wedstrijden een einde aan zijn laatste klus als trainer.

49 dagen – Gert Kruys bij FC Dordrecht

En de betwistbare eer als kortst zittende Nederlandse trainer komt toe aan Gert Kruys. In 2013 mocht hij zijn tas inpakken om Harry van den Ham op te volgen bij FC Dordrecht, alleen vergat Kruys om zijn shockeffect mee te nemen. Zo kwam er binnen twee maanden een einde Kruys aan de Dordtse zijlijn en wist Dordrecht na vier wedstrijden en één punt genoeg. Want ja, waarom zou je iemand ook meer dan wedstrijden de kans geven? Helemaal als diegene tussen 2006 en 2010 ook al voor jouw club heeft gewerkt.