4 minuten

FC Barcelona mag zich opmaken voor een heksenketel als zij vanavond aantreden tegen SCC Napoli in San Paolo. De club uit Zuid-Italië beschikt niet alleen over één van de meest gepassioneerde, maar misschien ook wel gevaarlijkste achterbannen van het Europese voetbal.

In Lionel Messi komt de natuurlijke opvolger van de in Napels nog altijd immens geliefde Diego Armando Maradona naar de stad. Dat de adoratie voor Pluisje in Napels zijn grenzen nauwelijks kent, bleek wel tijdens de halve finale van het WK ’90 tussen Argentinië en Italië, een wedstrijd die werd afgewerkt in hetzelfde stadion dat ook nu het strijdtoneel zal vormen. Gedurende de wedstrijd wist de Argentijnse virtuoos het thuispubliek voor zich te winnen, waarna de Azzurri zelfs door de eigen aanhang werden uitgefloten. Tussen die toeschouwers zat een 10-jarige Roberto Saviano, de man die jaren later het boek Gomorra zou schrijven.

Uit zijn onthullende boek over het wel en wee van de Napolitaanse camorra kwamen inmiddels zowel een film als een serie voort. Naar de serie, waarvan inmiddels vier seizoenen verschenen, kijken wereldwijd miljoenen mensen, waaronder vele voetballers. Zlatan Ibrahimovic toonde zich al een fan van de show en ook jongens als Francesco Totti, Ibra’s oude ploegmaat Marco Verratti en Napoli-sterren Kalidou Koulibaly, Dries Mertens en Lorenzo Insigne gaan maar wat graag met acteurs uit de serie op de foto.

Onlangs stond zelfs een tifo-actie van het Israëlische Hapoel Beer Sheva in het teken van de Italiaanse serie. Op een groot spandoek waren de gezichten van twee van de belangrijkste personages uit de serie, vader don Pietro Savastano en zijn zoon Gennaro, afgebeeld, met daaronder de quote: ‘We’re gonna take back everything.’ Omdat het in het originele Napolitaanse dialect toch net effe wat beter klinkt: ‘Ce ripigliamm tutt chell che è ‘o nuost!’ Een filmpje van de tifo werd gedeeld door Salvatore Esposito, de acteur die Savastano junior speelt.

Onder de Napolitaanse jeugd vindt de stijl van Genny Savastano en zijn collega’s veel navolging, maar er is niet veel verbeelding nodig om de karakteristieke hanenkam van sterspeler Marek Hamsik terug te zien in het kapsel van de jonge gangster.

Zijn personage Genny, zoals Gennaro liefkozend genoemd wordt, groeide van het dikkige, onnozele kroonprinsje van de clan uit tot een bikkelharde, nietsontziende leider. Hij is vanzelfsprekend een van de favoriete karakters onder vele voetballers. Zelf is hij op zijn beurt weer een hartstochtelijk fan van de club uit zijn geboortestad Napels. Tussen de promo’s van toekomstige projecten en kiekjes met beroemdheden uit Hollywood duiken geregeld gelukwensen aan Napoli en de spelers op.

In november 2017 braken er nog net geen rellen uit, toen de nieuwste aflevering van de populaire serie gelijktijdig gepland stond met de wedstrijd van Napoli tegen het gehate Juventus. Zender Sky Italia ging een week voor uitzending alsnog overstag en maakte de aflevering van Gomorra online eerder beschikbaar, zodat de voetbalfans beide konden kijken. De beslissing werd aangekondigd via een filmpje van Dries Mertens met Genny.

In 2017 leek Corentin Tolisso van Lyon de overstap te maken naar Napoli, maar de Franse middenvelder zag af van een transfer naar de Partenopei, omdat hij zou zijn afgeschrikt door het beeld dat in de serie van de stad werd geschetst. Het was de agent van zijn ploeggenoot Maxime Gonalons, die later ook in de belangstelling kwam te staan van de Zuid-Italiaanse club, die de merkwaardige reden achter de transfer verklapte.

View this post on Instagram

A post shared by ArmandoIzzoreal 🇮🇹 (@armandoizzoreal) on

Armando Izzo speelt tegenwoordig in dienst van Torino.

Hoewel er destijds vooral lacherig gereageerd werd op deze berichten, was toch kort daarvoor maar weer eens gebleken hoe kort de lijntjes tussen het voetbal en de echte camorra zijn. Armando Izzo, een speler die geboren werd in de troosteloze wijk Scampia waar de serie zich afspeelt, maar juist een treurig bestaan leek te hebben kunnen ontvluchten dankzij zijn voetbaltalent, werd in 2016 beschuldigd van wedstrijdmanipulatie. Volgens een kroongetuige zou hij als speler van Avellino bemiddeld hebben tussen een teamgenoot en enkele jeugdvrienden.

De oom van Izzo was lid geweest van de Vanella Grassi-clan waartoe deze bevriende camorristi behoorden. Izzo ontkende betrokkenheid. Hij zou slechts bij een etentje aanwezig zijn geweest. Uiteindelijk werd hij veroordeeld voor het niet melden van de omkoping, maar niet voor de manipulatie zelf. Waar anderen het al snel op een akkoordje gooiden met justitie, bleef de drievoudig international volhouden onschuldig te zijn en hij ging in beroep. ‘Was ik naïef? Misschien wel, maar zeker geen crimineel.’

“Fanatieke supporters”

Dat kan niet van het volgende figuur gezegd worden. Een paar maanden voor het schandaal rond Izzo losbarstte, werd de capo van de Napolitaanse ultra’s tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Genny De Tommaso, niet te verwarren met de Genny uit de serie, zou met twee van zijn neven drugs uit Nederland en Spanje het land in hebben gesmokkeld. De hooligan was in Italië al een bekend gezicht, nadat hij als leider van de fanatieke achterban in 2014 de bekerfinale tegen Roma had laten stilleggen. Voor de wedstrijd was Napoli-supporter Ciro Esposito doodgeschoten door een ultra uit Rome.

En zo duiken er vaker dubieuze figuren op langs de zijlijn van het San Paolo. Een daarvan is Antonio Lo Russo. De familie waar deze jongeman deel van uit maakt, speelde een belangrijke rol in de onderwereldoorlog die geportretteerd wordt in de boeken van Saviano. Ook hij zal er tijdens het treffen tussen Barcelona en Napoli echter niet bij zijn. In 2014 werd hij samen met zijn neef gearresteerd in de Franse badplaats Nice, waarna hij tot een gevangenisstraf van twintig jaar werd veroordeeld.

De Heilige van Napels

Wie ook niet vies was van aanschurken tegen figuren uit de Napolitaanse onderwereld was de Messi-avant-la-lèttre himself, Maradona. Het waren zelfs camorristi die de superster ervan overtuigden naar Napels te komen. Op meerdere foto’s die door de jaren heen opgeduikeld werden, vermaakt Maradona zich opperbest in het gezelschap van de gebroeders Giuliano. De Giuliano-familie regeerde de wijk Forcella, wat de oudste broer Luigi de bijnaam o ‘rre, de koning, opleverde. Zij waren niet de enige gangsters met wie de Argentijn een innige band onderhield. In 2011 vertelde een oude capo dat hij in die tijd weleens gestolen spullen, waaronder een Gouden Bal, voor Maradona teruggevorderd had. De naam van deze capo: Salvatore Lo Russo. Inderdaad, de vader van de tot 20 jaar veroordeelde Antonio.

Vanavond lijkt er slechts metaforisch een kans op een bloedbad, al verkeren geen van beide ploegen in de vorm van hun leven. Waar de Napolitanen afgelopen jaren steevast the-best-of-the-rest waren achter Juventus, zijn ze nu afgezakt naar een negende plek. De laatste weken werd er echter wel gewonnen van respectievelijk Lazio, Juve en Inter, wat de Napolitaanse burger weer wat moed zou moeten geven voor deze clash met Messi en co.

Champions League = Studio Dudek

Elke Champions League-avond trappen we om 20.00 uur af met een verse live show op YouTube. In Studio Dudek worden de wedstrijden van die avond besproken met toffe gasten, geeft James Worthy zijn verwonderlijke gedachten de vrije loop en komen we in de rust en na de wedstrijd terug voor een korte (na)bespreking.