1 minuut

In de eerste liveshow van deze week was er een nieuw gezicht te zien in de show. Nordin Ghouddani kwam vandaag langs om te praten over zijn boek, Marokkaanse Trots. Een boek dat gaat over de vooroordelen en oordelen tegenover Marokkaanse voetballers.

Door: Lars Benit

Het idee om dit boek te schrijven ontstond in 2015, rond het moment dat Hakim Ziyech enorme bakken kritiek over zich heen kreeg en er voor koos om zijn interlands te gaan spelen voor de Leeuwen van de Atlas. Bij Thomas Rijsman, mede-auteur van het boek, borrelden er vragen op over de reden waarom dit nou bij Ziyech gebeurde. ‘Omdat hij Marokkaan is,’ luidde het antwoord van Nordin.

‘Als Marokkaanse speler moet je twee of drie keer zo hard je best doen om in het gevrij te komen’ stelt Nordin. ‘Zeker voor een speler als Ziyech, die geen blad voor de mond neemt.’ Dat Marokkaanse spelers zich vaak anders uiten in de media vergeleken met spelers uit andere culturen heeft een duidelijke reden volgens Nordin: ‘Het is vaak een opeenstapeling van veel gebeurtenissen. Als Marokkaanse jongen maak je vanaf je tweede steeds kleine dingetjes mee en dat stapelt zich naarmate je ouder wordt alleen maar op. Dan is het mogelijk dat de bom een keer barst.’

In het boek komen verhalen en interviews voorbij van verschillende Marokkaanse voetballers. Het verhaal dat Nordin het meest is bijgebleven is dat van Nassim el Ablak. Wellicht begint er nu niet direct een belletje bij je te rinkelen. Daarom zal ik je even helpen. El Ablak is een twintigjarige aanvallende middenvelder en speelt bij Fortuna Sittard. Hij heeft dit seizoen drie keer op het veld gestaan voor de Limburgers.

‘Het is een jongen die veel heeft meegemaakt. Hij is weggestuurd bij Heerenveen en PEC Zwolle, verkeerde keuzes gemaakt.’ Nadat el Ablak een seizoen geen club had, maar wel nog steeds de droom om profvoetballer te worden, besloot hij het heft in eigen handen te nemen. ‘Hij heeft middenin de nacht een mail gestuurd naar verschillende clubs, waaronder Fortuna Sittard. De volgende ochtend kreeg hij een reactie dat hij bij Fortuna langs kon komen. En kijk nu eens, hij zit er nog steeds en krijgt de begeleiding die hij nodig heeft.’

Wil je meer horen over het boek van Nordin Ghouddani en zijn vriend Thijs Rijsman? Dat kan! Het hele fragment is te zien vanaf 32:54. Het boek Marokkaanse Trots is overal te bestellen!