2 minuten

We weten niet hoe het met jullie zit, maar we kunnen ons in deze tijd zonder al te veel voetbal op tv (nogmaals, alle dank voor Almhof én voor Duitsland) echt verliezen in ‘best of’ filmpjes op YouTube. Gewoon, even genieten van de grote spelers van weleer. Want je kent de verhalen, je weet wie dat ze goed waren, maar het kan geen kwaad om dit af en toe even te bevestigen. En met af en toe bedoelen we de dagen lang. Man, wat missen we het voetbal.

Door: Sander van den Berg

Een scorende kunstenaar op het veld

Zo, laten we meteen maar goed én onverwachts beginnen met Dimitar Berbatov. Ja, Dimitar. Pelé en Ronaldinho komen nog voorbij, maar je kan je ook heerlijk verkneukelen aan de Bulgaar. Het was bij hem altijd genieten van de kleine momenten in een wedstrijd. Een magnifieke aanname. Een achterbaks balletje. Hoe top dat al die momenten in deze video voorbij komen.

De hele grote drie

Als we ‘best of’ filmpjes gaan laten zien van de ‘best of’ moeten deze drie erin. Zo simpel is het. Dan hebben we het maar gehad.

The best of Best

Pelé, Maradona en Cruijf. Ja, en dan? Vaak wordt er dan naar George Best gewezen. De Noord-Ier scheen overigens wel als de beste de kroeg te vinden.

Adriano is meer dan schotkracht 99

Oh jongens, wat was deze man toch goed. Begrijp met verkeerd hoor, zijn carrière was absoluut niet verkeerd. Maar er had gewoon nog meer ingezeten. Meer dan dat je belangrijkste wapenfeit een schotkracht van 99 is in een voetbalspel.

En Ruud is meer dan het meest gewilde kaartje in Fifa

En dat geld nu ook wel een beetje voor Ruud Gullit. Je weet dat hij goed was, je ben op de hoogte van die ene kopbal in de EK-finale, maar hoe goed was de Amsterdammer nu echt?


Vrij lekkere vrije trappen

Voordat PSG de te kloppen ploeg werd in Frankrijk was er een tijd dat Lyon zeven keer op rij Frankrijks beste was. Deze vrije trappen-koning was toen de koning van Lyon. Zien is geloven.

Keizerlijk goed

Er zal toch ook wel een verdediger in deze lijst moeten. Na ja, verdediger… Franz heeft niet voor niet de bijnaam ‘Der Kaiser’: de voetbalgrootheid heerste op het veld in zijn tijd. Hij scoorde zestig goals 427 wedstrijden en daar zaten flink wat beauty’s bij. Plus, het is ook allesbehalve een straf om te kijken naar zijn verdedigende acties.

De beste Portugees ooit?

De tijden zijn niet te vergelijken en misschien valt Cristiano Ronaldo met helemaal niemand te vergelijken, maar Eusébio was er toch ook wel eentje. In een tijd waarin één-op-één lopen nog was weggelegd voor een enkeling en niet voor een tweetal als Messi en Ronaldo deed Eusébio het.

Edgar Davids een balafpakker?

Een balafpakker, zo staat Davids vooral bij de jongere generatie bekend. Hoewel hij niet in de top vijftig van beste voetballers ooit staat, was hij wel heel veel meer dan een balafpakker. Kijk maar.

De grote entertainer

Voor iedereen die hem ooit heeft zien voetballen zal hij een de meest geliefde spelers ooit worden. De Braziliaan heeft zoveel mensen iets gegeven: nachtmerries aan verdedigers, genot aan het voetbalpubliek, fooi aan het Braziliaanse, Franse, Spaanse, Italiaanse en Mexicaanse nachtleven… Woorden doen tekort om de goedlachse kunstenaar, maar deze video doet een fijne poging.

En last but not least…

De enige echte Marko Pantelic. Even in de handjes klappen voor hem, want dat zou hij ook doen.

De voetballers deden allemaal leuk mee hoor, maar is er een podcast naar hen vernoemd? Zover wij weten niet! Wekelijks oreren Arco en Freek onder de vlag van Marko Pantelic. In de meest recente praatsessie schoof Willem Vissers ook nog eens. Zouden er ook een ‘best of’ filmpje van Willen zijn? We gaan meteen even kijken. Luister jij de podcast in de tussentijd?

https://open.spotify.com/episode/1AKrQZSi6Ca1U8X6iq0wc0?si=hpkVjGJ9TTKPYUvtZpOzYw