2 minuten

Er mag vandaag een extra confetti kanon worden afgeschoten in de Johan Cruijff Arena, want de man met de fluit en een eigen supermarkt fluit vanmiddag om kwart voor vijf voor de tiende keer een wedstrijd tussen Ajax en PSV af. Een klein jubileum dus voor Björn Kuipers en wij vroegen ons af hoe de vorige negen wedstrijden verliepen. Sterker nog; we vroegen het ons niet alleen af, we zochten het ook nog eens op.

Bloed, zweet en tanden

De eerste Ajax – PSV was tegelijkertijd de laatste wedstrijd in het Ajax-shirt voor Luis Suárez. Op 20 november 2010 nam de aanvoerder het officieuze clublied Bloed, Zweet en Tranen wel heel letterlijk toen hij voor de eerste keer in zijn carrière (jeugdwedstrijden niet meegerekend) zijn tanden in een tegenstander zette. Otman Bakkel was het slachtoffer. De beelden waarop de PSV’er zijn bebloede schouder laat zien kunnen we ons allemaal nog wel voor de geest halen. Gek genoeg verliet alleen Lindgren die wedstrijd vroegtijdig: Suárez werd pas vier dagen later door de KNVB geschorst voor zijn wangedrag, Het bleek zijn laatste schorsing te zijn. Eind januari vertrok de Uruguayaan naar Liverpool.

Zware blessure PSV-keeper Tyton

Een paar maanden later en al vrij snel in het seizoen nam Kuipers wederom de honneurs waar in deze topper. Ditmaal in Eindhoven en wederom was het een heftige wedstrijd. PSV-keeper Tyton kwam hard in aanraking met zijn eigen verdediger, wat hem een zware hersenschudding opleverde. Per brancard moest de Pool het veld verlaten, waarna hij één nacht in het ziekenhuis moest overnachten. De Eindhovenaren stonden toen overigens al op 1-0 door een goal van Matavz en good old Dmitri Bulykin bepaalde de einduitslag op 2-2.

Drie doelpuntrijke wedstrijden achter elkaar

In het seizoen 12/13 heeft Kuipers de leiding over drie ontmoetingen tussen de Amsterdammers en Eindhovenaren: twee competitiewedstrijden en de Johan Cruijff Schaal. PSV pakt de eerste prijs van het seizoen, maar Ajax wint beide wedstrijden in de competitie en eindigt met een voorsprong van 7 punten op PSV als kampioen van de Eredivisie. Rode kaarten vallen er niet en Kuipers floot ongetwijfeld drie prima potjes. Mag ook wel eens gezegd worden.

Getuige van Deense en IJslandse magie

Op 19 januari 2014 is Björn (inmiddels mogen we Björn zeggen) de scheidsrechter in ongetwijfeld een van de meest smakeloze toppers in de historie van Eredivise-toppers. De wedstrijd kreeg een goal en met name een assist die het eigenlijk niet verdiende.

PSV is twee keer beter, maar wint er maar één…

Al wordt het in beide seizoenen wel kampioen. We hebben het over de Ajax – PSV in het seizoen 14/15 (snelle goal El Ghazi voor rust, drie snelle counters van PSV na rust) en de PSV – Ajax in het seizoen 15/16 (nog snellere goal van Milik). PSV is in beide potten eigenlijk beter en wordt dan ook in beide seizoenen kampioen.

De beslissingswedstrijd van vorig seizoen

In de laatste ontmoeting tussen de twee clubs onder Kuipers (we mogen geen Björn meer zeggen) leiding had PSV ook de titel zo goed als zeker kunnen pakken. Dit was namelijk de knotsgekke wedstrijd van vorig seizoen. Uiteindelijk bleek het alsnog de beslissingswedstrijd te zijn, maar dit kwam des te meer doordat PSV níét wist te winnen. Een week later wist PSV ook niet te winnen bij Vitesse, waarna Ajax de koppositie kon overnemen.

En dan vanmiddag! Voor de tiende keer mag Björn Kuipers dus leiding geven over een wedstrijd tussen Ajax en PSV. Laten we hopen dat ‘ie qua spanning en sensatie in de buurt komt van vorig jaar.