2 minuten

In deze aflevering van de FC Afkicken Podcast is Jason Vermeer de gesprekspartner van Neal. Jason Vermeer is met een leeftijd van 26-jaar een zeer jonge, maar ook zeer ambitieuze trainer. Hij is op dit moment actief in China als individuele trainer bij Beijing Guoan. Door de coronacrisis verbleef hij een tijdje in Nederland, maar begin april besloot Jason om terug te keren naar China. De mannen praten over Jasons situatie in China op dit moment. 

Door: Lars Benit

‘Ik ben op 25 maart uit Nederland vertrokken naar China.’ Dit was voor Jason een reis die niet zo gemakkelijk verliep als dat hij gewend is. ‘Directe vluchten naar Beijing gingen niet. We moesten een vlucht nemen via Japan en toen naar Shanghai.’ Eenmaal aangekomen in Shanghai werd het duidelijk dat hij en zijn reisgenoten direct veertien dagen in quarantaine werden gezet. 

‘We moesten eerst allemaal formulieren invullen en op een gegeven moment kwam ik in een minibusje met een paar mensen waarbij ik in het hotel werd gezet.’ De hotelkamer waar hij in belandde was er niet in waar je graag veertien dagen in verblijft. ‘Het niet echt een hotel meer, het was meer een quarantaine-centrum. De kamers waren ook volledig leeggehaald, er was alleen een tv.’ 

Neal vraagt zich af waarom de meeste mensen niet weten we Jason Vermeer is. ‘Ik ben nooit profvoetballer geweest, ik heb mezelf vanaf mijn zestiende ontwikkeld als trainer.’ Nadat Jason een paar keer zwaar geblesseerd raakte, was een carrière als voetballer definitief voorbij. Maar, een andere carrière in het voetbal opende haar deuren. ‘Ik raakte toen in contact met Chris Kronshorst. Hij had mij getraind als voetballer en was in die tijd actief bij Red Bull Salzburg. Hij zei me eens te komen kijken om mezelf te ontwikkelen als trainer. Nou, dat is gelukt en vanaf daar ben ik de wijde wereld in getrokken.’ 

Hoe hij als trainer in China terecht is gekomen is een heel apart verhaal. ‘Ik stond voor mezelf te trainen op een voetbalveld in Delft. Er kwamen twee Chinese mannen aanlopen en die vroegen wat ik aan het doen was. Na een kort gesprek vroeg één van de mannen of zijn zoon een keer met mij mee mocht trainen. Natuurlijk, zei ik, leuk!’

De zoon van de Chinese man kon niet zo heel veel met een bal, maar zijn vader daarentegen. ‘Na een aantal keer vroeg de vader of hij ook een keer mee mocht trainen. Ik dacht nou, die kan wel goed voetballen. Bleek het dus de recordinternational van China te zijn.’ 

Toen is het balletje gaan rollen voor de Chinese trainerscarrière van Jason. ‘Uiteindelijk heb ik een aantal trainingen gegeven aan Chinese teams die in Nederland kwamen, waaronder het nationale damesteam.’ In april 2016 ontving hij een telefoontje met de vraag of hij assistent-trainer wilde worden bij het nationale onder-19 team van China. ‘Daar zei ik geen nee op!’ 

Jason Vermeer beschikt nu over een interessante trainersfunctie bij Beijing Guoan, waar hij zich richt op talentontwikkeling en de doorstroom naar het eerste elftal. Als je daar meer over wilt horen, moet je de hele podcast gaan beluisteren. Waar kan dat dan, hoor ik jullie denken. Dat kan hierrrrrr.