2 minuten

Door: Bruce Tol

Met een nederlaag van FC Porto en een doelpuntloos gelijkspel van Benfica keert de Primeira Liga na twee maanden terug. Zonder fans met een busincident, en zeker niet zonder spanning. De titelrace is nog in volle gang tussen – je verwacht het niet – FC Porto en Benfica en met nog negen wedstrijden te spelen onderscheid slechts het doelsaldo Benfica van de Draken.

De coronastop kwam vooral voor FC Porto slecht uit. Vijf van de laatste zes wedstrijden werden in winst omgezet, waaronder een hete 3-2 zege op rechtstreeks concurrent Benfica. Voor Benfica leidde die nederlaag een mindere periode in. Verlies tegen Braga, een moeizame zege op Gil Vicente, uitschakeling in Europa tegen Shakhtar Donetsk en gelijke spelen tegen Setubal en Moreirense. 

Salade zonder dressing

Hoe belangrijk gaat het ontbreken van de fans zijn? In de Bundesliga zien we opvallende statistieken. Het thuisvoordeel is behoorlijk afgenomen. De beter voetballende teams lijken over het algemeen te winnen en het aantal verrassingen neemt af. Zowel FC Porto als Benfica kan rekenen op een enorme supportersschare die wekelijks respectievelijk het Estádio da Luz en het Estádio Do Dragão vullen. Op enorm enthousiasme kan het spelen zonder publiek vooralsnog niet rekenen. Benfica zal ongetwijfeld wat van het thuisvoordeel missen; 14 van de laatste 17 duels in eigen huis werden gewonnen. Ook FC Porto’s coach, Sérgio Conceição, is, ondanks winst in haar laatste vijf uitwedstrijden, geen fan van voetballen zonder publiek: ‘Voetbal zonder fans is als een salade zonder dressing!’ 

Goed, hopen dat je ploeg beter in vorm is, Sergio.

Corona

Ondanks het volle vertrouwen dat Sérgio Conceição heeft in zijn ploeg, zal de nederlaag tegen Famalicao hem ongetwijfeld zwaar zijn tegengevallen. De blessure van Ivan Marcano bleek een van de oorzaken van een moeizame wedstrijd. De centrumverdediger van FC Porto speelde 23 van de 24 mogelijke wedstrijden dit seizoen, droeg ook aanvallend zijn steentje bij met vijf goals en staat bekend om zijn leiderschap achterin. Naast Chancel Mbemba zal het gat dat Marcano achterlaat zeer waarschijnlijk opgevuld worden door Pepe, wiens spel natuurlijk geen verdere uitleg behoeft.

In de wedstrijd tegen Famalicao bleek FC Porto niet opgewassen tegen de verrassing van dit seizoen. Hoewel uitgerekend Jesus Corona nog wel de 1-1 maakte, lukte het FC Porto niet om daarna door te zetten, sterker nog, een verliespartij was daar. 

Tondela

Tegenover de blessure van een belangrijke basisspeler bij FC Porto, staat de terugkeer van een bepalende kracht bij Benfica. Coach Bruno Lage kan in het restant van de competitie weer rekenen op middenvelder Gabriel. De 26-jarige Braziliaan, die in de jeugd van Juventus speelde, was in het begin van dit seizoen ongelofelijk belangrijk voor De Adelaars. In 24 wedstrijden won de ploeg er 20 en werden er slechts 2 verloren. In februari raakte Gabriel geblesseerd. Acht wedstrijden deed hij niet mee, waarin Benfica vervolgens acht punten en de voorsprong op FC Porto verspeelde. 

*Gabriel* of Benfica

Met Gabriel in de basis herstartte Benfica de competitie thuis tegen laagvlieger Tondela. De middenvelder kon zijn rentree geen glans geven. Het doelpuntloze gelijkspel zorgt er weliswaar weer voor dat Benfica boven FC Porto staat op de ranglijst, maar zal Bruno Lage geen fijn gevoel hebben bezorgd. Op de terugweg na het duel tegen Tondela werd ook nog eens de spelersbus bekogeld met stenen. Zogenaamde fans schijnen de daders te zijn, het magere resultaat bleek aanleiding. Naar verluidt zijn twee spelers, Julian Weigl – die een busincident al eens eerder meemaakte bij Borussia Dortmund – en Andrija Zivkovic opgenomen in het ziekenhuis om onderzocht te worden. Welkom terug, Primeira Liga…

Laatste speeldag

In het resterend programma zitten voor FC Porto nog twee potentiële valkuilen: Sporting-thuis en Braga-uit (op de laatste speeldag). Anderzijds, Benfica treft naast nummer vijf Rio Ave, nummer zeven Famalicao ook nog eens Sporting, eveneens op de laatste speeldag. 

Die laatste speeldag zou dus nog wel eens een interessante kunnen worden, die je misschien alvast kan blokken in je agenda!

26 juli, 17:00
Benfica – Sporting CP
Sporting Braga – FC Porto