3 minuten

Donderdagavond 14 mei was het eindelijk zover: hét afscheidsinterview van Hakim Ziyech als speler van Ajax. Vanwege de coronacrisis heeft Hakim Ziyech zijn laatste wedstrijd als Ajacied helaas al achter de rug. De breinen achter het mediateam van Ajax besloten om de ‘Wizard of Amsterdam’ een passend afscheid te geven: een overzicht van zijn carrière als Ajacied in het pittoreske Tuschinski in Amsterdam.

Gebrek aan creativiteit

Wie denkt dat de legende van Hakim Ziyech als Ajacied medio 2016 begon, heeft het mis. Ik neem jullie mee naar 23 augustus 2013, speelronde vier van de Eredivisie. Ajax staat binnen 20 minuten met 2-0 voor bij sc Heerenveen, door doelpunten van Niklas Moisander en antiheld Kolbeinn Sigthórsson. Geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammers. Drie minuten later komt de bal terecht bij een 20-jarige jongeman uit Dronten, die de bal verstuurt naar goalgetter Alfred Finnbogason: 1-2. Heerenveen zou met 3-2 de rust ingaan. Die assist was voor mij de eerste keer dat ik Hakim zag toveren tijdens een wedstrijd van Ajax.

‘En dan zijn Eriksen en Alderweireld nog niet eens vertrokken…’ realiseer ik me met veel angst. In de tweede helft weet het creatieve brein van de Amsterdammers zijn stempel wederom te drukken. Eriksen schoot de 3-3 binnen, hier bleef het bij en met twee doelpunten en drie assists in vier wedstrijden was de Deen dé man in vorm bij de Amsterdammers. Je raadt het al. Op 30 augustus 2013 maakt Tottenham Hotspur de komst van Eriksen bekend. ‘Natuurlijk vertrekt hij een dag voor de deadline.’ 

Als Ajacied in het Frank de Boer-tijdperk had ik nogal een trauma opgebouwd door mislukte aankopen die hun voorganger niet wisten te vervangen. De komst van Lerin Duarte was dan volkomen logisch. Duarte wist weinig potten te breken en de Boer ving het vertrek van Eriksen op met het duracell-middenveld Klaassen-Blind-Serero. Het leverde een titel op, maar dat was het dan ook wel. De directie in Amsterdam was ervan overtuigd dat Daley Sinkgraven en Lucas Andersen het creatieve gat konden opvangen. Frank de Boer was ervan overtuigd Riechedly Bazoer en Nemanja Gudelj het spel konden maken. Met veel opportune schrijf ik dat deze filosofie zijn ondergang beleefde in Doetinchem, toen Bryan Smeets een doelpunt maakte die misschien wel de eerste aanzet was tot de herrijzing van Ajax.

Rostov-uit, altijd lastig

We zetten een grote stap vooruit in de tijd naar 19 augustus 2016. Technisch directeur Marc Overmars wordt in een interview met AjaxTV door presentatrice Fresia Cousiño Arias gevraagd of een komst van Ziyech een optie was. De man, die toen nog terecht Marc Netto werd genoemd, gaf een antwoord dat luttele dagen later al van legendarische proporties was:

‘Hij is een fantastische speler, maar wij zullen hem niet halen.’

‘Lekker man, weer een jaar zonder creativiteit op het middenveld’ mompel ik geïrriteerd. Vijf dagen na deze uitspraak zouden we voor het oog van heel Europa voor lul gezet worden in het tweede Champions League play-off duel tegen FK Rostov. De troosteloze vertoning staat symbool van het Ajax op dat moment: gebrek aan creativiteit en vernuft. Met schaamrood op de kaken verlaten de Ajacieden het voortoneel van het miljardenbal. Deze nederlaag blijkt de tweede aanzet tot het halen van een broodnodige creatieve versterking. Precies drie jaar na het vertrek van Christian Eriksen haalt Ajax de creatieve versterking naar wie het al zo lang hunkert. Hakim Ziyech maakt een kleine twee weken na zijn komst zijn debuut in het rood-wit en weet in zijn eerste wedstrijd al gelijk zijn stempel te drukken. Na een welgemikte vrije trap komt de bal op het hoofd van Nick Viergever, die de winnende treffer maakt. We hadden er weer een in huis. De volgende speler in het rijtje Litmanen/van der Vaart/Sneijder/Eriksen. 

HZ22, Ajax-legende

Het dienstverband van Hakim Ziyech bij Ajax is tot een einde gekomen. De Magistrale Marokkaan heeft 165 wedstrijden gespeeld voor de Amsterdammers. Meer dan ik als supporter ooit heb durven dromen. In het rood-wit kwam Ziyech tot 48 doelpunten en 82 assists. Ziyech heeft de supporters in het Santiago Bernabéu, Stamford Bridge en Mestalla allemaal het zwijgen weten op te leggen. De eindscore? Drie prijzen en een hoop persoonlijke titels. Ziyech heeft ons als Ajacieden, maar bovenal als voetballiefhebbers laten genieten van zijn balgevoel en voetbalgogme.

Als hem in zijn afscheidsinterview wordt gevraagd naar de grootste verandering die hij heeft doorgemaakt, antwoordt hij: ‘Misschien dat er dingen zijn die beter gaan en beter lukken. Maar het komt ook puur door het plezier wat je erin hebt. … Dat kind zijn als je een bal ziet natuurlijk, dat blijf je er altijd in houden.’

Deze woorden tekenen voor mij de mens. Zo onverstoorbaar, zo puur. Hakim is een jongen die lekker wilt voetballen met zijn maatjes Neres en Promes. De randzaken kan hij zich maar weinig druk om maken. Zijn voeten laten spreken, het ultieme voetbalcliché, zo legt hij mensen die hem bekritiseren het zwijgen op. Ajax raakt een sterspeler, maar vooral een bijzonder mens kwijt. Een mens die zielsveel houdt van de mensen die dicht bij hem staan.

Hij kwam naar Amsterdam, hij zag het grootste podium en hij overwon de reuzen van de Champions League. 

PS. Natuurlijk wel even revanche op Spurs pakken in Engeland hè.