2 minuten

Over voetbalsupporters zijn nogal wat films gemaakt. Netflix komt 20 maart met een nieuwe film over de ultras van Napoli en Green Street Hooligans met Elijah Wood ken je vast ook wel. De vervolgfilms van Green Street hebben niet echt meer iets met voetbal te maken. Maar, er zijn meer dan genoeg films die zich afspelen in de wereld van voetbalsupporters. Omdat je nu toch zeeën van tijd overhebt, kan het geen kwaad om eens te kijken naar films die je meenemen naar de terraces van vroeger en nu.

Door: Co Rijnierse

Kicking off (Okolofutbola) 

Dit is de eerste Russische film met Ultras als thema. Het laat goed zien hoe de hooligans in Rusland elkaar respecteren en vooral een hekel hebben aan de politie. Er is een rat in een van de top firms van Spartak. De politie zit er veel te dicht op als het gaat om gevechten. Ook moet er een dramatisch onderdeel zijn en daarom is er een meid in het spel. Dit is ook een film waarin de casual kledingstijl veel te zien is. Het is misschien even zoeken naar deze film, maar zeker de moeite waard.

I.D. 1 & 2

In I.D. 1 infiltreren vier politieagenten in de harde kern van de fictieve club Shadwell Town FC (die verrassend veel wegheeft van Millwall). De agenten krijgen in de loop van het verhaal een steeds grotere liefde voor het voetbal en de club. In gevechten is het voor de agenten lastig om zich te beheersen. Wanneer ze eenmaal met de hooligan-wereld verweven zijn, weten sommigen niet goed of ze er nog uit willen stappen.

In I.D. 2 (dat zich 20 jaar later afspeelt) gaat Mo, een Brits-Aziatische man die ook politieagent is, undercover bij Shadwell. De andere personages komen ook in deze film weer voor en de verhalen lijken op elkaar. Met deze twee ben je een hele middag zoet. Lekker bingen.

Cass

In Cass wordt het verhaal verteld van een Jamaicaans adoptiekind dat opgroeit in een volledig witte omgeving. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal en geschreven door de hoofdpersoon zelf, Cass Pennant. In zijn jongere jaren wordt hij veel gediscrimineerd. En dan barst hij een keer, toevallig op de tribunes bij een wedstrijd van West Ham United.

Door geweld wordt hij gerespecteerd en op een gegeven moment kan hij niet meer zonder de kick van het vechten. Hij wordt een gevreesd lid van de Inter City Firm. Als de Engelse overheid de firms intensief gaat onderzoeken wordt Cass gepakt. Dit is veel meer dan gewoon een hooligan-film.

Ultrá

Ultrá (1991) is een prijswinnende film van het eerste uur. In de film bezoeken de Brigatte Venemo van AS Roma een uitwedstrijd tegen Juventus. Een van de eerste jongens van de groep, Principe, is net vrijgekomen uit de gevangenis. Zijn beste vriend, Red, heeft in de tussentijd de leiding genomen. Daarnaast heeft Red ook nog eens een affaire met Principe’s vriendin. Tijdens een gevecht overlijdt een van de Brigatte en de schuld daarvan wordt in de schoenen van Principe geschoven, waardoor een splitsing vormt in de groep. Een échte klassieker, maar ook een oude. Reserveer dus even wat tijd om deze film te vinden, maar ja, tijd zat hè.

Awaydays

Deze film speelt zich af in Liverpool. De jonge Paul Carty komt tijdens een punkconcert in contact met de gewelddadige voetbalcultuur en is gelijk verkocht. Hij wil graag meedoen met de grote jongens. Wanneer hij eenmaal aan een gevecht heeft deelgenomen, kan hij niet meer zonder de extase ervan. De casual kleding en de muziek uit de jaren tachtig zijn goed aanwezig en het verhaal zit vol met sex, drugs en rock & roll.

Fan van supportersverhalen? Check Vanaf de Tribune!