4 minuten

Hoezee, hoezee, Twente-supporters reizen al 55 jaar met hun favoriete team mee. Op 11 februari 1965 werd een naam voor een nieuwe fusieclub gekozen: F.C. Twente ’65. Het absolute hoogtepunt uit de clubhistorie is het kampioenschap. Niet die van vorig jaar, maar die van het seizoen 2009/2010. Met één punt voorsprong op Ajax waren ze de beste. Hoe gaat het nu met de belangrijkste spelers van toen?

SANDER BOSCHKER (34 WEDSTRIJDEN)

Het meest prominente en enige lid van de ‘FC Twente-clublegendes die één jaar voor Ajax hebben gespee… gebankt-club’. Hij maakte in 1989 zijn debuut en stopte in 2014 op 43-jarige leeftijd met keepen. Hij speelde één interland met Oranje, ging mee naar het WK 2010 en vierde de KKD-titel mee als keeperstrainer.

RONNIE STAM (33 WEDSTRIJDEN)

Rechtsachter Ronnie Stam had zes jaar in het eerste van NAC Breda gespeeld, voordat FC Twente hem in 2009 naar de top van de Eredivisie haalde.  Door zijn goede prestaties met FC Twente dwong hij nog een mooie transfer af naar Wigan Athletic in de Premier League, waar hij zelfs nog de FA Cup mee won. Hij stopte in 2016 en is sindsdien ‘fulltime voetbalvader’ van zoontje Dyran, die in de jeugd bij PSV speelt.

PETER WISGERHOF (33 WEDSTRIJDEN)

Het ware bijzondere tijden in het Nederlandse voetballer: nadat Rob Wielaert naar Ajax vertrok, zat Twente met de handen in het haar (om Rob Wielaert dus). De club moest op zoek naar een vervanger en dat werd NEC-verdediger Peter Wisgerhof. Als we vervolgens zeggen dat Wisgerhof als Twente-speler twee interlands heeft gespeeld, weet je dat het een gelukkig huwelijk was. Na vijf mooie jaren bij FC Twente stopte hij in 2014 met voetballen. Leidde vorig seizoen eens de training bij vierdeklasser ONA’53 ter vervanging van de met griep kampende trainer Marcel Nijhuis.

DOUGLAS (31 WEDSTRIJDEN)

Afgelopen november was daar opeens het nieuwsbericht:

“Douglas Franco Teixeira keert dit seizoen niet terug in de Eredivisie als speler van FC Emmen. De oud-verdediger van FC Twente trainde de afgelopen weken mee in Drenthe, maar een contract zit er niet in.”

In 2007 haalde FC Twente de oersterke verdediger uit Brazilie. Hij maakte indruk, ook bij bondscoach Van Marwijk. Douglas kreeg in 2011 een Nederlands paspoort, maar tot een interland kwam het nooit. Het werd eigenlijk alleen maar stiller rondom Douglas, helemaal nadat hij in 2018 op doping werd betrapt bij zijn toenmalige club Sporting Lissabon. De laatste maanden stond de verdediger zo nu en dan op het trainingsveld bij de Hengelose tweedeklasser Barbaros.

DWIGHT TIENDALLI (26 WEDSTRIJDEN)

Geflopt in De Kuip, maakte furore in de Grolsch Veste. Had het geluk dat Twente dun in de verdedigers zat en hij op dat moment als clubloze-speler nergens een dik contract had. De vleugelverdediger werd basisspeler, international en speelde met Swansea City jarenlang in de Premier League. Tiendalli is inmiddels gestopt en woont nog altijd in Oxford, waar hij voor het laatste speelde. Is een bedrijf gestart en zit in het vastgoed.

WOUT BRAMA (31 WEDSTRIJDEN)

De enige speler uit het kampioensteam die nog steeds als speler betrokken is bij het eerste. Niet als spelende speler weliswaar, maar dat leverde hem inmiddels wel de groots denkbare eer op: een eigen nummer. Diehard FC Twente-supporter Lorenzo heeft een nummer uitgebracht met Brama in de hoofdrol.

THEO JANSSEN (28 WEDSTRIJDEN)

Zijn tijd in Enschede was een enorm succes. Hij werd verkozen tot beste speler van Nederland, won de beker, de Johan Cruijff Schaal en werd er dus landskampioen. Theo hield van voetballen, maar misschien nog wel meer van het leven buiten het voetbal. Dit kwam tot een vloeibaar hoogtepunt toen Janssen tijdens de terugreis van de kampioenswedstrijd in Breda zin had in een biertje. Inmiddels mag hij als analist zijn licht laten schijnen op dit soort beelden.

KENNETH PEREZ (31 WEDSTRIJDEN)

Was bij FC Twente helemaal het mannetje, nadat dit bij Ajax en PSV niet lukte. Dit betaalde Perez terug in twee succesvolle jaren. Na de landstitel met FC Twente stopte hij met voetballen. Perez is nu volledig op zijn plek bij FOX Sports. In zijn vrije tijd druk met golf en nominaties voor ‘Best Geklede Man’ binnen hengelen.

MIROSLAV STOCH (32 WEDSTRIJDEN)

Maakt tegenwoordig verdedigers gek in de Griekse competitie bij PAOK Saloniki. Alleen wel de verdedigers van PAOK en dan ook nog eens op de training, want hij speelt amper. Heeft een bijzonder toffe prijs op zijn cv staan: de Puskas Award.

BLAISE NKUFO (32 WEDSTRIJDEN)

Als boegbeeld van de club en aanvoerder van het kampioensteam kreeg hij als enige een standbeeld. Dat dwong de Zwitser af door zeven geweldige jaren. FC Twente haalde Nkufo in 2003 op 28-jarige leeftijd naar de Eredivisie en hij toonde zich een ware goalgetter met 114 doelpunten in 223 wedstrijden. Vertrok na de kampioenswedstrijd in 2010 op zijn hoogtepunt bij FC Twente en trok naar het Canadese Seattle Sounders. Hij ging wonen in Vancouver en woont hier nog steeds. Reikte vorig seizoen de schaal uit aan Twente en duikt 13 mei het Enschedese theater in om 10 jaar na dato terug te blikken op het kampioenschap.

BRYAN RUIZ (34 WEDSTRIJDEN)

FC Twente betaalde in de zomer van 2009 vijf miljoen euro voor de Costa Ricaan. Het bleek goed besteed geld. In zijn eerste seizoen scoorde hij maar liefst 24 keer en dat was vaak het winnende doelpunt in de laatste minuten. Vertrok in 2011 naar Fulham en daarna ging het niet helemaal zoals gehoopt. Zijn tijd bij achtereenvolgens Fullham, PSV, Fullham en Sporting was al niet helemaal je van het, maar sinds hij bij het Braziliaanse Santos speelt is het een drama. De aanvaller speelde op 12 november 2018 voor het laatst mee in een competitieduel van de Braziliaanse topclub en ligt volledig overhoop met het bestuur. Santos probeert Ruiz te lozen, maar de voormalig sterspeler van FC Twente weigert zich daar zonder slag of stoot bij neer te leggen. Hij eist geld: ‘Als de club wil dat ik blijf, blijf ik beschikbaar om te spelen en zal ik alles geven zoals ik dat altijd heb gedaan.’ Ruiz speelt ondertussen nog steeds niet, dus je snapt wel hoe laat het is.

WISSEL: CHEICK TIOTÉ (29 WEDSTRIJDEN)

Het vreselijke verhaal van Tioté is bekend: hij overleed in 2017 op 30-jarige leeftijd. Tijdens een training van zijn club Beijing Enterprises zakte de Ivoriaanse middenvelder plotseling in elkaar. Korte tijd later is hij overleden. Het was een schok in de voetbalwereld en bij zijn vorige clubs.

WISSEL: LUUK DE JONG (12 WEDSTRIJDEN)

Kwam aan het begin van het seizoen over van De Graafschap en zijn rol was vooral die van talentvolle spits achter Nkufo die af en toe mocht invallen. Het seizoen erop begon het pas echt voor De Jong. Hij zal hopen op een mooie rol tijdens het EK en is daarmee een van de laatste Twente-spelers uit dat bijzondere team die nog actief is op het hoogste niveau.

Bronnen: Tubantia, Elfvoetbal, Voetbal International.