3 minuten

Dit weekend is het zeven weken geleden dat de laatste speelronde van het seizoen 19/20 begon. Er zal werkelijk niemand zijn geweest die daar toen al rekening mee hield. Dit seizoen zou er een worden die de boeken in gaat als het enige seizoen uit de vaderlandse voetbalhistorie die niet de boeken in zal gaan. Geen kampioen, geen degradanten, geen promovendi. Maar, wel een intense lading aan hysterie op voetbaltwitter. Een recap van een bijzonder druk dagje op het web.

Door: Sander van den Berg – 24 april

Je hoeft geen host van de Pantelic Podcast te zijn om te snappen dat dit een gedenkwaardige dag zou worden. Begin deze week werd duidelijk dat dit seizoen niet wordt afgemaakt, vandaag moest de precieze invulling daarvan gestalte krijgen. De grootste en meest prangende vraag: welke teams spelend komend seizoen met het Eredivisie-embleem op de mouw?

Hoewel er iets voor te zeggen viel om AZ als beste team aan te wijzen, hield niemand er toch echt rekening mee dat dit een officieel gehalte zou krijgen. Maar wat de uitkomst van deze D-day ook mocht worden, er zouden ongetwijfeld winnaars en verliezers komen.

Voor Twitter was het alleen al vrij snel duidelijk dat de KNVB de grootste verliezer van de hele bups zou worden. De optie om volgend seizoen met twintig teams in de Eredivisie te ballen viel al snel op de dag af en daarom bleven er twee opties over: geen óf wel promotie/degradatie. Alle vereningen uit het betaalde voetbal mochten daar vandaag over stemmen, om zo een advies uit te kunnen brengen. Let wel: het gaat dus om een advies. Let ook even op de tweet van John van Zweden. Onthoud deze.

Twitter komt last minute nog met een paar andere opties. Gek genoeg is hier niets mee gedaan.

De belangen zijn groot…

En daarom zet ADO alles op alles om er niet uit te vliegen.

Buiten Den Haag lijken de meesten te hopen op een degradatie van de geel-groenen. In ieder geval op Twitter dan. Al zijn ze bij Ajax ook met hele andere dingen bezig. Clash Royal, bijvoorbeeld.

De stemmen zijn geteld en iedereen is het er unaniem over eens: de KNVB heeft er een grote tering troep van gemaakt. Excuus voor mijn taalgebruik. Laat ik het herformuleren: de KNVB heeft er een grote tering bende van gemaakt.

Waarmee zou je dit nu kunnen vergelijken, vraag jij jezelf misschien af. Ferry, Willem en Menno helpen je op weg.

Hé KNVB, hoe vinden jullie zelf dat het ging?

Maar goed, we hebben een nummer één. Waarvan akte.

Ajax gaat aan de haal met het beste Champions League ticket. Want zo noemen we dat blijkbaar sinds vandaag: het beste Champions League ticket (heeft er natuurlijk alles mee te maken dat we nog niet zeker weten of Ajax rechtstreeks de Champions League in mag).

De Amsterdamse euforie viel te verwachten. In Tilburg hielden ze er minder rekening mee. Willem II mag als nummer vijf van de Eredivisie de voorrondes van de Europa League in. Hele kleine kanttekening: FC Utrecht gaat nog in beroep, want zij vinden hier meer recht op te hebben. Aan jou zelf om te bepalen wat je daarvan vindt.

De vreugde was net zo immens in Den Haag (hierom moest je net die tweet van Van Zweden onthouden). Van sarcastische lof voor de KNVB en Pardew tot een verse complottheorie: alles komt voorbij.

Inmiddels deelt journalist Rik Elfrink dit met de buitenwereld en dat maakt de zaak nog maar weer extra bijzonder.

Henk de Jong is dan ook pislink. Ik sluit niet uit dat hij stiekem ook een beetje woest was om de ‘opbeurende woorden’ van de burgemeester van Leeuwarden.

We hebben nu nog niet eens alles laten zien, maar je snapt het: het was een drukke middag op Twitter. ‘s Avonds laat was de hele boel nog steeds trending.

Volgende vraag gaat nu nog zijn hoe de benadeelde en noodlijdende clubs financieel ondersteund moeten worden. Hierbij wordt er vooral richting Amsterdam gekeken. Prima, volgens deze twitteraar, maar daar staat wel wat tegenover.

Al is het al met al heel simpel eigenlijk en ligt de oplossing voor het grijpen.

Dit alles gaat ongetwijfeld nog een staartje krijgen en dan zullen wij er met FC Afkicken wederom bij zijn.

https://twitter.com/madurohedwiges/status/1253773304659402753?s=21

Net zoals we vandaag ook de hele middag present waren. We spraken onder andere met een opgeluchte directeur in Waalwijk en dolblije supporters uit Den Haag. Heb je de live show gemist, check ‘m dan vooral nog even.