3 minuten

6 februari 2018 was een goede dag in de historie van het Nederlands voetbal, dat mag met de kennis van nu toch wel gezegd worden. Ronald Koeman tekende op deze zesde van februari als bondscoach van Oranje. Sindsdien werden er wedstrijden gewonnen, groeide het aanzien van het Nederlands elftal en het plezier onder supporters weer en debuteerden er nieuwe spelers. 14 om precies te zijn. Dit zijn ze.

Hans Hateboer | 23 maart 2018: Nederland – Engeland (0-1)

De eerste debutant van Koeman was deze enorme, lopende Duracell batterij uit het Groningse Beerta. De verdediger van Atalanta Bergamo stond in de eerste (oefen)interland van Koeman tegen Engeland meteen in de basis. Er volgden nog twee interlands, maar de laatste tijd zat Hans niet meer bij de selectie.

Wout Weghorst |23 maart 2018: Nederland – Engeland (0-1)

Wordt Wout Weghorst of Luuk de Jong de pinchhitter in de EK-selectie? Of misschien zelfs wel de vaste spits, gezien de blessures? Op dit moment lijkt het De Jong te worden, ondanks dat Koeman Weghorst er al snel bij haalde. Als invaller tegen Engeland was Weghorst de tweede speler die onder Koeman voor het eerst zijn opwachting mocht maken in Oranje. Sindsdien volgde er nog 46 minuten, verdeeld over drie wedstrijden. Veel te weinig, vooral volgens Weghorst zelf.

Guus Til |26 maart 2018: Portugal – Nederland (0-3)

Verdiende als invaller in het vriendschappelijk duel tegen Portugal zijn haasje. De teller is sindsdien niet verder opgelopen. Dat hij sinds afgelopen zomer voor Spartak Moskou speelt heeft daar ongetwijfeld mee te maken #uitbeeld #Russischewinterszijnkoud

Justin Kluivert | 26 maart 2018: Portugal – Nederland (0-3)

Maakte in dezelfde minuut (78) als Til zijn debuut voor het Nederlands elftal. Kluivert mocht daarna tegen Peru en in een videoclip van Memphis nog een keer opdraven. Kluivert speelt inmiddels met flinke regelmaat bij Roma en zal dus hopen op een plek in de EK-selectie.

Ruud Vormer | 31 mei 2018: Slowakije – Nederland (1-1)

Het is niet alleen maar jong grut dat hun haasje mocht ophalen onder Koeman, Ruud Vormer was namelijk al 30 toen hij debuteerde. Vaste waarde bij Club Brugge, maar maakte geen deel meer uit van de selectie van het Nederlands elftal.

Frenkie de Jong | 16 september 2018: Nederland – Peru (2-1)

Het lijkt soms net alsof hij al jaren op het middenveld dirigeert en hij is niet meer weg te denken uit de basis, maar Frenkie de Jong zit er eigenlijk nog maar kort bij. Hij loste Sneijder af in zijn afscheidswedstrijd. Sinds zijn debuut noemde Griezmann Frenkie al de beste speler waar hij ooit tegen hebt gespeeld, scoorde hij één doelpunt tegen Duitsland en is hij verhuisd naar Barcelona. De Jong speelde 15 interlands onder Koeman en daar zullen nog heel wat duels bij komen.

Denzel Dumfries | 13 oktober 2018: Nederland – Duitsland (3-0)

Tegen Duitsland debuteerde ook Dumfries en sindsdien mocht hij nog meerdere malen boos aan de aftrap beginnen. Wordt hij onze back op het EK? Koeman mag het weten.

Steven Bergwijn | 13 oktober 2018: Nederland – Duitsland (3-0)

Deze man is goed bezig en lijkt door de blessures serieus kans te maken op een basisplek komende zomer. Mocht zijn eerste optreden in Tottenham-shirt de norm worden, kan Bergwijn zomaar eens het mannetje worden in de aanval van Oranje.

Arnaut Danjuma Groeneveld | 13 oktober 2018: Nederland – Duitsland (3-0)

Maakte als speler van Club Brugge zijn debuut in dezelfde wedstrijd als Dumfries en Bergwijn. Drie dagen later maakte hij uit tegen België (1-1) ook meteen maar zijn 1e goal voor Oranje. Mede door blessures is het daarbij gebleven.

Pablo Rosario | 16 oktober 2018: België – Nederland (1-1).

Ruim een jaar na zijn debuut ziet de wereld er voor Rosario een beetje anders uit. Als aanstormend talent op het middenveld mocht hij een helft meedoen tegen België, maar daarna kwam er steeds meer kritiek op zijn spel. Verder dan die ene interland is Rosario dan ook nog niet gekomen.

Javairô Dilrosun | 19 november 2019: Duitsland – Nederland (2-2).

Dilrosun verdiende na een uitstekende seizoensstart bij Hertha BSC een uitverkiezing in Oranje en mocht invallen tegen Duitsland. Hij moest er echter door een blessure ook vrij snel alweer uit.

Donyell Malen | 6 september 2019: Duitsland – Nederland (2-4)

Maakte een droomdebuut in Oranje door als invaller meteen te scoren in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duistland. Malen zette Nederland, dat in Hamburg tegen een 2-0 achterstand aankeek, op een 2-3 voorsprong. Zijn verhaal is bekend: het zal een race tegen de klok worden om op tijd fit te zijn voor het EK door (en dit woord is al veel te vaak gevallen in dit stuk tekst) een blessure.

Myron Boadu | 19 november 2019: Nederland – Estland (5-0)

In de laatst gespeelde interland gaf Boadu een snelcursus ‘debuteren doe je zo’. Als 18-jarige verzorgde hij het slotakkoord door knap de 5-0 binnen te tikken. Sommigen zeggen dat Boadu de spits kan worden tijdens het EK, wij zeggen dat dit een bijzonder verschil zou zijn vergeleken met de spits in Koemans eerste interland: Bas Dost. Maar daarover zo meer.

Calvin Stengs | 19 november 2019: Nederland – Estland (5-0)

Ondanks twee assists zit de kans er goed in dat Stengs een minder gevoel aan zijn debuut heeft overgehouden dan Boadu. Stengs begon vooral ongelukkig en gaf na afloop aan dat hij speelde met de zenuwen in de benen. Toeval of niet, maar toen Boadu erin kwam en begon met zijn cursus werd het spel van Stengs ook meteen beter.

De eerste XI van Koeman

Nu we toch zo lekker bezig zijn, laten we meteen maar even de eerste basisopstelling onder Koeman erbij pakken. Gewoon, voor de leuk. Om te kijken wat er allemaal veranderd is. Komt ‘ie:

Zoet; Hateboer, De Ligt, De Vrij, Van Dijk, Van Aanholt; Strootman, Wijnaldum; Promes, Dost en Memphis.

In een 5-4-1 werd er op 23 maart 2018 afgetrapt tegen Engeland. Eén ding is zeker: deze elf gaan het op 14 juni niet doen tegen Oekraïne.