Het vrouwenvoetbalweekend in vijf minuten

19 september 2022 - 15:13

Afgelopen weekend was het eindelijk zo ver: de aftrap van een nieuw seizoen van de Vrouwen Eredivisie! Een frisse start, met twee nieuwe teams: Fortuna Sittard en SC Telstar. Ook konden we meteen genieten van de Rotterdamse derby tussen Excelsior en Feyenoord. Genoeg om na te bespreken dus!

Feyenoord ontving stadsgenoot Excelsior op Varkenoord. De thuisploeg werd meteen wakker geschud door de Kralingers. Al in de derde minuut kwam Excelsior op voorsprong na een chaotische corner. Feyenoord maakte na een klein kwartier de gelijkmaker, maar had daarna moeite de overwinning over de streep te trekken. Gelukkig was daar Pia Rijsdijk. De nummer 9 kwam er na een uur in en scoorde acht minuten later het winnende doelpunt.

Ajax wist met 4-0 te winnen van Fortuna Sittard. De nieuwkomers van Fortuna moesten voor hun eerste wedstrijd meteen een flink stuk rijden naar de hoofdstad, om vervolgens zonder punten het hele eind weer terug te rijden. De speelsters van Fortuna hadden er meer van verwacht. “Het overheerst dat 4-0 niet nodig was. We willen onszelf natuurlijk bewijzen. We zijn niet in de competitie gekomen om onderaan mee te draaien. Die ambitie laten we ook zien met de spelers die we hebben”, vertelt verdediger Samantha van Diemen ons achteraf. Eén van die speelsters is Tessa Wullaert, een Belgisch international die voor clubs als Manchester City en VfL Wolfsburg speelde. Wullaert voelde geen druk door die reputatie: “Ik denk dat ik genoeg bewezen heb in mijn carrière en dat ik eigenlijk niets meer hoef te bewijzen. Ik speel gewoon mijn spel en probeer elke wedstrijd het team zo goed mogelijk te helpen aan een overwinning.”

PSV won dit weekend in Eindhoven van SC Heerenveen dankzij een doelpunt van Inessa Kaagman. De middenvelder speelde haar eerste wedstrijd voor de Eindhovenaren en was dus direct trefzeker met een flinke poeier. Ze schrok er zelf van.

In Engeland wist Aston Villa te stunten door met 4-3 te winnen van Manchester City. Europees kampioene Rachel Daly scoorde twee keer voor The Villans.

Dat was het weer: het vrouwenvoetbalweekend in vijf minuten. Nog één kijktip voor je gaat: morgen speelt Ajax tegen Arsenal. De Amsterdammers spelen uit en thuis tegen de Londenaren, de winnaar gaat de groepsfase van de Champions League in. Pelova: “Ik heb er vooral heel veel zin in, het wordt spannend! We zijn wel een beetje de underdog natuurlijk. Ook leuk om tegen Viv (Vivianne Miedema, red.) te spelen. Ze wilde eigenlijk niet tegen een Nederlandse club spelen, want ze wilde dat Nederlandse clubs het ook goed doen. Daarmee zegt ze eigenlijk al dat ze gaan winnen, maar maakt niet uit haha. In voetbal kan alles.”

Tot volgende week!