Het vrouwenvoetbalweekend in vijf minuten

23 mei 2022 - 20:10

Het is een understatement om te zeggen dat er dit weekend veel gebeurd is, maar we gaan erdoorheen in vijf minuten. FC Twente werd dit weekend officieel kampioen van de Eredivisie, Olympique Lyonnais won de Champions League van het gevreesde FC Barcelona en Vivianne Miedema tekende bij in Londen. Zit je klaar?

Op zaterdag won Olympique Lyonnais met 1-3 van FC Barcelona in Turijn. FC Barcelona begon met weinig overtuiging aan de finale en dit kwam hen duur te staan. Al na zes minuten beloonden de speelsters van Lyon zich op een doelpunt. Franse vedette Amandine Henry scoorde een flinke poeier, die zeker het terugkijken waard is. Aan het einde van de tweede helft wist FC Barcelona toch toe te slaan, maar de Catalanen stonden inmiddels al 0-3 achter. Ballon d’Or winnares Alèxia Putellas scoorde het enige doelpunt voor FC Barcelona. Lieke Martens, die op tijd hersteld was voor de finale, viel in, maar kon het verschil niet maken. Oranjeleeuwinnen Daniëlle van de Donk en Damaris Egurrola maakten geen minuten in het bruisende stadion.

Ook in Nederland stond er een belangrijke wedstrijd op het programma: Ajax – FC Twente. Ajax moest met 10-0 winnen om nog kampioen te worden; dat lukte niet. Zodoende werden de Tukkers kampioen van de Eredivisie voor de tweede keer op rij. Bovendien won FC Twente ook de laatste wedstrijd. Ajax ging de kleedkamer in met een 2-0 voorsprong op de titelverdediger, maar incasseerde drie tegengoals in de tweede helft.

Coach *Robert de Pauw* of FC Twente Women, *Kika van Es* of FC Twente Women celebrating the championship
*Lois Nienhuis* of FC Twente Women *Bente Jansen* of FC Twente Women

Ook in Den Haag viel er wat te vieren: ADO Den Haag won de periodetitel. Onderleiding van Sjaak Polak won de ploeg met 5-1 van VV Alkmaar. Dankzij goals van Jaimy Ravensbergen, Liz Rijsbergen, Romy Speelman en Nikki Ijzerman bemachtigde de ploeg een plekje in de strijd om de Eredivisie Cup. Makkelijk wordt het niet; ze zullen het op moeten nemen tegen Ajax, FC Twente en PSV.

We sluiten af met een transfernieuwtje: topspits Vivianne Miedema heeft bijgetekend bij Arsenal. Er zou serieuze interesse van clubs als PSG en FC Barcelona zijn voor Miedema, maar haar hart ligt toch echt in Londen. Het lijkt erop dat Miedema nog een appeltje te schillen heeft in Engeland. Arsenal werd dit seizoen tweede in de FAWSL, Chelsea eindigde eerste voor de derde keer op rij. Bovendien verloor Miedema haar status als topscorer van de competitie aan Chelsea’s Sam Kerr; Miedema was voor het laatst topscorer in seizoen 2019-2020.

Tot de volgende keer!