De Kijkwijzer: stuntclub Luton wil eerste stap naar PL-goudmijn zetten, Stuttgart en HSV hopen op laatste strohalm

13 mei 2022 - 17:59

Het seizoen 2021/22 zit er nu écht bijna op. Dat is te merken ook; in Duitsland staat dit weekend de laatste speelronde op het programma, bij de Engelsen beginnen de play-offs om promotie naar de Premier League. Daardoor zijn er echter ook genoeg duels waar niks meer op het spel staat. Om die te vermijden, heb ik hier weer vijf duels voor je waar wél knopen kunnen worden doorgehakt.

Door Luuk ten Kleij

Vrijdag, 20.45 uur: Luton Town – Huddersfield Town

In Nederland hebben we play-offs om promotie die vaak spektakel opleveren, maar aan de overkant van de Noordzee is dat net zo het geval. De strijd om het laatste Premier League-ticket gaat dan ook wel ergens om; bij promotie zal het geld rijkelijk vloeien. Niet voor niets wordt de finale, die traditioneel op Wembley wordt gespeeld, ook wel aangeduid als de duurste wedstrijd ter wereld. Want met een zege op 29 mei, de datum waarop de eindstrijd dit jaar plaatsvindt, kan een club maar liefst 200 miljoen euro bijschrijven.

Bij Luton en Huddersfield zullen de eurotekens zodoende al in de ogen staan. Samen met Nottingham Forest en Sheffield United, de andere halve finalisten, gaan zij uitmaken wie die pot met goud mag opmaken aan een leger veel te dure aankopen waarmee handhaving een onmogelijke klus wordt. De hoop bij de kanshebbers maakt echter veel goed. En vooral voor Luton is dat logisch ook, want dat de club uit de stad net boven Londen het seizoenstoetje heeft bereikt, mag al een flinke verrassing worden genoemd.

Waar Huddersfield in 2018 nog in de Premier League speelde, acteerde Luton destijds op het vierde niveau. Vier jaar eerder waren The Hatters zelfs nog een veredelde amateurclub. Zetelend in de lelijkste stad van Engeland, maar beschikkend over een fantastisch en iconisch stadion inclusief fanatieke fanbase, zette de club de laatste jaren een sterke opmars in. Daarmee is Luton inmiddels uitgegroeid tot een stabiele Championship-club, die alle hoop mag hebben op het eerste PL-optreden sinds 1996. De eerste horde is echter wel een lastige; Luton wist in de twee eerdere duels tegen Huddersfield dit jaar het net niet te vinden. Maar ook als dat zo blijft, mag de ploeg van Nathan Jones trots zijn op haar prestaties.

Zaterdag, 15.30 uur: VfB Stuttgart – 1. FC Köln

Het seizoen in de Bundesliga zit er bijna op; net als in Nederland staat dit weekend de laatste speelronde van het seizoen op het programma. Bijna alles is beslist, op de strijd om plek vier en het gevecht tegen degradatie na. Stuttgart – Köln had voor beide eindsprints een cruciaal onderonsje kunnen zijn, maar de Keulenaren verspeelden vorige week hun laatste kans op een CL-ticket door te verliezen van VfL Wolfsburg. Toch is het nog niet helemaal uitgespeeld, want met een zege kan Köln haar huidige Conference League-ticket nog upgraden naar een plekje in de Europa League.

Daarbij is het wel afhankelijk van wat 1. FC Union Berlin doet tegen VfL Bochum. Ook Stuttgart heeft niks meer in eigen hand; voor hen is het resultaat van Hertha BSC bij Borussia Dortmund en wat Arminia Bielefeld thuis tegen RB Leipzig doet van belang. De nummer zestien, die vorig jaar nog dicht bij een Europees ticket was, moet namelijk vrezen voor degradatie. Als Bielefeld Stuttgart nog voorbij gaat, dalen Die Schwaben sowieso af. Als het Hertha weet te passeren, weet het zich echter te handhaven. En in het meest waarschijnlijke geval – dat het zestiende blijft – moet het play-offs spelen.

Het zou een flinke streep door de rekening zijn voor Stuttgart, vooral omdat directe degradatie al wel afgewend lijkt. Bielefeld moet namelijk drie punten en zeven doelpunten goedmaken. Aan de andere kant mag de ploeg blij zijn dat het zich überhaupt nog kan handhaven. Dat het daarvoor nog in de race is, komt puur omdat de vrees van Hertha-trainer Felix Magath vorige week werkelijkheid werd. Bij kampioen Bayern München pakte Stuttgart namelijk knap een punt, waardoor het gat met de Berlijnse concurrent drie punten is. En wat Die Schwaben mee hebben, is het doelsaldo van +14 ten opzichte van Hertha. In een volle Mercedes-Benz Arena heeft Stuttgart zodoende alle reden om nog één keer vol gas te gaan. Het is alleen de vraag of Köln mee wil werken aan een mystieke ontsnapping.

Zaterdag, 21.00 uur: Olympique Marseille – Stade Rennais

Nog twee duels en dan komt het seizoen in de Ligue 1 ten einde. Onderin ligt alles nog open, bovenin is in elk geval de titelstrijd beslist. Daarachter is echter nog veel mogelijk. Liefst vier ploegen zijn nog in de race om een direct CL-ticket, vijf teams maken nog kans op de voorronden van het miljardenbal. Marseille en Rennais zijn twee van die kanshebbers en kunnen elkaar onderling flinke klappen toebedelen.

Dat geldt vooral voor l’OM richting Rennais. Het gat tussen beiden is zes punten, maar Les Rouges et Noirs hebben een veel beter doelsaldo en kunnen nummer twee Marseille met twee zeges nog passeren. Bij een nederlaag kan Rennais een direct CL-ticket echter vergeten en is plek drie, en dus voorrondes, ook bijna uitgesloten voor de nummer vijf. Dat komt vooral door de slechte resultaten van de laatste weken; de ploeg van Bruno Génésio verloor liefst drie van haar laatste vijf wedstrijden.

Marseille is iets beter in vorm en heeft een relatief veilige marge richting nummer drie AS Monaco. Het gat met de Monegasken is drie punten. De ploeg uit het prinsdom is echter in blakende vorm en won al liefst acht wedstrijden op rij. Daarmee is Monaco stevig opgerukt op de ranglijst en laat het Marseille flink zweten. Vooral omdat de ploeg van Jorge Sampaoli ook niet geweldig bezig is; het won maar drie keer in de laatste vijf duels en zal de deceptie van de Conference League-uitschakeling tegen Feyenoord nog altijd voelen. Bovendien is het gemis van Dimitri Payet, die tegen de Rotterdammers uitviel, een flinke aderlating. In de mediterrane heksenketel die het Stade Véledrome zaterdag weer zal zijn, moet Marseille zich daarvoor afsluiten. Anders kan het seizoen ook nationaal in een flinke teleurstelling eindigen.

Zondag, 15.30 uur: Hansa Rostock – Hamburger SV

De wisselingen in de hoogste twee Duitse klasses zijn inmiddels bijna bekend. Waar Greuther Fürth hoe dan ook na één jaar degradeert, keert FC Schalke 04 binnen een seizoen weer terug op het hoogste niveau. Datzelfde lijkt te gelden voor Werder Bremen, al heeft HSV nog een kleine kans om de aartsrivaal te achterhalen. Dan moet het zelf echter wel winnen in Rostock en moet Bremen in eigen huis onderuit gaan tegen SSV Jahn Regensburg.

Dat lijkt onwaarschijnlijk, maar dat HSV nog in deze positie zit werd een paar weken geleden ook onmogelijk geacht. Vorige maand stonden de Hamburgers namelijk nog negen punten achter op plek drie en leek de promotiestrijd voor het vierde jaar op rij uit te monden in een grote deceptie. In tegensteling tot de vorige drie keer, toen het in de slotfase van het seizoen telkens instortte en uiteindelijk vierde werd, blijkt de staart van de jaargang HSV nu tot grote hoogten te laten stijgen. Die Rothosen zetten de laatste vier duels allemaal om in een zege en zijn inmiddels opgerukt tot plek drie.

Om die vast te houden, moet het alleen SV Darmstadt 98 en FC St. Pauli onder zich houden. Darmstadt heeft evenveel punten en een slechter doelsaldo en kan plek drie bij een Hamburgse zege vergeten. St. Pauli heeft helemaal een wonder nodig; de tweede club van Hamburg gaf een uitstekende klassering de laatste weken volledig weg – net als een zeker lijkende zege in Gelsenkirchen vorige week – en staat inmiddels drie punten en achttien goals achter op de grote broer. Daarmee lijkt HSV zich in elk geval op te kunnen opmaken voor de play-offs, waarin de ploeg van Tim Walter waarschijnlijk Stuttgart treft. Winnen aan de Oostzee is dan echter wel noodzakelijk, en dat is nog niet zo makkelijk. Promovendus Rostock doet het onder leiding van John Verhoek uitstekend, staat keurig twaalfde en speelde haar laatste vier duels gelijk. En dus is het ook niet uitgesloten dat HSV haar promotietrauma’s zondag nieuw leven inblaast en het abonnement op plek vier verlengt.

Zondag, 17.30 uur: Everton – Brentford

Ook in Engeland nadert het seizoen zijn einde. Vooral onderin neemt de spanning daarbij met de week verder toe. Norwich City en Watford zijn al gedegradeerd, maar het derde ‘enkeltje Championship’ is nog niet toebedeeld. Vooral Leeds United en Burnley, die als nummers achttien en zeventien allebei 34 punten hebben, moeten zich flinke zorgen maken. Maar ook Everton is er nog lang niet.

Na knappe zeges op Chelsea en Leicester City kregen The Toffees afgelopen woensdag dé kans om zich bijna definitief veilig te spelen. Tegen het al gedegradeerde Watford bleef de ploeg van Frank Lampard echter steken op 0-0, waardoor het bibberen blijft. Met nog een inhaalduel tegoed is de marge naar Leeds slechts twee punten, waardoor de eerste degradatie sinds 1951 (!) nog altijd niet is afgewend.

https://twitter.com/RichardBuxton_/status/1524489078057623552

Premier League-debutant Brentford hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Na de historische promotie vorig seizoen zijn de West-Londenaren eigenlijk geen moment in de problemen gekomen. De ploeg van Thomas Frank speelt bij vlagen goed voetbal en kan met een dertiende plaats en 43 punten een uitstekende balans overleggen. Met de vorm zit het bovendien wel goed; uit de laatste vijf duels peurden The Bees tien punten. Ook op Goodison Park zal Brentford niet van plan zijn de punten cadeau te doen. En dus wordt het voor Everton nog flink zweten.