De Kijkwijzer: kampioen Real kan stadsgenoot dreun uitdelen, pikante titelkraker voor Schreuder

06 mei 2022 - 20:51

Een ontsnapping van Liverpool, doldwaze taferelen in Madrid en Feyenoord dat de finale van de Conference League bereikte: het was weer een schitterende Europese midweek. De finaletickets in de continentale toernooi zijn verdeeld en het einde van het seizoen nadert. Sterker nog, in enkele competities staat dit weekend al de éénnalaatste speelronde van het jaar op de rol. En daarin zijn de belangen soms nog gigantisch, zo ook bij de vijf krakers die je dit weekend niet mag missen.

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 15.30 uur: SC Freiburg – 1. FC Union Berlin

Waar de titelstrijd in Duitsland al lang in het slot ligt, is het gevecht om de Champions League-tickets nog volop gaande. Vijf ploegen strijden in de laatste twee speelrondes om twee startbewijzen voor het miljardenbal en Freiburg en Union behoren tot die teams. De thuisploeg heeft daarbij alles in eigen hand: de nummer vier moet simpelweg twee keer winnen. Wat die missie bemoeilijkt, is dat het twee concurrenten treft. Want na het treffen met de hoofdstedelingen wacht volgende week een cruciaal onderonsje met nummer drie Bayer 04 Leverkusen.

Dat Leverkusen kan zich zaterdag overigens al verzekeren van een CL-ticket. Winst bij TSG 1899 Hoffenheim is daarvoor genoeg. Die Werkself zijn namelijk de enige ploeg binnen de nog overgebleven kanshebbers die een aardige marge heeft. Achter hen zijn de verschillen klein; nummer vier Freiburg heeft 55 punten, nummer zeven Union overlegt er 51. En dat maakt het bezoekje aan Zuid-Duitsland meteen cruciaal voor de Berlijners, want als Die Eisernen willen blijven dromen van een CL-debuut is winst een noodzaak.

Gezien de vorm van Union is dat zeker mogelijk, want de ploeg pakte dertien punten uit haar laatste vijf duels. Het gelijkspel tegen het al gedegradeerde Greuther Fürth vorige week was echter een pijnlijke uitglijder. Freiburg beleefde een overtuigendere generale voor het competitieslot; bij Hoffenheim werd in een heus spektakelstuk met 4-3 gewonnen. Verder presteerde de ploeg met tien uit vijf de laatste weken echter wisselvalliger. Het zorgt ervoor dat beide teams aan elkaar gewaagd zijn. Een zwaarbevochten gelijk lijkt zodoende het meest logisch. En in dat geval zullen de andere kanshebbers, RB Leipzig – dat over twee weken Freiburg treft in de bekerfinale maar donderdag uitgeschakeld werd in de EL – en 1. FC Köln, als haviken op de eerste rang zitten.

Zaterdag, 20.30 uur: FC Schalke 04 – FC St. Pauli

Niet alleen in de Bundesliga beloven de komende weken wedstrijden onder hoogspanning, ook op het tweede Duitse niveau is dat het geval. De promotiestrijd aldaar is namelijk hard op weg naar haar kookpunt; met nog twee wedstrijden op de rol doen er nog vijf ploegen mee om promotie naar het hoogste niveau. Schalke en St. Pauli zijn twee van die teams. En zij kunnen elkaar zaterdagavond een flinke dreun uitdelen.

Winnen biedt niet alleen een stimulans in de promotiejacht, het is zeker voor St. Pauli ook een noodzaak. De Hamburgse traditieclub is de laatste weken namelijk niet in vorm – het won niet in de afgelopen vijf duels – en staat drie punten achter op een promotieplek. Daarmee is het ook direct de mist kansrijke ploeg van alle promotiekandidaten. Schalke staat juist aan de andere kant van de medaille; de ploeg is koploper en heeft met 59 punten twee punten meer dan achtervolgers Werder Bremen en SV Darmstadt 98. Nummer vier Hamburger SV heeft net als St. Pauli 54 punten en dus kan Schalke met een zege in elk geval een play-offplek veiligstellen.

Het klinkt als een simpele opgave voor Die Königsblauen, die soepel op een rechtstreekse rentree in de Bundesliga lijken af te koersen. Geen competitie is echter zo onvoorspelbaar als de 2. Bundesliga. De wisselvalligheid bij alle ploegen bovenin is zo groot dat HSV inmiddels weer helemaal terug is uit geslagen positie en het niet uit te sluiten is dat de Hamburgers Schalke nog van promotie afhouden. In geen enkele competitie is het draadje tussen vreugde en teleurstelling zo dun als op het Duitse tweede niveau. Dat bleek ook vorige week weer. En dus zijn er zaterdagavond vreemde dingen te verwachten. Maar één ding staat vast: St. Pauli kan promotie bij een nederlaag vergeten, terwijl Schalke de champagne dan koud kan zetten.

Zondag, 13.30 uur: Union Saint-Gilloise – Club Brugge

Inmiddels weten we dat het bij onze oosterburen razendspannend is. Datzelfde scenario zien we als we vanuit ons land naar het zuiden gaan. Door het meest krankzinnige competitiesysteem ooit is de titelstrijd in België namelijk ook nog lang niet beslist. Stuntclub en promovendus Union was na de reguliere competitie heel dichtbij een fenomenale landstitel; na 34 wedstrijd stonden de Brusselaars vijf punten voor op Club. Maar omdat één of andere dronken bondsmedewerker ooit heeft besloten dat er daarna play-offs volgen, waarin de punten gehalveerd worden, is het gat inmiddels nog maar drie punten.

Het zorgt ervoor dat de belangen zondag immens zijn. Wint Union, dan heeft het met nog drie wedstrijden te gaan een marge van zes punten en is de landstitel bijna binnen. Maar als Club in het hol van de leeuw zegeviert, wordt het een nek-aan-nekrace die woensdag – als beide ploegen elkaar in Brugge treffen – beslist zou kunnen worden. Alleen uit sportief oogpunt kan het zondag zomaar eens een heet potje worden, maar de gebeurtenissen buiten het veld stoken het vuurtje nog verder op.

Want hoewel Union het meeste recht lijkt te hebben om te klagen door de puntenhalvering, heeft ook Club reden om boos te zijn op de Belgische bond. Zo kreeg Union op de laatste speeldag van de reguliere competitie drie punten cadeau omdat supporters van tegenstander Beerschot VA – dat Union al 85 minuten op 0-0 wist te houden – zich misdroegen. En vorige week liep Club een kans om te profiteren van Unions puntenverlies bij Antwerp FC mis, mede omdat het geen penalty kreeg. Dat zorgde voor woede bij onder andere trainer Alfred Schreuder, waaraan door zoveel clubs wordt getrokken dat zijn verblijf aan de Belgische kust al snel lijkt te eindigen. Het zal de oefenmeester extra motiveren om zijn korte periode in Brugge goed af te sluiten. Maar dan is winst in het iconische Dudenpark wel een must.

Zondag, 21.00 uur: Atlético Madrid – Real Madrid

Een stadsderby zonder glans; zo lijkt de komende editie van El Derbi Madrileño het beste te omschrijven. Zo is het dit seizoen oppermachtige Real – mede omdat de concurrentie dit jaar juist bijzonder matig is – al kampioen, waardoor De Koninklijke zich optimaal kan voorbereiden op de CL-finale over drie weken. Bovendien zal de ploeg van Don Carlo Ancelotti nog dronken van geluk zijn na de fenomenale comeback tegen Manchester City afgelopen woensdag.

Atléti kan daar alleen maar van dromen. Zij werden na een heus kooigevecht in de kwartfinales wel uitgeschakeld door City. Bovendien maakt de ploeg een wisselvallig seizoen door; in LaLIga kwam het geen moment in de buurt van titelprolongatie. Een CL-ticket lijkt wel haast zeker binnen, al doen Los Rojiblancos er alles aan om ook die te verspelen. Want dat het nog een marge van drie punten heeft naar nummer vijf Real Betis komt vooral omdat de Sevillanen ook zeer grillig zijn.

Betis kreeg vorige week namelijk dé kans om Atléti tot op een punt te naderen. De Madrilenen verslikten zich eerder dat weekend in Athletic Bilbao, maar bekerwinnaar Betis kwam bij Getafe niet verder dan 0-0. En daardoor lijkt de ploeg van Diego Simeone. Real-thuis mag dan wel een ingewikkelde opgave worden, Betis treft met Barça eveneens een ploeg waartegen puntenverlies op de loer ligt. Risico’s kan de onttroonde landskampioen echter niet meer nemen en dus zal het moeten hopen op verslapping bij Real. Anders is de kans groot dat het voor Atléti uitdraait op een kansloze nederlaag, net als eerder dit jaar in Bernabéu.

Maandag, 20.45 uur: AS Roma – Fiorentina

In Italië is de titelrace verworden tot een Milanese tweestrijd, waarin AC Milan en Internazionale gaan uitmaken wie dit jaar de Scudetto gaat grijpen. Roma en Fiorentina zijn samen met Lazio en Atalanta verwikkeld in een heel andere strijd: die om de Europese tickets. De vier ploegen mogen drie tickets verdelen – twee voor de Europa League, één voor de Conference League – en zijn allemaal bijzonder kansrijk. De twee Romeinse clubs hebben namelijk 59 punten verzameld in 34 duels, Fiorentina en Atalanta moeten het doen met drie punten minder.

Het zorgt ervoor dat het Roma van José Mourinho, dat donderdag de Conference League-finale behaalde en daarin in Tirana Feyenoord zal treffen, maandagavond een reuzenstap kan zetten. Winst in Florence betekent namelijk dat een startbewijs nagenoeg binnen is. Een ticket voor het tweede of derde Europese toernooi zal evenwel niet met veel gejuich worden ontvangen, want CL-plaatsing was toch het hoofddoel. Voor Fiorentina, dat een nederlaag niet kan gebruiken, ligt dat anders; na vijf matige jaren zal een rentree in Europa voor een Toscaanse vreugde-uitbarsting leiden.

Ondanks de verschillende belangen is het hoogst bereikbare doel er wel één wat beide ploegen willen bereiken. En na vorige week is die strijd naar een nog hoger niveau getild; concurrent Lazio kreeg op bezoek bij Spezia twee punten cadeau van de inmiddels geschorste arbitrage. Het leidde – niet geheel onlogisch – tot een ziedende Mourinho en ophef in heel Italië. Vooral omdat puntenverlies maandag door die ene beslissing nog grotere gevolgen kan hebben. Iets wat beide ploegen willen voorkomen.