Het vrouwenvoetbalweekend in vijf minuten

02 mei 2022 - 14:16

Elk nadeel heb z’n voordeel. Nederland kon helaas geen clubs naar de Champions League sturen, maar op dit moment is dat eigenlijk goed nieuws. Dat betekent namelijk dat we kunnen napraten over de halve finales van de Champions League én over alle Eredivisie wedstrijden. En dat in vijf minuten. Komt ‘ie:

We zouden het leukste voor het laatste kunnen bewaren, maar dat doen we niet. Zaterdagavond werd gespeeld om een finaleplek in de UWCL, de UEFA Women’s Champions League. VfL Wolfsburg had de zware taak om terug te komen van een 5-1 achterstand tegen FC Barcelona en Olympique Lyonnais mocht een kleine voorsprong verdedigen tegen landgenoot Paris Saint-Germain.

Om te beginnen met de absoluut favoriet dit seizoen: FC Barcelona. FC Barcelona had de luxe om te kunnen verliezen en toch door te gaan naar de finale. Dat moesten ze wel zonder Lieke Martens doen, die nog steeds geblesseerd is. VFL Wolfsburg telde maar liefst vijf Nederlandsen in de selectie. Dominique Janssen en Lynn Wilms begonnen achterin en Jill Roord stond in de spits. Shanice van de Sanden en Joëlle Smits zaten op de bank, maar kwamen niet in actie tegen Barça. VfL Wolfsburg won met 2-0 van de Catalanen, dankzij treffers van Jill Roord en de Duitse Tabea Waßmuth. Helaas kwam de ploeg van Tommy Stroot alsnog drie doelpunten tekort om zich voor de finale te kunnen plaatsen.

Olympique Lyonnais, de ploeg van Oranjeleeuwinnen Damaris Egurrola en Daniëlle van de Donk, plaatsten zich wel voor de finale van de UWCL. Dat resulteerde uiteraard in een feestje in de kleedkamer. Van de Donk speelde niet, wegens een blessure, maar kon dat feestje gelukkig wel meepakken.

*Damaris Egurrola* of Holland Women

Een feestje was ook wel op zijn plaats. Lyon wist het verschil met PSG namelijk te vergroten naar een cumulatieve score van 5-3. Vedettes Ada Hegerberg en Wendie Renard scoorde beiden voor Lyon. Bij PSG kwam zaterdag alleen Marie-Antoinette Katoto tot scoren, wie anders. Op 21 mei zullen ze de vrouwen van FC Barcelona moeten verslaan in de finale om de Champions League voor de achtste keer te kunnen winnen. FC Barcelona won die prijs pas één keer, dat was vorig jaar tegen Chelsea.

In de Eredivisie was het een stuk minder spannend. Zowel Ajax, PSV, FC Twente, als ADO Den Haag wonnen deze week zonder tegendoelpunten. ADO Den Haag won op Varkenoord met 5-0 van Feyenoord. Kirsten van de Westeringh scoorde twee keer, al mag ze voor één doelpunt vooral Liz Rijsbergen bedanken. De rechtsvoor van ADO zorgde er dankzij een goede actie en voorzet voor dat Van de Westeringh de bal vrij in het doel kon koppen.

Romée Leuchter pakte dit weekend haar sollicitatie voor het EK weer op. De spits van Ajax mocht tegen SC Heerenveen een vrije trap nemen en die viel er prima in. Het tweede doelpunt tegen de Friezen was van Stefanie van der Gragt.

Tot slot, PSV won dit weekend met 2-0 van PEC Zwolle. Buitenspeler Melanie Bross maakte beide doelpunten voor de Eindhovenaren. Twee belangrijke doelpunten voor de club. Feyenoord verloor namelijk dit weekend, wat PSV op de derde plek zet met een voorsprong van vier punten op de Rotterdammers.

Oja en Fenna Kalma scoorde weer twee keer. Tot volgende week!