De Kijkwijzer: derby’s in Valencia en Dortmund, Inter wil revanche na midweekse blamage

29 april 2022 - 18:46

Spectaculaire halve finales in de Europese competities: zo kon afgelopen midweek op voetbalgebied goed getypeerd worden. Voor de finalisten definitief bepaald worden, moet de focus echter eerst weer op de nationale competities. Daar beginnen de eerste beslissingen inmiddels te vallen, al is er nog steeds genoeg om voor te spelen. Zo ook bij de vijf duels die je deze week niet mag missen.

Door Luuk ten Kleij

Vrijdag, 21.00 uur: RC Strasbourg – Paris Saint-Germain

De Franse weekendopener is een duel dat vooral voor de thuisploeg een heel erg cruciale kan zijn. Strasbourg draait namelijk knap mee in de subtop van de Ligue 1 en maakt zelfs nog kans op een Champions League-ticket. Aan de andere kant zijn de verschillen zo klein – de nummers drie en zeven staan binnen vijf punten van elkaar – dat de nummer zes uit de Elzas nog geen zekerheid heeft of het überhaupt in Europa mag uitkomen volgend jaar. Bij een nederlaag vrijdag kan het namelijk maar zo buiten de Europese tickets vallen.

PSG is al uitgespeeld; vorige week werd het voor de tiende keer in de historie Frans landskampioen. Groots vieren deden de Parijzenaren dat niet, want het hoofddoel – het winnen van de Champions League – moest wederom vroegtijdig gestaakt worden. En mede daarom zit trainer Mauricio Pochettino op de schopstoel. Sterker nog, met Antonio Conte zou zich al een mogelijke opvolger aandienen. En dus is het zoals haast gewoonlijk bestuurlijk onrustig in le capitale française.

Voor Strasbourg liggen er zodoende kansen. Die zal het graag willen grijpen, al verdient alleen de huidige positie van de ploeg uit Noordoost-Frankrijk al veel respect. De laatste jaren zette RCSA namelijk een fabuleuze opmars in. Zo speelde het in 2012 nog op het vijfde niveau. Na het bereiken van dat diepe dal – waar het vooral door financiële problemen terechtkwam – ontstond er weer leven in de brouwerij aan de grens met Duitsland. Zowel in 2013 als 2017 wist het als promovendus direct door te stoten naar een hoger niveau. Inmiddels speelt de landskampioen van 1979 alweer vijf jaar in de Ligue 1 en doet de ploeg het haast beter dan ooit. Met een CL-debuut wellicht als prachtige beloning.

Zaterdag, 15.30 uur: Borussia Dortmund – VfL Bochum

Dortmund – Schalke; dat is de échte Revierderby. Maar nu Die Königsblauen op het tweede niveau spelen, is er een andere derby voor in de plaats gekomen. De clash met promovendus Bochum staat namelijk ook wel bekend als de Kleines Revierderby. Dat maakt het belang van de wedstrijd evenwel niet kleiner. Want hoewel beide ploegen eigenlijk uitgespeeld zijn, is de eer – vooral in Duitsland – zeer belangrijk.

Sportief gaat het echter nauwelijks ergens meer om. Dortmund is na de nederlaag in Der Klassiker bij Bayern München vorige week kansloos voor de titel, maar heeft een CL-ticket al in de tas zitten. Bochum staat juist keurig in de middenmoot. De ploeg die afgelopen zomer na elf jaar terugkeerde op het hoogste niveau is dit seizoen eigenlijk nooit in de problemen gekomen. Met nog drie duels te gaan is de marge naar de degradatiezone acht punten, waardoor handhaving bijna binnen is.

Het ontlopen van degradatie kan zaterdag helemaal bewerkstelligd worden. Met een zege in het Signal Iduna Park is Bochum volledig verzekerd van nog een jaar Bundesliga. Winnen in Dortmund is echter geen makkelijke opgave voor de promovendus, al is het niet onmogelijk. Zo was het in eigen huis nog dichtbij een driepunter; in december bleef het in het Vonovia Ruhrstadion 1-1, waarbij Dortmund pas in de 85e minuut op gelijke hoogte kwam. Bovendien wist Bochum eerder dit jaar al ploegen als Bayern, Bayer 04 Leverkusen en TSG 1899 Hoffenheim te bedwingen. En dus is het niet uitgesloten dat Bochum de zege pakt tegen het al uitgespeelde Dortmund, daarmee de kampioen van het Ruhrgebied wordt en bovendien verzekerd is van handhaving.

Zaterdag, 18.30 uur: Valencia – Levante UD

In Spanje barst het van de stadsderby’s. Denk aan die van Sevilla, Madrid of Barcelona. Maar ook de derde stad van Spanje, Valencia, beschikt over een stadsderby. Komende zaterdag voorlopig helaas wel voor de laatste keer, zo lijkt het. Want de kleine broeder van de twee, Levante, stevent in sneltreinvaart af op degradatie. Als het in de resterende vijf duels niet minimaal zes punten goedmaakt op nummer zeventien Cádiz, acteren Las Granotas volgend seizoen voor het eerst sinds 2017 op het tweede niveau.

Het is een flinke domper voor de ploeg uit het noorden van Valencia, die vorig jaar nog de reputatie van reuzendoder wist te verwerven. Dit seizoen is echter alles anders. Levante begon dramatisch aan deze jaargang en wist pas op 8 januari zijn eerste driepunter te boeken. De laatste weken lijkt oefenmeester Alessio Lisci, die in november vanuit het B-team werd doorgeschoven, op het nippertje nog nieuwe energie in zijn ploeg te kunnen brengen. Zo wisten FC Barcelona en Sevilla maar zeer moeizaam te winnen van Levante en rekenden de Valencianen op hun beurt af met Villarreal en concurrent Granada. En daardoor is de handhavingsmissie zeker niet onmogelijk.

Winst tegen de rivaal is dan echter wel een noodzaak. Wat daarbij in het voordeel spreekt van Levante is dat Valencia al uitgespeeld is. Degradatie is al afgewend, Europees voetbal lijkt onhaalbaar. Des te groter was dan ook de domper die de ploeg vorige week te verwerken kreeg, toen het de Copa del Rey na penalty’s aan Real Betis moest laten. Mede daarom zal Los Che op zijn minst getergd zijn om het seizoen positief af te sluiten. En daardoor is de kans groot dat het net zo’n spektakel wordt als eerder dit seizoen bij Levante (3-4), of twee jaar geleden in Estadio Mestalla (4-2).

Zondag, 15.00 uur: Tottenham Hotspur – Leicester City

Nog twee weken en dan staat misschien wel het belangrijkste Premier League-duel van dit seizoen op het programma: Tottenham – Arsenal. De twee Noord-Londense rivalen zijn volop verwikkeld in de strijd om het laatste nog te vergeven CL-ticket en kunnen die ratrace weleens onderling gaan beslissen. Voor beide ploegen is het dan wel zaak om niet af te haken in de komende weken. En gezien de vorm van Spurs is het bij de ploeg van Antonio Conte niet uit te sluiten dat zoiets gebeurt.

Tottenham presteert namelijk erg wisselvallig. Waar het enkele weken geleden nog de vloer aanveegde met Everton (5-0), Newcastle United (5-1) en Aston Villa (0-4), wist het de afgelopen twee duels niet eens te scoren. Tegen Brighton and Hove Albion resulteerde dat in een beschamende 0-1 nederlaag, bij Brentford bleef het uiteindelijk 0-0. En dus is de achterstand op Arsenal, dat zaterdag Manchester United knock-out leek te slaan, inmiddels twee punten.

Het bericht dat Conte interesse zou hebben in een baan bij PSG als Pochettino daar ontslagen wordt, zal de rust ook niet echt hebben kunnen weder laten keren. Daartegenover staat dat Leicester geen hele moeilijke horde moet zijn. The Foxes draaien een matig seizoen en zijn in eigen land al uitgespeeld. Bovendien speelt de ploeg van Brendan Rodgers donderdag de Conference League-return tegen AS Roma, waartegen het donderdag gelijkspeelde. Het moge duidelijk zijn dat de focus van Leicester niet op Tottenham-uit zal liggen. Maar of Spurs daarvan kan profiteren, blijft bij Conte’s equipe altijd een raadsel.

Zondag, 18.00 uur: Udinese – Internazionale

Een Milanese tweestrijd; zo kan de Italiaanse titelrace inmiddels wel genoemd worden. Voor een hele generatie Italianen is het de eerste keer dat de kampioensstrijd in de Serie A zo spannend is als dit jaar. Vier wedstrijden voor het einde heeft koploper AC Milan een gaatje van twee punten richting nummer twee Inter. Laatstgenoemde had woensdag die koppositie kunnen overnemen, maar verslikte zich in het inhaalduel met Bologna en ging met 2-1 onderuit.

Hoofdschuldige daarvan was doelman Ionuț Andrei Radu, die eerste keeper Samir Handanovič eenmalig verving en direct pijnlijk in de fout ging. Het betekende een flinke domper voor Inter, dat uit de vijf duels voor Bologna-uit dertien punten pakte en juist in rap tempo op de koppositie leek af te stevenen. Nu heeft de ploeg titelprolongatie niet meer in eigen hand en is winst zondag nodig om het perspectief niet verder te laten vertroebelen.

Dat wordt echter nog lastig zat. Udinese is namelijk een ploeg die het de topclubs regelmatig lastig maakt. Zo speelde het al gelijk tegen AS Roma, Milan, Lazio en Juventus. En afgelopen woensdag wist het nog overtuigend met 4-0 te winnen bij nummer zeven Fiorentina. Als grijze middenmoter heeft Udinese evenwel niets meer om voor te spelen. Het is zodoende nog maar de vraag in hoeverre de ploeg het altijd karig gevulde Stadio Friuli wil vermaken. En alleen als het daar zin in heeft, lijkt Inter een zware avond te kunnen verwachten.