De Kijkwijzer: Belgen maken zich klaar voor bekerfinale, Duitse promotiestrijd bereikt kookpunt

15 april 2022 - 18:03

Het Paasweekend staat voor de deur. Lekker brunchen met familie en daarna de bekerfinale tussen Ajax en PSV kijken; het klinkt als een prima plan. Tenzij je geen zin hebt in je familie, want het Nederlandse programma is verder karig. Op het Nederlandse hoogste niveau staat naast de bekerfinale alleen de degradatiekraker tussen Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam op de rol. De landen om ons heen hebben het Paasweekend wel helemaal vol gepland. Maar met welke vijf wedstrijden kun je je familie tijdens de paasdagen nou het beste ontwijken?

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 15.30 uur: SC Freiburg – VfL Bochum

In Duitsland lijkt het deze week in de Champions League uitgeschakelde Bayern München wederom met de titel aan de haal te gaan. Zoals gewoonlijk is de strijd daarachter echter nog lang niet beslist. Zo heeft nummer vijf Freiburg nog alle zicht op een CL-ticket. RB Leipzig, dat zondag nummer drie Bayer 04 Leverkusen treft, heeft vijf duels voor het einde vier punten meer dan de ploeg uit het uiterste zuidwesten van Duitsland.

Het miljardenbal bereiken zou de kers op de taart zijn voor het fantastische werk dat oefenmeester Christian Streich al jaren levert in Freiburg im Breisgau. De excentrieke trainer zit al bijna tien jaar op zijn post in het Zwarte Woud. Daarmee is Streich de langstzittende coach in de vijf Europese topcompetities. Het mag daarom niet verrassend genoemd worden dat hij het uitstekend doet. Waar Freiburg voor de komst van Streich op en neer hopte tussen de Bundesliga en 2. Bundesliga, is de ploeg sinds 2011 een stabiele Bundesligist – op één jaartje 2. Bundesliga in 2015/16 na.

Onder Streichs leiding behaalde Freiburg zelfs twee keer Europees voetbal. In 2013 werd het in een Europa League-groep met Sevilla, Slovan Liberec en GD Estoril-Praia uitgeschakeld, vier jaar later bleek het Sloveense NK Domžale in de voorronden te sterk. De kans op revanche is al bijna binnen. Met een marge van vijf punten richting plek acht en een plaats in de bekerfinale in zicht – alleen Hamburger SV moet komende week nog verslagen worden om een ticket naar Berlijn te veroveren – lijkt een Europees startbewijs namelijk al in de tas te zitten. Een stapje hoger zou het verhaal in het eerste jaar in het nieuwe Europa-Park Stadion evenwel nog mooier maken. Dan is afrekenen met Bochum, dat als promovendus soepel afstevent op handhaving, echter wel een must. En dat is gezien de knappe prestaties van de ploeg uit Noordrijn-Westfalen – die in de kwartfinales van de beker nog moest buigen voor Freiburg – absoluut geen sinecure.

Zaterdag, 21.00 uur: Lille OSC – RC Lens

Niet heel ver van de Nederlandse grens is het zaterdagavond tijd voor een burenruzie van het hoogste niveau. In het uiterste noorden van Frankrijk staat dan voor de derde keer dit seizoen de Derby du Nord op het programma. In januari kegelde Lens haar rivaal na een gelijkmaker in de 95e minuut via een penaltyserie uit de beker, vier maanden daarvoor won Le Sang et Or in de competitie met 1-0. Zoals vaker dit jaar in Frankrijk liep het bij die editie gierend uit de hand. Net als bij Stade Brestois 29 – FC Nantes vorige week en OGC Nice – Olympique Marseille in het begin van het seizoen misdroegen supporters zich, waardoor uitfans niet welkom zijn in het Stade Pierre-Mauroy.

Voor Lens is dat een flinke aderlating. Temeer omdat de belangen extra groot zijn; beide ploegen hebben de drie punten bijzonder hard nodig in de strijd om een Europees ticket. Nummer zeven Lille staat twee punten achter een plek die toegang geeft tot de Conference League, Lens (achtste) heeft een puntje minder. Gezien de eer die op het spel staat, is de druk voor Lille zelfs nog net wat hoger. Een derde derbynederlaag op rij zal aanvoelen als een groot fiasco.

De kans dat Les Dogues dat overkomt, is echter klein. Na een matige seizoenstart is de regerend landskampioen de laatste weken namelijk in vorm. Als we de achtste finales in de CL tegen Chelsea niet meerekenen, dateert de laatste nederlaag van Lille uit februari, toen het in eigen huis met 5-1 op de broek kreeg van Paris Saint-Germain. Lens daarentegen is een stuk wisselvalliger; in januari won het voor het laatst twee keer op rij. En dat is slecht nieuws voor de ploeg, want vorige week werd er nog gewonnen; in een verhit duel – er vielen drie rode kaarten – wees het nummer vijf Nice knap met 3-0 terug. Gezien Lens’ verleden in Lille lijkt een tweede zege op rij ook ditmaal evenwel uitgesloten; in het Stade Pierre-Mauroy wist Lens nog nooit te winnen, een zege boeken bij Lille lukte voor het laatst in 2003. En dus is de kans groot dat de titelhouder haar rivaal zaterdag de genadeklap geeft in de strijd om Europees voetbal.

Zondag, 13.30 uur: SV Darmstadt 98 – FC Schalke 04

Het is al vaker gezegd, maar het moet herhaald blijven worden: de promotiestrijd in de 2. Bundesliga is net als elk jaar razend spannend. De nummers één en twee promoveren direct, de nummer drie strijdt met de nummer zestien van de Bundesliga om een plekje op het hoogste niveau. Vijf wedstrijden voor het einde kunnen nog zeker vijf ploegen die plekken innemen. Het gat tussen die clubs is namelijk slechts vier punten. Dit weekend is zodoende cruciaal, want vier van de vijf bovenste teams komen elkaar tegen.

Nummer twee Werder Bremen gaat, eveneens zondag om 13.30 uur, op bezoek bij 1. FC Nürnberg. En Darmstadt, de nummer vier, ontvangt juist koploper Schalke. Daardoor kan dit wel eens het weekend van de waarheid gaan worden. Met een zege zijn Schalke en Bremen heel dicht bij een snelle terugkeer op het hoogste niveau na de degradatie van vorig jaar. Maar bij twee gelijke spelen kan FC. St. Pauli, de nummer drie die zaterdag naar degradatiekandidaat SV Sandhausen moet, de lachende derde worden. En winnen Nürnberg en Darmstadt, dan wordt de gehele top-vijf weer volledig omgedraaid.

De belangen zijn dus ongekend groot op Eerste Paasdag. Vooral voor Nürnberg, maar toch zeker ook voor Darmstadt kan een nederlaag fataal zijn in de strijd om promotie. Schalke verslaan zal echter een helse opgave worden. Die Königsblauen moesten na de degradatie even op gang komen in de 2. Bundesliga, maar zijn de laatste weken in bloedvorm. De laatste vier duels werden allemaal gewonnen en in 2022 liet het nog maar acht punten liggen. Darmstadt, dat alleen tussen 2015 en 2017 op het hoogste niveau acteerde, presteert juist wisselvallig. Zo werd er vorige week nog van Nürnberg verloren en ging het een maand geleden onderuit in Bremen. Het track record in toppers is zodoende matig. Helemaal gezien de sterke vorm van Schalke is de kans daardoor groot dat Die Lilien zich vanaf zondag kunnen richten op nog een jaar promotievoetbal. Al weet je het in de rollercoaster die de 2. Bundesliga is maar nooit.

Zondag, 15.15 uur: West Ham United – Burnley

Niet alleen de promotiestrijd bereikt overal in Europa het kookpunt, dat geldt ook voor het gevecht tegen degradatie. In Engeland is het niet anders. Everton, Burnley, Watford en Norwich City lijken te gaan uitmaken wie afdaalt naar de Championship. Daarbij moet worden aangetekend dat de stand vertekent door het ongelijke aantal gespeelde duels, waardoor ook Leeds United en Newcastle United nog niet helemaal veilig lijken.

Leeds en Newcastle hoeven zich evenwel een stuk minder zorgen te maken dan de onderste vier ploegen. Burnley had de stap richting die twee vorige week kunnen zetten, maar faalde. Vorige week woensdag leek het daar overigens niet op; na de belangrijke en spectaculaire 3-2 zege op Everton was het gat met The Toffees nog maar één punt. Afgelopen weekend verloor Burnley echter bij Norwich, dat daardoor de laatste strohalm in de degradatiestrijd greep. En Everton? Dat stuntte tegen Manchester United, waardoor het Burnley weer op vier punten zette. The Clarets zijn zodoende weer terug bij af. Vandaag bleek er voor de clubleiding daarom nog maar één optie te zijn: de zo gewaardeerde trainer Sean Dyche, die van het kleine Burnley een stabiele PL-ploeg wist te maken, werd de laan uitgestuurd.

Die zorgen heeft David Moyes bij West Ham niet. Twee jaar geleden zag de Schotse oefenmeester zijn ploeg nog vlak langs de PL-afgrond scheren, nu doen de Londenaren voor het tweede jaar op rij mee om de Europese tickets. Met een gat van negen verliespunten naar nummer vier Tottenham Hotspur lijkt CL-deelname uitgesloten, al kan het dat toernooi nog bereiken door de Europa League te winnen. Daarin bereikte het donderdag immers de halve finale door Olympique Lyonnais simpel te verslaan. Met het vertrouwen zit het daardoor wel goed in West-Londen. En dat is nodig ook; mocht het competitievangnet nodig zijn om Europees voetbal te bereiken, moet het de marge van twee punten ten opzichte van Wolverhampton Wanderers wel consolideren. Een zege op die andere club die speelt in bordeauxrode-lichtblauwe tenues is dan ook zeer welkom.

Maandag, 15.00 uur: KAA Gent – RSC Anderlecht

Waar de KNVB het een fenomenaal idee vond om de bekerfinale op Eerste Paasdag af te werken, heeft haar Belgische evenknie wat beter nagedacht. De eindstrijd van de Croky Cup – ja, zo heet de Beker van België officieel echt – vindt namelijk plaats op Tweede Paasdag. Precies een week na het einde van de reguliere competitie en een week voor het begin van de play-offs vormt het een mooie overgang in het soms wat apart aandoende Belgische seizoen. En mede door die gekke scheiding gaat het maandag niet alleen om de bekerwinst, maar ook om een Europees ticket.

Anderlecht hield Gent vorige week namelijk nipt achter zich en plaatste zich zodoende voor play-off I, waarin de bovenste vier ploegen om de titel strijden. Het kampioenschap lijkt een brug te ver voor de Brusselaars, maar een Europees ticket is daardoor haast zeker binnen. Gent daarentegen moet haar play-offpoule winnen om Europa in te gaan, en zit dan bovendien opgescheept met slechts een ticket voor de Conference League-voorronde. Bekerwinst levert echter zekerheid op, de winnaar mag starten in de laatste voorronde van de EL en is daarmee zeker van Europees voetbal tot de winter.

Vooral voor Gent, dat op weg naar het Koning Boudewijn Stadion SV Belisia Bilzen, Lommel SK, Standard de Liège en Club Brugge versloeg, zijn de belangen zodoende groot. Ondanks het mislopen van play-off I zullen De Buffalo’s in elk geval wel vol vertrouwen zijn; de enige nederlaag die Anderlecht de laatste weken leed, was in Gent. Bovendien hebben de Brusselaars het standaard lastig in toppers en was de weg naar de finale voor de ploeg van Vincent Kompany relatief makkelijker. Met RAAL La Louvière, RFC Seraing, KV Kortijk en KAS Eupen werden de grote ploegen uit het Belgische voetballandschap ontweken. Tot nu. Het maakt de finale een grote test voor Anderlecht. Maar als het daarvoor slaagt, kan het play-off I in alle rust uitspelen.