De Kijkwijzer: oost versus west in Berlijn, City en Liverpool staan voor rechtstreeks titelduel

08 april 2022 - 18:07

Na een week vol spannende Europese duels kan de focus komend weekend weer op de afhandeling van de nationale competities. De fase waarin de beslissingen vallen is inmiddels aangebroken en de duels worden met de week crucialer. Zo staan er in de Premier League deze week twee ontzettend belangrijke duels tussen clubs uit Liverpool en Manchester op de rol. En de komende editie van de Berlijnse derby kan doorslaggevender dan ooit zijn. Maar dat is nog lang niet alles.

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 13.30 uur: Everton – Manchester United

Crisisclub treft crisisclub; dat is misschien wel de beste omschrijving van Everton – Manchester United. Waar grote broer Liverpool meedoet om de titel, vechten The Toffees tegen degradatie. En waar Manchester City eveneens volop in de race is om het kampioenschap, moet United nog maar zien dat het Europees voetbal haalt. En dus moeten beide ploegen tijdens de lunchwedstrijd van zaterdag vol aan de bak.

Vooral voor Everton is het alle hens aan dek. Na de kapitale nederlaag bij concurrent Burnley afgelopen weekend staan de Liverpudlians nog maar één puntje boven de degradatiestreep. Zicht op verbetering is er niet; Frank Lampard, die eind januari Rafael Benítez opvolgde, presteert vooralsnog niet echt beter dan zijn voorganger. Sinds begin oktober is er in de Europese topcompetities sowieso geen ploeg die minder punten pakte dan Everton. De kans dat de ploeg voor het eerst van het Premier League-toneel verdwijnt, wordt daardoor met de week groter.

Voor United lonkt zodoende een ideale kans om goede zaken te doen in de strijd om Europees voetbal. Dat is nodig ook, want de Mancunians zijn nog lang niet zeker van zo’n startbewijs. The Red Devils staan zevende en voelen de hete adem van Wolverhampton Wanderers in de nek. Aan de andere kant kan United ook nog zomaar een CL-ticket pakken, want het gat van drie punten met Tottenham Hotspur is te overzien. Dan moet er zaterdag echter wel gewonnen worden. In Amsterdam zal in elk geval één persoon aandachtig meekijken, want Erik ten Hag wordt volgend jaar waarschijnlijk de coach op Old Trafford. En hij zal graag de CL in willen gaan met zijn ploeg. Maar als United morgen niet oplet, kan het ook zomaar naast Europees voetbal grijpen. En dan is Everton een stukje verder verwijderd van een historische afgang.

Zaterdag, 18.30 uur: Hertha BSC – 1. FC Union Berlin

Waar elk groot voetballand meerdere topclubs in de hoofdstad hebben zetelen, ligt dat bij onze oosterburen heel anders. Sterker nog, in 2011 en 2013 speelde er zelfs geen enkele Berlijnse club op het hoogste niveau. Dat er sinds de promotie van Union in 2019 twee clubs uit de hoofdstad in de Bundesliga spelen, is dan ook een zeldzaamheid. Helemaal als ze ook nog eens uit voormalig Oost- en West-Berlijn komen, wat de beladenheid des te groter maakt. Helaas zou het zaterdag zomaar de voorlopig laatste ontmoeting kunnen zijn, want Hertha kampt met serieuze degradatiezorgen.

Dat klinkt wellicht verrassend. Die Alte Dame is van oudsher de grootste club uit de hoofdstad en heeft de ambitie om ook één van de meest toonaangevende ploegen in de Bundesliga te worden. Union daarentegen debuteerde drie jaar geleden pas in de hoogste afdeling. Die Eisernen doen het echter uitstekend. Vorig seizoen werd er zelfs Europees voetbal afgedwongen en ook dit jaar is het volop in de race voor een continentaal startbewijs. Met een derbyzege zaterdag kan het zelfs nog zicht blijven houden op een Champions League-debuut.

Maar waar Union een nederlaag in elk geval in de strijd om een Conference League-ticket nog kan hebben, mag Hertha absoluut niet verliezen. Alleen al voor de eer, maar toch zeker ook in de strijd om lijfsbehoud. De ploeg uit voormalig West-Berlijn staat namelijk zeventiende. Daarmee houdt het alleen de kansloze hekkensluiter Greuther Fürth, dat al nagenoeg zeker is van degradatie, onder zich. Al met al dreigt Hertha net als in 2010 en 2012 af te dalen naar de 2. Bundesliga. Met een driepunter kan de in het Olympiastadion spelende ploeg prompt naar een veilige plek stijgen, maar het vertrouwen is broos. Zo verloor Hertha vier van de vijf laatste duels en ging het in de laatste twee derby’s onderuit. Union zal de messen zodoende al hebben geslepen. Want wat is er nou mooier dan jezelf dichterbij een Europees ticket brengen en je rivaal daarmee en passant verder richting de afgrond te duwen?

Zaterdag, 21.00 uur: Clermont Foot 63 – Paris Saint-Germain

Ergens in het midden van Frankrijk staat een klein, obscuur stadion. Eén grote tribune: dat is het eigenlijk wel. Het is de thuisbasis van Clermont, dat dit seizoen voor het eerst actief is in de Ligue 1 en het daarin meer dan prima doet. Zaterdagavond wacht de grootste wedstrijd uit de clubhistorie tot nu toe, als Neymar, Kylian Mbappé, Lionel Messi en alle andere goedbetaalde Parijse sterren op bezoek komen in het sprookjesachtige stadion in Clermont-Ferrand.

Voor de hoofdstedelingen staat er eigenlijk niks meer op het spel. De beker en Champions League leverden vroegtijdige exits op, in de Franse competitie is de titel al bijna binnen. Hoe anders is dat voor Clermont; de debutant staat slechts een puntje boven de degradatiestreep. In het eerste Ligue 1-seizoen ooit is dat best iets om trots op te zijn, maar Les Lanciers zullen die marge graag behouden en waar mogelijk het liefst uitbreiden. En dat lijkt nodig ook, want eerste achtervolger AS Saint-Étienne sprokkelt de laatste weken aardig wat punten.

Clermont doet dat zeker niet. Uit de laatste vijf wedstrijden peurde het slechts één punt. De afgelopen vier duels mondden zelfs allemaal uit in een nederlaag. Het wist voor het laatst te winnen in februari, toen het wist te stunten bij Olympique Marseille. Ook tegen FC Nantes vorige week was het dicht bij zo’n knappe zege, maar in tien knotsgekke minuten gaf het die nog weg. Het is een beetje het verhaal van Clermont, dat nagenoeg kansloos lijkt wanneer topscorer Mohamed Bayo – dit seizoen goed voor een derde van Clermonts doelpuntenproductie – beteugeld wordt. In het begin lukte dat tegenstanders nog niet; de 4-0 nederlaag bij PSG in september bleek zelfs pas de eerste verliespartij van het seizoen. Nu zal het de rollen moeten omdraaien en tegen de Parijzenaren de eerste zege in anderhalve maand moeten boeken. Anders dreigt het Ligue 1-avontuur slechts kortstondig te duren.

Zondag, 17.00 uur: Manchester City – Liverpool

De North West Derby, ofwel de kraker tussen Manchester United en Liverpool: dat is historisch gezien dé Klassieker van Engeland. Sportief gezien gaat dat echter nauwelijks meer op de laatste jaren. Liverpool doet onder Jürgen Klopp standaard mee om de titel, United heeft steevast moeite om überhaupt een CL-ticket te veroveren. City heeft United zodoende overvleugeld in Manchester en vecht dit jaar voor de zoveelste keer in de laatste seizoenen samen met de Liverpudlians om de titel. En daardoor kun je ook wel stellen dat City – Liverpool nu de Engelse Klassieker is.

De belangen zijn ook bij het tweede treffen tussen clubs uit Manchester en Liverpool dit weekend namelijk immens. Beide CL-kwartfinalisten – woensdag verdedigen ze tegen Atlético Madrid en Benfica hun afgelopen week opgedane voorsprong – zijn al het hele seizoen op dreef. Na dertig wedstrijden zijn het de enige ploegen die nog meedoen om de Premier League-titel. City is in die race de koploper met 73 punten, Liverpool volgt op een punt. Ter vergelijking: nummer drie, crisisclub Chelsea, staat op slechts 59 punten.

Dit alles zorgt ervoor dat een nederlaag zaterdag kapitaal kan zijn. Helemaal City kan een gigantische dreun verkopen aan de concurrent. Bang zijn dat het spel daardoor verkrampt, hoeven we echter niet. Beide ploegen vechten de laatste jaren zonder uitzondering prachtige onderlinge gevechten uit. Zo ook op Anfield eerder dit jaar, waar het in oktober 1-1 werd. De kans dat we zondag weer zo’n spektakelstuk gaan zien, is groot. En laten we hopen dat, wanneer de kruitdampen zijn opgetrokken, de titelstrijd nog steeds zo spannend is.

Zondag, 20.45 uur: Torino – AC Milan

Het begint een wekelijks terugkerend item te worden: de razend spannende titelstrijd in Italië. Want waar er in de Premier League slechts twee ploegen meedingen om het kampioenschap, zijn er dat in de Serie A nog liefst vier. Milan is er één van. De uit een diep dal geklommen traditieclub leidt zelfs de dans. De Rossoneri gaan na 31 duels met 67 punten aan kop. Het gat met eerste achtervolger Napoli is echter klein; de Zuid-Italianen completeren een aantal van 66 punten.

Dat gat is groter geweest, maar zoals het deze Serie A-jaargang betaamt verspeelt ongeveer elk weekend minimaal één van de titelkandidaten punten. Afgelopen week was het de beurt van Milan; op bezoek bij Bologna bleef de ploeg van Stefano Pioli steken op 0-0. Zie het als een straf voor het wanstaltige gedrocht van een shirt waarin de Milanezen vorige week kwamen opdagen. Helaas voor Milan kan het geen incident genoemd worden, want gek genoeg heeft de koploper het vooral tegen de mindere goden lastig.

Waar de Rossoneri in de toppers steevast sterk voor de dag komen, loopt het tegen ploegen uit het rechterrijtje vaak stroef. Voor de remise in Bologna werd er moeizaam met 1-0 gewonnen van Empoli en Cagliari, tegen Salernitana en Udinese bleef het gelijk en van Spezia werd zelfs verloren. Nummer elf Torino, dat eigenlijk nergens meer voor speelt, past naadloos in dat rijtje. Bovendien wist de tweede ploeg van Turijn Inter drie weken geleden nog op een gelijkspel te houden. Voor Pioli is het zodoende zaak snel wat te vinden op de problemen die zijn ploeg ondervindt tegen clubs uit het rechterrijtje. Anders kan het maar zo zijn dat de Serie A zondagavond rond 22.45 uur voor de zoveelste keer dit seizoen een nieuwe koploper heeft.