UWCL: Wat je gemist hebt

23 maart 2022 - 14:59

Gisteravond werden twee kwartfinales van de UWCL gespeeld, de UEFA Women’s Champions League. PSG speelde tegen Bayern en Real speelde tegen Barça. Hoe zijn we daar terechtgekomen? Lees snel wat je gemist hebt, dan kun je vanavond nog naar de overige twee wedstrijden kijken.

De UWCL begon met zestien topploegen: grote namen in het vrouwenvoetbal zoals Alèxia Putellas, Vivianne Miedema en Wendie Renard vertegenwoordigden hun clubs in de groepsfase. Helaas bereikten dit jaar geen Nederlandse teams de groepsfase. Uit de groepsfase gingen acht teams door naar de kwartfinales. De achtste finales heb je dus niet gemist, dat scheelt weer.

Bayern München – PSG
Marie-Antoinette Katoto had een heerlijke avond gisteren. De Franse spits scoorde beide goals voor PSG, waardoor de Parijsenaren met 2-1 wonnen van Bayern. Bayern zette hoog druk en zorgde voor kansen door de bal af te pakken in de opbouw van de Franse verdediging. Sterker nog, tot de 1-0 was Bayern het meest gevaarlijk. Maar de Duitsers hadden het geluk niet aan hun zijde. De paal, de keeper, het gras naast het doel, maar het net werd maar niet gevonden. PSG had maar één kans nodig om op voorsprong te komen, namelijk uit een hoekschop. Ook de 2-0 viel uit een corner. Het duurde tot de 83e minuut voordat Bayern het net wist te vinden. Duitse international Klara Bühl scoorde uit een fantastische vrije trap.Lineth Beerensteyn werd niet ingezet door trainer Jens Scheuer. Volgende week woensdag treffen de ploegen elkaar weer. De strijd is nog niet beslist.

Real Madrid – FC Barcelona
Real Madrid ontving vandaag titelverdediger FC Barcelona. Zoals menig clásico, kwam de wedstrijd met de nodige stevige duels en woordenwisselingen (uiteraard achter het handje). De Catalanen betraden het veld alsof ze al gewonnen hadden en dat kwam ze duur te staan: al na acht minuten stond Real op voorsprong. Real ontving de landskampioenen met een strijd plan. Ze zetten goed druk, mede dankzij een sterke prestatie van spits Esther Gonzalez. De rest van de eerste helft kon Barça zichzelf niet herpakken. De tweede helft veranderde dit, mede dankzij een twijfelachtige penalty die Ballon d’Or winnares Putellas er foutloos inschoot. Ook hier was er sprake van de nodige woordenwisselingen tussen keeper María Rodríguez. Hierna lag de wedstrijd weer open. Real was een aantal keer gevaarlijk, maar Barça won met 3-1 dankzij goals van Clàudia Pina en Putellas (uiteraard). Maar, als een tegengeluid voor de scorebordjournalistiek: eerlijk is eerlijk, Real had meer verdiend. En dat terwijl ze in de competitie laatst nog met 5-0 verloren van FC Barcelona.

Halve finales
De winnaar van PSG-Bayern zal tegen winnaar van Olympique Lyonnais – Juventus spelen. Logischerwijs zal de winnaar van Real-Barça dus tegen de winnaar van Arsenal-Wolfsburg spelen. Volgende week zullen de ploegen elkaar nog een keer treffen en, zoals bij de mannen, uitgoals tellen niet extra. Dit betekent dus dat een gelijkstand tot verlenging en eventueel pingels zal leiden.

Vanavond
Maar eerst de kwartfinales. Vanavond treffen VFL Wolfsburg en Arsenal elkaar, waarin de Oranjeleeuwinnen goed vertegenwoordigt zijn: Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema, Jill Roord, Dominique Janssen en meer Nederlandse speelsters komen elkaar om negen uur tegen. Daarnaast treft Olympique Lyonnais het Italiaanse Juventus om kwart voor zeven. Lyon heeft een reputatie hoog te houden: ze wonnen de Champions League al zeven keer. Helaas zullen ze het zonder Daniëlle van de Donk moeten doen, zij is nog herstellende van een blessure. Beide wedstrijden kun je hier kijken.