De Kijkwijzer: politiek gevoelige clash in loeispannende 2. Bundesliga, Brentford en Burnley zetten degradatiestrijd voort

11 maart 2022 - 20:15

Een krankzinnig spannende en ongekend spectaculaire Europese week ligt achter ons. De kans is klein dat de nationale competities dit weekend aan dat niveau kunnen tippen, maar met het schema dat ligt moet een dappere poging worden gedaan. En met onder anderen een cruciale clash voor Peter Bosz en een gevoelig onderonsje bij onze oosterburen, is dat zeker mogelijk. Maar welke potjes zouden nog meer net zo’n spektakelstuk als FK Partizan – Feyenoord of PSV – FC Kopenhagen kunnen worden?

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 13.30 uur: Dynamo Dresden – FC St. Pauli

De nieuwe streamingsdienst Viaplay is vorige week live gegaan in Nederland. Voor de Formule 1-fans goed nieuws, maar ook voor de voetballiefhebber bieden de Scandinaviërs genoeg leuks. Ze zorgen er namelijk voor dat we geen houterige streams meer nodig hebben om de 2. Bundesliga te bekijken. En dat is uitstekend nieuws, want het tweede Duitse niveau is zoals altijd loei- en loeispannend. Zo staat de gehele top-drie binnen één punt van elkaar.

St. Pauli maakt onderdeel uit van die kopgroep. De Hamburgers staan na 25 duels derde, met een punt achterstand op koploper Werder Bremen. Met een voorsprong van vijf punten op nummer drie 1. FC Nürnberg lijkt de kans bovendien groot dat St. Pauli, dat in januari Borussia Dortmund uit de beker kegelde, minimaal de play-offs gaat halen. Na een aantal matige jaren is dat voor de ploeg van Timo Schultz een uitstekende prestatie, al zal de tweede club van Hamburg graag zeker weer terugkeren op het hoogste niveau.

Opponent Dresden kan daar alleen maar van dromen. De Oost-Duitsers promoveerden vorig jaar naar het tweede niveau en vechten intussen alweer tegen degradatie. Als de ploeg niet weg komt van de huidige zestiende plaats, moet het de play-offs in. De fanatieke aanhang zal alleen daarom al een zege willen zien zaterdag, maar voor de overwegend politiek rechtse supporterskern werkt het relatief linkse St. Pauli sowieso als een rode lap op een stier. Dresden – St. Pauli is historisch gezien niet voor niets een risicoduel en dus zal alles en iedereen rondom het DDV-Stadion op scherp staan. Het toont direct de charme van deze wedstrijd, die na dit seizoen – waarschijnlijk – in elk geval in competitieverband helaas voorlopig niet meer op de rol zal staan.

Zaterdag, 16.00 uur: Brentford – Burnley

Degradatievoetbal is misschien wel het leukste wat voetbal ons te bieden heeft. Krakers onderin de Premier League zijn daarin het allerbeste. En in dat opzicht kunnen Brentford en Burnley ons morgen volop verwennen, want beide ploegen vechten tegen degradatie. De Londense promovendus lijkt een aardige marge richting de degradatiezone te hebben, maar de stand vertekent flink door het ongelijke aantal gespeelde duels. Zo staat nummer achttien Burnley in verliespunten op gelijke hoogte met The Bees. Het zorgt ervoor dat de belangen groot zijn in West-Londen.

Vooral Burnley maakt een vrij matig seizoen door. De equipe van Sean Dyche groeide de laatste jaren uit tot een stabiele Premier League-ploeg, maar komt dit jaar maar niet weg uit het degradatiemoeras. Vorig jaar eindigde het met een zeventiende plek weliswaar ook maar net boven de degradatieplekken, maar de marge naar plek achttien was destijds liefst elf punten. Nu is alles anders, al boeken The Clarets de laatste weken – vooral sinds de komst van Wout Weghorst – wel vooruitgang. Zo werd Manchester United op een gelijkspel gehouden en dolf Tottenham Hotspur het onderspit op Turf Moor.

Brentford kan dat niet zeggen. Na een sublieme seizoenstart is de PL-debutant flink weggezakt. De zege bij medepromovendus en hekkensluiter Norwich City vorige week was de eerste driepunter in ruim twee maanden. De sympathieke ploeg van Thomas Frank, die afgelopen winter Christian Eriksen binnen hengelde, zal die zege zodoende met open armen hebben ontvangen en hopen dat het vertrouwen een boost heeft gekregen. Erg succesvol bleken The Bees namelijk nog niet in degradatiekrakers. Zo verloor het laatst nog van Newcastle United. Bovendien werd de heenwedstrijd in Burnley een prooi voor Dyche’s team. Met dat complex zal Brentford zaterdag af moeten rekenen. Anders dreigt het PL-avontuur maar kortstondig te duren.

Zaterdag, 21.00 uur: Getafe – Valencia

Een club uit één van de vele voorstadjes van de Spaanse hoofdstad tegen de grootste club uit de derde stad van Spanje. Dat is Getafe – Valencia, ook wel de José Bordalás-derby. Want de oefenmeester met een bedenkelijke reputatie treft zaterdagavond zijn oude club. Met Getafe rees hij naar grote hoogtes en haalde hij onder anderen Ajax het bloed onder de nagels vandaan, in Valencia heeft hij de topclub van weleer weer enigszins omhoog gestuwd. En daarmee toont de coach andermaal aan dat hij over uitstekende trainerskwaliteiten beschikt.

Bordalás is geen trainer die mooi voetbal predikt en dat doet hij in de sinaasappelstad dan ook niet. Het is allemaal lang niet zo clownesk en lachwekkend als bij Getafe, maar verdedigen is ook in Valencia het uitgangspunt. Klagen zullen ze evenwel niet doen in Estadio Mestalla, want Los Che doet een jaar nadat het tegen degradatie aanschurkte weer volop mee om de Europese tickets. De ploeg van Jasper Cillessen staat keurig negende, op zes punten achterstand van een plek die toegang geeft tot de Conference League. Bovendien bereikte de ploeg vorige week ten koste van Athletic Club de bekerfinale.

Ondertussen is Getafe onder Bordalás’ opvolger Míchel weer verworden tot een clubje wat een beetje in de Spaanse middenmoot rommelt. Europees voetbal is iets waar ze onder de rook van Madrid helemaal niet aan kunnen denken, degradatie is dat zeker wel. Niet voor niets werd Míchel al snel vervangen door Quique Sánchez Flores. Hij heeft verbetering gebracht; in de beker ging het weliswaar met liefst 5-0 (!) onderuit bij derdeklasser Atlético Baleares, in LaLiga is de opmars ingezet. Dat moet Flores vertrouwen geven dat Getafe een afdaling naar het tweede niveau kan voorkomen. Bovendien is hij in de huidige vorm absoluut niet kansloos tegen zijn voorganger. Aan Bordalás de taak om aan te tonen dat zijn keuze om naar Valencia te gaan de juiste was.

Zondag, 14.00 uur: Rayo Vallecano – Sevilla

Getafe is niet de enige club in LaLiga die afkomstig is uit een Madrileense voorstad. Vallecano is namelijk ook zo’n team. En de promovendus presteert nog eens beter en leuker ook dan zijn evenknie. Met een gat van zeven punten richting Cádiz hoeft de ploeg van Andoni Iraola zich weinig zorgen te maken over degradatie. Sterker nog, in het begin van het seizoen mocht de club zelfs nog dromen va Europees voetbal. En tussendoor bereikte de ploeg ook nog eens bijna de bekerfinale, ware het niet dat Real Betis nét te sterk bleek.

Het is een groot contrast met de onrust die elders in Vallecas heerst. Zo wordt het vrouwenteam compleet uitgebuit en staat daar ook een totaal gestoorde idioot aan het roer. De voorzitter van Vallecano vind het echter allemaal wel prima. Ook niet zo heel gek, want president Raúl Martín Presa is op zijn zachts gezegd eveneens een bijzondere man. De rechtse voorzitter is dan ook niet erg geliefd bij de overwegend linkse aanhang – daar hebben we de politiek weer – van de club. En dat leidde de laatste jaren al vaker tot onrust.

Iraola manoeuvreert zich rustig door alles heen en stuwt zijn ploeg naar grote hoogtes. Zondag ligt er echter een wel erg grote beer op de weg. Sevilla presteert nog altijd stabiel en blijft de grootste concurrent van koploper Real Madrid. Vooral in uitwedstrijden hebben de Andalusiërs het echter lastig. De laatste vier duels op vreemde bodem eindigen allemaal in een gelijkspel. Oefenmeester Julen Lopetegui zal hopen dat daar zondag verandering in komt. Rayo lijkt in dat geval de ideale tegenstander; Iraola zag zijn ploeg in 2022 thuis alleen nog maar verliezen. Maar ook hij zal een primeur willen zien.

Zondag, 17.05 uur: Olympique Lyonnais – Stade Rennais

Het is al vaker gezegd, maar de titelstrijd in de Ligue 1 is al wel beslist. Achter Paris Saint-Germain is het echter dringen om de Europese startbewijzen. In die ratrace is Lyon – Rennais een ultieme kraker, want beide ploegen doen volop mee om de continentale tickets. Vooral voor de ploeg van Peter Bosz is de clash zondag daarin cruciaal; wil l’OL nog kans maken op een Champions League-ticket, is winst nodig. En dat geldt toch eigenlijk ook voor de strijd om de overige Europese tickets.

Lyon blijft namelijk kwakkelen. Les Gones wisselen knappe zeges af met blamerende verliespartijen. Het zorgt voor een negende plek na 27 wedstrijden. De achterstand op nummer drie Olympique Marseille, dat het laatste CL-plekje bezit, is zes punten. Voor een Europees ticket moet Bosz één punt overbruggen. Rennais daarentegen staat slechts een punt achter Marseille. En dus kan de Conference League-opponent van Vitesse Bosz een hele flinke dreun uitdelen.

Ervaring daarmee heeft het al. Rennais won de heenwedstrijd in Roazhon Park namelijk met liefst 4-1. Les Rouges et Noirs zijn bovendien in goede vorm. Van de laatste vijf Ligue 1-duels won het er vier; alleen bij PSG werd verloren. Daarmee heeft de ploeg de laatste weken een opmars ingezet. Midweeks moest de ploeg echter een domper verwerken; in de Conference League bleek Leicester City te sterk. Lyon daarentegen won in de Europa League bij FC Porto. Misschien dat die boost Bosz’ ploeg het benodigde zetje in de rug geeft. En dat is nodig ook, want het is zondagavond do-or-die voor l’OL.