Het vrouwenvoetbalweekend in vijf minuten

21 februari 2022 - 14:43

Dit was het weekend van de Tournois de France! Nederland speelde eerder al gelijk tegen Brazilië, dankzij een hele hele hele (had ik al hele gezegd?) discutabele penalty. Dit weekend wonnen de Oranjeleeuwinnen met 3-0 van Finland. In Engeland werd tegelijkertijd de Arnold Clark Cup gespeeld, waar de twee titelfavorieten van het EK elkaar tegenkwamen. Tot slot: een hattrick van een Liverpool speelster, maar blij is ze er niet mee…

Als Mark Parsons zegt dat hij het anders aan gaat pakken, dan doet hij dat ook. Vergeleken met de wedstrijd tegen Brazilië, werd het hele elftal vervangen. Voor zo’n nieuw en onervaren team waren de Oranjeleeuwinnen prima op elkaar ingespeeld. Dat resulteerde in drie punten én drie doelpunten. Caitlyn Dijkstra profiteerde van een fout van Finse keeper Paula Myllyoja en scoorde zo haar eerste goal voor Oranje. De tweede goal viel door een prachtige voorzet van Samantha van Diemen, die ook al de aanval van de 1-0 opzette. Katja Snoeijs kopt ‘m erin, waarna ze ook maar meteen de 3-0 maakt. Waarom ook niet?

In het buitenland werd de Arnold Clark Cup gespeeld met de twee titelfavorieten voor het aankomende EK: Engeland – Spanje. La Rojas tegen de Lionesses. Onze oude bondscoach, Sarina Wiegman, liet wederom zien ballen te hebben: ze liet in deze kraker keeper Hannah Hampton debuteren. De pas 21-jarige keeper van Aston Villa wist dit weekend het doel schoon te houden, een knappe prestatie!

Het regende krakers dit weekend: Frankrijk en Brazilië, onze concurrenten in de Tournois de France en twee grootmachten in het vrouwenvoetbal, kwamen elkaar zaterdag tegen. Foutjes van de keeper, gemiste grote kansen en wederom een penalty voor de Brazilianen; echt een mooie wedstrijd was het niet.

Over foutjes gesproken: Amerika won met 0-5 van Nieuw Zeeland door twee keer te scoren. Huh? Ja, echt. Liverpool verdedigster Meikayla Moore maakte dit weekend een hattrick, maar zal één van de eerste voetballers zijn die daar niet blij mee is. Dus als je dacht dat jij een slecht weekend had: veel erger dan dit kan het niet zijn.

Morgen: Frankrijk – Nederland! Een goede wedstrijd om te meten waar we staan op weg naar het EK in Engeland.