De Kijkwijzer: Newcastle wil opmars voortzetten, Anderlecht kan concurrentie tik uitdelen

18 februari 2022 - 20:10

De eerste Europese wedstrijden van 2022 liggen alweer achter ons. Volgende week staan de eerste returns ook al op de rol, maar dit weekend gaat de focus eerst weer op de nationale competities. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er wel eens weekenden met spectaculairdere potjes zijn geweest, maar als je even goed zoekt is er ook de komende dagen genoeg leuks te zien. En vooral nu Nederland aan het kwartetten is met stormen, lijkt veilig binnen voetbal kijken altijd een uitstekend idee.

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 13.30 uur: West Ham United – Newcastle United
Het kwam een aantal maanden geleden toch een beetje als een shock; Newcastle werd overgenomen door Saudi-Arabië. Net als bij die Arabieren in Manchester en Parijs klonk één doel: de Champions League winnen. Het is echter maar de vraag of de Saudi’s ook maar iets van The Magpies hebben gezien voor hun aankoop, want CL-voetbal is iets waar Newcastle nog lang niet aan mag denken. Hoewel de Noord-Engelsen de laatste weken enigszins opkrabbelen, is degradatie nog lang niet afgewend voor de ploeg van Eddie Howe.

Dat alles snel kan veranderen, is evenwel een feit. De tegenstander van zaterdag is het levende bewijs. Want waar West Ham bijna twee jaar geleden op een haar na ontsnapte aan degradatie, is het nu al zeker van een achtste finaleticket in de Europa League en doet het in de Premier League volop mee om CL-kwalificatie. En dat zonder één of andere oliesjeik uit het Midden-Oosten, maar ‘slechts’ met het overdonderende tv-geld dat de PL biedt.

Toch blijft het knap wat de vaak verguisde David Moyes presteert in Oost-Londen. West Ham speelt goed voetbal en brengt de grote clubs regelmatig aan het wankelen. De ploeg vertoont echter wel wat scheurtjes de laatste weken. Zo werd er verloren van laagvlieger Leeds United en ging het de ploeg er in de FA Cup bij zesdeklasser Kidderminster Harriers pas in de verlenging vandoor met de zege. Newcastle daarentegen won haar laatste drie wedstrijden. Daarmee reist het vol vertrouwen af naar de Engelse hoofdstad. En in Riyad zullen de sjeiks hopen dat Howe die opmars voort kan zetten.

Zaterdag, 17.00 uur: RC Lens – Olympique Lyonnais
De Ligue 1 is zoals gewoonlijk weer een wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en de rest. Voor de titelstrijd – die inmiddels als beslist aangeduid mag worden – is dat zonde, voor de andere ploegen in de competitie misschien wel des te leuker. Vooral in de strijd om Europees voetbal is de spanning namelijk om te snijden. Zo is het gat tussen nummer vijf Stade Rennais en nummer elf Montpellier HSC slechts drie punten. En dus is alles nog mogelijk.

Dat geldt ook voor Lens en Lyon. Met een achtste respectievelijk zevende plaats na 24 duels is Europees voetbal voor beiden een zeer realistisch doel. Vooral voor de ploeg van Peter Bosz is dat het geval op dit moment, want Les Gones zijn de laatste weken prima in vorm. Uit de reeks krakers met AS Saint-Étienne, Olympique Marseille, AS Monaco en OGC Nice beurde Lyon liefst negen punten. Alleen de Monegasken bleken te sterk. Het zorgt ervoor dat de ploeg, na de teleurstellende en wisselvallige eerste seizoenshelft, de mars naar boven heeft ingezet.

Voor Lens geldt juist het tegenovergestelde. De stuntploeg uit Noord-Frankrijk was in de eerste seizoenshelft nog een tijdje de eerste achtervolger van de Parijse alleenheerser, maar is inmiddels weggezakt. De ploeg is vooral te wisselvallig; de moeizame zege op laagvlieger Girondins de Bordeaux vorige week bleek zelfs de eerste driepunter na drie verloren duels op rij. De kans op een stunt zaterdag lijkt daardoor klein. Al weet je het met de stuntervaringen van Lens en de lage ondergrens van l’OL maar nooit.

Zondag, 14.00 uur: RCD Espanyol – Sevilla
Waar de grootste ploeg van Barcelona een historie vol Nederlanders heeft, is dat bij de kleine broer zeker niet zo. Sterker nog, Tonny Vilhena is pas de vierde Nederlander die onder contract staat bij Espanyol. Het betekent niet dat de voormalig Feyenoorder ondersneeuwt, want de deze winter van FK Krasnodar overgenomen middenvelder presteert vooralsnog prima aan de Catalaanse kust. Tegen Athletic Bilbao twee weken claimde Vilhena zelfs al zijn eerste plekje op het scorebord.

De inbreng van Vilhena is broodnodig voor Espanyol, want de ploeg is na een prima eerste seizoenshelft naar onder aan het glijden. In 2022 won het zelfs nog helemaal niet. Tegen Barça was het daar vorige week dichtbij, maar door een goal van één van de vele Nederlanders bij de Blaugrana – deze keer Luuk de Jong – moesten Los Pericos de zege in de 96e minuut toch nog weggeven. Toch zal het Espanyol vertrouwen moeten geven richting zondag.

Dat is nodig ook, want Sevilla presteert dit seizoen een stuk beter dan Barça. De Andalusiërs zijn zelfs de eerste achtervolger van koploper Real Madrid. Het gat van vier punten richting de Madrilenen is bovendien te overzien. De ploeg van Julen Lopetegui zal dan echter wel wat stabieler moeten worden. Want waar het in de Europa League weer vol voor de eindzege gaat – de monopolist won gisteren nog met 3-1 van Dinamo Zagreb – loopt de klad er in LaLiga nog wel eens in. Zo pakte Sevilla in de laatste vier competitieduels maar één keer de volle buit. De overige drie keer speelde het gelijk. Dat zal het zondag moeten voorkomen, want anders lijkt het onwaarschijnlijk dat Real nog te achterhalen blijft. Ook al is LaLiga dit seizoen onvoorspelbaar als nooit tevoren.

Zondag, 18.30 uur: RSC Anderlecht – KRC Genk
Anderlecht – Genk: een paar jaar geleden nog een topper, nu een duel om op de valreep nog play-off I te bereiken. De hoofdstedelingen doen het met een vierde plek nog enigszins oké, de voormalige club van John van den Brom stelt met plek acht ronduit teleur. Gelukkig voor beiden is het competitiesysteem in België opgesteld door een zesjarige kleuter en worden de punten na 34 duels gehalveerd, waardoor alles nog mogelijk is. Want een achterstand van twaalf punten, die Anderlecht heeft op de verassende koploper Union Sint-Gillis, is ineens te overzien als de helft er automatisch wordt afgehaald.

Genk hoeft zich over een titel evenwel geen illusies meer te maken. De achterstand van negentien punten lijkt daarvoor te groot. Bovendien moet het nog maar in play-off I zien te geraken. In de belangrijkste eindfasegroep, waarin de titel en vier van de vijf Europese tickets worden verdeeld, is het over het algemeen goed toeven. Maar wil Genk die bereiken, moet het eerst zeven punten achterstand op Anderlecht goedmaken. En dus is een overwinning zondag broodnodig.

Hulp vanuit de arbitrage zal het daarbij evenwel niet verwachten. De Limburgers liggen namelijk al het hele seizoen overhoop met de Belgische scheidsrechters. Nadat het eerder in enkele statements al meermaals haar onvrede uitte, kwam het vorige week met het ongekend logische besluit de media maar te boycotten. Goodwill kweekte het niet, meer onrust zeker wel. Anderlecht zal zich er niets van aan moeten trekken. De equipe van Vincent Kompany won haar laatste twee duels en zal die reeks graag door willen zetten. En daarmee kan het en passant waarschijnlijk half België een plezier doen door Genk knock-out te slaan.

Zondag, 20.45 uur: Olympique Marseille – Clermont Foot 63
Zoals gezegd is de titelstrijd in de Ligue 1 alweer beslist. In de strijd om best-of-the-rest doet Marseille het evenwel zeer goed. De havenstedelingen zijn zelfs de eerste achtervolger van de Parijse alleenheerser. Daar staat het op een klein, mediterraan eilandje. Het gat met PSG is namelijk al dertien punten, de marge richting nummer drie Nice is met vier punten eveneens vrij royaal. En dus lijkt het erop dat l’OM onder Jorge Sampaoli de weg terug naar de top weer heeft ingezet.

Marseille presteerde in de eerste seizoenshelft al prima, maar in 2022 heeft Sampaoli zijn ploeg helemaal naar boven weten te stuwen. Lyon bleek te sterk en Lille OSC hield Les Olympiens op een gelijkspel, maar voor de rest wist de ploeg elk duel te winnen. Ook in Europees verband, want afgelopen donderdag werd het Azerbeidzjaanse FK Qarabağ in de Conference League met 3-1 verslagen. En zodoende zit er dit seizoen veel in het vat. Want als Marseille deze vorm doorzet, is een CL-ticket en ECL-winst een vrij realistisch doel.

Voor Ligue 1-debutant Clermont is dat niets minder dan een droom. De ploeg uit Midden-Frankrijk vecht dit jaar weinig verrassend tegen degradatie. Met een vijftiende plek kan het tot nu toe zeggen dat het prima presteert in haar eerste jaar op het hoogste niveau. De voorsprong van drie punten op de degradatieplekken is echter nihil. Een zege zondag zou daarom fijn zijn, maar die kans lijkt gezien de verschillen tussen beiden op de ranglijst klein. Toch mag Marseille Clermont niet onderschatten. Les Lanciers wisten de laatste weken namelijk te winnen van ploegen als Rennais en Nice en maakten het Marseille eerder dit jaar in eigen huis, ondanks een 1-0 nederlaag, bijzonder lastig. En zodoende is een stunt in Stade Vélodrome absoluut niet uitgesloten.