De Kijkwijzer: mooie uitduels voor Bayern en Dortmund, Chelsea gaat voor eerste wereldtitel

11 februari 2022 - 19:27

De afgelopen dagen stond er in veel landen bekervoetbal op de rol, komend weekend zijn de competities weer aan de beurt. Een halve week voordat de knock-outfases in de Europese competities losbarsten, kunnen veel clubs aan de bak. En samen met de eindstrijd van het WK voor Clubs in de Verenigde Arabische Emiraten zorgt dat voor een fijn voorgerecht richting de continentale krakers dinsdag, woensdag en donderdag.

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 13.30 uur: Manchester United – Southampton

Onder leiding van Ole Gunnar Solskjær begon United niet goed aan het seizoen. Zijn opvolger Ralf Rangnick doet het tot nu toe echter niet veel beter. De resultaten van The Red Devils blijven wisselvallig en tot overmaat van ramp gaat er buiten het veld ook veel mis. De aanhouding van de inmiddels op borgtocht vrijgekomen Mason Greenwood was daarbij het schokkends. Ondanks de verachtelijke daden van de jonge spits zal het bestuur in Manchester zich daar evenwel niet het meest druk om maken. De afgelopen jaren leidden de Mancunians namelijk ruim een miljard euro verlies op het gebied van transfers. En sportieve resultaten heeft dat totaal niet opgeleverd.

Met een vierde plaats na 23 duels staat United dit seizoen nog wel een op een plek die recht geeft op een Champions League-ticket, maar gezien de vertekende stand is het behouden van die plek zeker geen sinecure. Eén ding staat wel vast: de titel is uit zicht. En daarmee lijkt zich wederom een prijsloos seizoen aan te dienen voor The Red Devils. In de League Cup bleek West Ham United in september al te sterk, CL-winst lijkt met de huidige prestaties en selectie een brug te ver. En dan kegelde Middlesbrough, dat een niveau lager acteert, United vorige week ook nog eens uit de FA Cup.

Southampton, waar voormalig Vitessenaar Armando Broja de laatste weken vaste basisklant is, zal zodoende bloed ruiken. The Saints begonnen matig aan het seizoen, maar hebben de weg naar boven inmiddels gevonden. Onder andere door gelijk te spelen tegen Manchester City, te winnen bij stuntploeg West Ham en vier punten te pakken tegen Tottenham Hotspur bezetten de Zuid-Engelsen nu de tiende plek. Bovendien is een aardige buffer opgebouwd richting de degradatiezone. Daarnaast zat Southampton United al eerder dwars; in eigen huis hield het de Mancunians in augustus op 1-1. En dat zou op Old Trafford maar zo eens herhaald kunnen worden. 

Zaterdag, 15.30 uur: VfL Bochum – Bayern München

Ruim over de helft van de competitie doet de stand in de Bundesliga als vertrouwd aan: Bayern staat met een ruime marge bovenaan, daaronder is het razendspannend. Het gat tussen de CL-tickets en de degradatieplekken is slechts twaalf punten. Zoals gewoonlijk bij onze oosterburen wint Der Rekordmeister nagenoeg alles en morsen alle andere ploegen punten tegen elkaar. En dus ervaart ook Julian Nagelsmann hoe het is om in een zetel naar de titel toe te leven.

Bochum kan daar alleen maar van dromen. Met een elfde plek zal de club, die dit seizoen voor het eerst sinds 2010 in de Bundesliga acteert, echter ook meer dan tevreden zijn. Het gat van drie punten richting nummer zestien FC Augsburg is desalniettemin klein. En dus zal de ploeg van Thomas Reis een stunt graag verwelkomen. De heenwedstrijd in München zal Bochum alleen weinig vertrouwen geven. In september walste Bayern in de Allianz Arena namelijk met liefst 7-0 over de arme promovendus heen.

Het is de grootste zege van het seizoen voor de Münchenaren, die de laatste weken echt los zijn. Sinds de thuisnederlaag tegen Eintracht Frankfurt in oktober won het alleen niet van Borussia Mönchengladbach. Verder won het alles. Vaak ook met grote cijfers. Vier of vijf doelpunten maken in een duel? Het is meer een gewoonte dan een incident bij Bayern. Het totale aantal van 68 doelpunten voor na 21 duels is dan ook niet geheel verrassend. Bochum weet in elk geval wat het te doen staat: de boel achterin hermetisch afsluiten. Doet het dat niet, dan valt een nieuwe afstraffing niet uit te sluiten.

Zaterdag, 17.30 uur: Chelsea – Palmeiras

Je zou het bijna vergeten, maar te midden van al het competitiegeweld is in de Verenigde Arabische Emiraten het WK voor clubs aan de gang. En zoals haast gewoonlijk in die competitie gaat de finale tussen de Europees kampioen en de Zuid-Amerikaanse kampioen. Chelsea won in mei de Champions League, Palmeiras veroverde in november voor de tweede keer op rij de Copa Libertadores. Zodoende mochten beiden twee maanden later dan gepland afreizen naar Abu Dhabi.

Beide ploegen speelden tot nu toe één duel in het oliestaatje. Chelsea rekende woensdag af met Aziatisch kampioen Al-Hilal uit Saudi-Arabië, Palmeiras won een dag daarvoor van het Egyptische Al-Ahly. Tijdens de laatste editie van het toernooi in de huidige vorm – de FIFA heeft het plan om vanaf nu elke vier jaar 24 clubs deel te laten nemen aan het evenement – maakten beide ploegen zodoende hun favorietenstatus waar. Het zorgt er tegelijkertijd voor dat één van beiden af gaat rekenen met de trauma’s die dit toernooi allebei de ploegen in het verleden heeft opgeleverd.

Zowel Chelsea als Palmeiras nam eenmaal eerder deel aan het WK voor clubs en voor beide ploegen eindigde dat in een catastrofe. De Londenaren verloren in 2013 de finale van Corinthians, de Braziliaanse grootmacht ging vorig jaar in de halve finale al onderuit tegen het Mexicaanse Tigres UANL. Chelsea zal moeten laten zien nu wel met de druk om te kunnen gaan. Voor Palmeiras lijkt er morgen vanaf 17.30 uur, wanneer de Australische scheidsrechter Chris Beath, die afgelopen zomer al de Olympische finale floot, de finale in gang zet, juist niets anders op te zitten dan het The Blues zo lastig mogelijk maken. En misschien dat de ploeg uit São Paulo het voorbeeld van haar stadgenoten van Corinthians dan kan volgen.

Zondag, 15.30 uur: 1. FC Union Berlin – Borussia Dortmund

Waar Bayern op bezoek gaat bij een promovendus, is Dortmund – op negen punten de eerste achtervolger van Der Rekordmeister – te gast bij een ploeg die pas voor het derde jaar op rij in de Bundesliga actief is. Een kleintje is traditieclub Union daarmee zeker niet. In hun debuutseizoen eindigden de Berlijners als elfde, vorig jaar dwong de ploeg met plek zeven zelfs Europees voetbal af. In de Conference League trof het vervolgens Feyenoord, dat samen met Slavia Praag Union uit het toernooi kegelde.

Het betekent niet dat de hoofdstedelingen een matig seizoen draaien. Sterker nog, in eigen land legt het de lat nog een stukje hoger dan vorig jaar. Na 21 duels staat de club namelijk doodleuk vierde, een positie die aan het einde van de rit een CL-ticket oplevert. En daarmee is de club het hyperambitieuze Hertha BSC inmiddels gepasseerd als vaandeldrager van het Berlijnse voetbal. Gesterkt door de fanatieke aanhang in Stadion An der Alten Försterei zijn Die Eisernen vooral in eigen huis een hele vervelende tegenstander. Het zegt dan ook genoeg dat alleen Bayern de volle buit wist mee te nemen uit voormalig Oost-Berlijn.

Ondanks de pijnlijke nederlaag bij laagvlieger Augsburg vorige week, zal Union daarom genoeg zelfvertrouwen hebben. Dat ontbreekt bij Dortmund. Ook in 2022 presteert BVB wisselvallig. Zo werd het ruim twee weken geleden door FC St. Pauli, spelend in de 2. Bundesliga, uit de beker gekegeld. En vorige week kreeg het in eigen huis een gigantisch pak rammel van Bayer 04 Leverkusen, dat met liefst 5-2 won in het Signal Iduna Park. Een ideaal moment om naar An der Alten Försterei af te reizen, is er eigenlijk nooit. Voor Dortmund kon het tripje echter haast niet slechter worden gepland. En dus is de kans zeer groot dat Die Borussen ook na hun derde duel in Oost-Berlijn nog altijd puntloos zijn bij Union.


Zondag, 20.45 uur: Atalanta – Juventus

Het is een weekend vol toppers in de Serie A. Nadat Napoli en Internazionale een kraker in de titelstrijd afwerken, mogen Atalanta en Juve dat doen in de strijd om een CL-ticket. Voorafgaand aan het seizoen werd dat eerder andersom verwacht, maar de situatie is inmiddels heel anders. Zowel La Dea als de Bianconeri kunnen op dit moment niet aan het kampioenschap denken. De stuntploeg uit Bergamo draait na een sterke seizoenstart de laatste weken wat stroefjes, Juve begon vooral dramatisch aan het seizoen.

Juve heeft de weg naar boven inmiddels wel weer ingezet. Met de komst van Denis Zakaria en vooral Dusan Vlahovic deden de Noord-Italianen in januari fenomenale zaken op de transfermarkt. De middenvelder van Gladbach en de spits van Fiorentina hebben precies het profiel dat Juve nog nodig achtte in haar selectie. Dat werd vorige week direct bewezen. Tegen Hellas Verona won de ploeg met 2-0. Doelpuntenmakers? Vlahovic en Zakaria. Oefenmeester Massimiliano Allegri zal het met blijdschap hebben aangekeken.

Zondag moet de volgende stap in een knappe reeks worden gezet. Sinds de thuisnederlaag tegen Atalanta in november verloor Juve namelijk niet meer. En de kans lijkt klein dat zoiets in Bergamo gebeurt. Atalanta won namelijk al drie duels op rij niet meer. Tegen Inter en Lazio bleef het 0-0, van Cagliari werd vorige week in eigen huis pijnlijk verloren. Bovendien werd het afgelopen week op vrij knullige wijze uit de beker gegooid door Fiorentina. En dan raakte het afgelopen transferwindow ook nog eens steunpilaar Robin Gosens kwijt aan Inter. Het vertroebelt de perspectieven van La Dea. Al maakt dat de de ploeg van Gian Piero Gasperini misschien wel des te gevaarlijker.