Transfer Deadline Day in het vrouwenvoetbal

31 januari 2022 - 17:28

Het zou eigenlijk een nationale feestdag moeten zijn: Transfer Deadline Day. Het zorgt altijd voor leuke (en minder leuke) verrassingen, zo ook in het vrouwenvoetbal. De transfermarkt van de vrouwen is iets rustiger, maar staat niet stil. Wat speelt daar eigenlijk?

Nederland

FC Twente lijdt onder een last-minute transfer: Jarne Teulings verlaat de Tukkers voor een Belgisch avontuur. De Belgische speelster kwam in 2021 over van RSC Anderlecht en keert na een onsuccesvol avontuur weer terug. Het contract van de middenvelder telde twee jaar, maar Teulings hield het slechts een half jaar vol. Zonde voor Twente: Teulings werd onlangs nog in een top 10 talentvolste speelsters genoemd door de UEFA.

Ellie Jean verlaat PSV voor Gotham FC. Haar contract liep nog tot de zomer 2022. De transfer is geen grote verrassing, de Amerikaanse verdediger speelde de laatste tijd niet veel meer voor PSV.

PSV tekende deze week al een nieuwe speelster: Chimera Ripa. Jeugdinternational Chimera Ripa speelt op dit moment voor SC Heerenveen, waar ze meestal in de basis staat. Eerder speelde ze al voor VV Alkmaar. De jonge Amsterdammer speelt in de aanval en is technisch sterk. Het liefst speelt ze in de spits, maar is ook op andere posities inzetbaar. Bovendien is ze hartstikke enthousiast en zeker van haar stap, leuk om te zien! Ripa begint na de zomer bij de club in Eindhoven. Eerder tekende keeper Femke Bastiaen een tweejarig contract bij PSV. De keepster speelde al op amateurbasis in Eindhoven. Eerste keeper zal ze niet meteen worden, maar wat verwacht je met Sari van Veenendaal als teamgenoot.

FC Twente heeft een nieuwe trainer gevonden! Eerder gaf de club aan afscheid te nemen van Robert de Pauw vanwege een klik die miste. Joran Pot zal hem opvolgen als volgende hoofdtrainer vanaf komend seizoen. Pot speelde als voetballer voor clubs als FC Zwolle en Go Ahead Eagles. Op dit moment is hij de hoofdtrainer van PEC Zwolle, waar hij ooit als assistent begon.

Engeland

Onze eigen topspits Vivianne Miedema staat in de belangstelling van niet de minsten clubs. Zowel PSG als FC Barcelona lieten weten interesse te hebben in de aanvalster van Arsenal. Miedema’s contract loopt nog tot de zomer, maar ze gaf eerder deze maand al aan dat een stap naar een Europese topclub haar wel trekt. Zo gaf ze aan de Champions League te willen winnen. Arsenal doet het de laatste maanden minder goed in de FAWSL en stelden ook hun fans in de Champions League teleur. Maar Miedema heeft vaak aangegeven op haar plek te zijn in London en voorlopig speelt Arsenal nog Champions League, al ontmoeten ze VFL Wolfsburg in de kwartfinale.

Malin Gut verliet onlangs Arsenal voor Grashopper Zurich. Arsenal was een mooie kans voor de jonge middenvelder, maar ze had te veel last van heimwee. Arsenal zelf tekende al drie speelsters bij deze maand. Onder andere de eerste Braziliaanse speelster bij Arsenal vrouwen ooit: Rafaelle Souza. De verdediger speelde hiervoor voor Palmeiras en vertegenwoordigt ook het nationale elftal van Brazilië. Ze speelde deze week al haar eerste wedstrijd, die werd gewonnen met 1-0 van de London City Lionesses. Daarnaast tekende de Zweedse Stina Blackstenius bij Arsenal, een aanvalster die overkomt van Linköpings FC. Ook de Oostenrijkse Laura Wienroither tekende deze maand bij de club in London. Zij komt over van 1899 Hoffenheim. Zou Arsenal de verdediger hebben gespot toen ze 4-1 van de Duitsers verloren?

Manchester United tekende al drie nieuwe speelsters. Zo kwam de britse middenvelder Jade Moore over van Orlando Pride die haar verhuurde aan Atlético Madrid maar is niet onbekend in de FAWSL. Eerder speelde ze onder andere al voor Reading FC. De international speelde slechts tien wedstrijden voor Atlético en hoopt ongetwijfeld op meer minuten bij United. Verder huurde United Signe Bruun van Olympique Lyon, die de spits onlangs kocht van PSG. Daar scoorde de Deense tien goals in 32 wedstrijden. Ook in de NWSL heeft United geshopt: de Ierse Diane Caldwell van North Carolina Courage sluit zich aan bij de club uit Manchester. Een opvallende transfer: De Ierse speelster speelde slechts zeven wedstrijden voor Carolina en is de jongste niet meer.

Het is nog spannend voor United-fans. Veel fans zijn bang dat Oranjeleeuwin Jackie Groenen op zoek is naar een nieuwe club. De middenvelder is een favoriet onder de fans en een belangrijke speelster voor het team, maar een transfer zou geen gekke beslissing zijn.

Esme Morgan heeft haar contract bij Manchester City verlengd! De Engelse verdediger is pas 21 en speelt al haar hele carrière voor de club, wel is ze eerder verhuurd aan Everton. City haalde eerder al de Noorse middenvelder Julie Blakstad van Rosenborg.

Een andere opvallende transfer in Manchester: Jill Scott werd verhuurd aan Aston Villa. De in Sunderland geboren middenvelder speelde meer dan honderd wedstrijden voor City, maar werd vorig seizoen ook al verhuurd aan Everton. Aston Villa mag blij zijn met de transfer: Scott is een ervaren speelster, zo speelde ze ook meer dan 150 wedstrijden voor Engeland.

Viktoria Schnaderbeck is door Arsenal verhuurd aan Tottenham Hotspur. De aanvoerder van Oostenrijk is een goede aanwinst voor de Spurs, Schnaderbeck is altijd van groot belang geweest voor de verdediging van Arsenal. Eerder tekende de club finse middenvelder Eveliina Summanen.

Spanje

Real Madrid heeft een akkoord bereikt over de verlening van het contract van de Spaanse middenvelder Maite Oroz . De 20-jarige speelt als aanvallende middenvelder voor Real en heeft ook haar debuut voor het Spaanse team al mogen maken. Een goede stap voor de Madrilenen, Oroz is een complete middenvelder met een grote potentie. Real Madrid tekende eerder Sofie Svava van VfL Wolfsburg. Svava is pas 21 en kan zowel in de verdediging als op het middenveld spelen. Voor topclub Wolfsburg speelde ze in één seizoen tien wedstrijden.

FC Barcelona verhuurt Andrea Falcón aan Levante. Een verstandige stap voor Falcó; bij Barća maakte de aanvallende middenvelder weinig minuten. De 24-jarige voetbalster ontwikkelde ze zichzelf grotendeels in Barcelona. Ze begon in FC Barcelona B. Wel speelde ze drie jaar voor Atlético, waar ze 50 wedstrijden speelde.

Duitsland

Minder dan een uur geleden kondigde VfL Wolfsburg iets minder leuks aan: keeper Almuth Schult gaat stoppen. De keeper van VfL Wolfsburg en Duitsland zal de club aan het einde van dit seizoen verlaten. De keeper speelde bijna tien jaar lang bij Wolfsburg. Het gerucht gaat dat de keeper haar carrière zou willen beëindigen. Eerder gaf ze al aan dat het lastig was om haar gezinsleven te blijven combineren met het voetballen. Schult heeft er al een flinke carrière opzitten, ze speelde 64 wedstrijden voor Duitsland en won zelfs Olympisch goud met het team. Eerder verliet ook Duitsland-international Sara Doorsoun de club voor Eintracht Frankfurt. De middenvelder hoopt op meer minuten, om zo meer kans te maken op een plekje in het Duitse elftal.

Gelukkig is er ook goed nieuws voor de Duitste topclub. Dominique Janssen heeft bijgetekend bij Wolfsburg Frauen. De club is de favoriet in de aankomende kwartfinale tegen Arsenal na goede resultaten op zowel nationaal als Europees niveau. Janssen geeft aan zich thuis te voelen bij de club, waar ze onder andere met de Nederlandse Shanice van de Sanden en Lynn Wilms speelt.

FC Bayern München heeft in Engeland een keeper gehaald: Cecilía Rán Rúnarsdóttir van Everton. Ze is pas 18 maar speelde al twee wedstrijden voor het nationale team van Ijsland en zal nu verhuurd worden aan Bayern.

Frankrijk

Lindsey Horan wordt door de Portland Thorns verhuurd aan Franse topclub Olympique Lyon. De Amerikaanse speelde al eerder in Frankrijk bij PSG en speelde meer dan honderd wedstrijden voor het Amerikaanse nationale elftal. Lyon huurt hiermee een belangrijke speelster van de Thorns.