Hoekie_B: Vloet

16 januari 2022 - 14:57

Ik voel mij min of meer verplicht om dit stukje te typen, want we moeten het hebben over de invalbeurt van Rai Vloet. Op 14 november, twee maanden geleden, is Rai Vloet achter het stuur gekropen terwijl hij teveel gedronken heeft. De gevolgen zijn niet te overzien, hij veroorzaakt een ongeluk en een jongetje van 4 jaar komt daarbij om het leven. En er zijn meerdere levens verwoest: die van de ouders, die van het andere kindje in het gezin. Die van de opa’s en oma’s en die van andere familieleden. Zelf heb ik ook een jongetje van 4 jaar en bij de gedachte alleen al voel ik de tranen in mijn ogen branden.

En er is nog een leven verwoest, dacht ik. Het leven van Rai Vloet. Plotsklaps alles weg. Z’n hele voetbalcarrière naar de knoppen, vrienden zullen afhaken en iedereen die hem ziet lopen zal zeggen: ‘Kijk, daar is die Rai Vloet, van dat ongeluk. Ik kreeg zelfs een beetje medelijden met Rai Vloet, want die zal zich ongetwijfeld 100 keer voor z’n kop geslagen hebben of wat al niet erger.

Maar toen kwam daar opeens een geacteerd interview op de clubsite, luttele uren voor bekend werd dat Vloet inderdaad de bestuurder was die teveel gedronken had. Een fraai stukje damage control, knap geregisseerd. Rai zat er wel even doorheen, maar is snel met een personal trainer weer aan de slag gegaan om lekker fit te blijven. In plaats van op bed te gaan liggen huilen wat voor klootzak je wel niet bent geweest. Heracles zat er natuurlijk wel mee in hun maag. Was het nou maar een twintigjarige reserve rechtsback geweest, dan hadden ze hem per direct ontslagen of in ieder geval thuis laten zitten. Maar het was Rai Vloet, daar moet nog geld aan verdiend worden. Hij ging weer mee trainen, in afwachting van verdere rechtszaken en veroordelingen. Daar kan ik met de beste wil van de wereld nog wel in komen.

Een transfer naar een club in Qatar ofzo en we horen er nooit meer iets van. Een vlucht uit Nederland. Maar nee, want hij zit ook meteen weer bij de selectie en op 15 januari, krap twee maanden na het ongeluk, valt Rai Vloet in. Want hoe vervelend het ook allemaal geweest is, NEC staat op omvallen en Rai Vloet kan de beslissende factor zijn om de drie punten binnen te harken. En dat is nu even belangrijker dan dat ongeluk van twee maanden geleden. Naderhand vroeg trainer Wormuth zich af of Vloet een half jaar op zijn kamer moet gaan zitten ofzo. En ik vroeg mij ook dingen af. Snappen ze bij Heracles niet dat dit totaal respectloos is naar het rouwende gezin toe? Vinden ze geld en drie punten echt belangrijker dan menselijkheid? Snappen ze niet dat iedereen hier wat van gaat vinden? Denken ze dat dit wel overwaait? Dacht Rai Vloet dat dit een goed idee was om weer lekker te gaan voetballen? Hoe is Rai Vloet überhaupt in staat om de focus op voetbal te leggen, zowel mentaal als fysiek?

Ik wil niet dat dit overwaait. Hoeveel spijt hij er ook van heeft, Rai Vloet heeft een onvergeeflijke fout gemaakt en ik gun het hem niet dat hij zijn oude leventje (binnen twee maanden) weer op kan pakken. En ik wil ook heel graag dat Heracles geen cent meer binnen krijgt voor Rai Vloet. En ik hoop vooral dat het gezin dat hun vierjarige zoontje en broertje kwijt zijn geraakt door een grote idioot dit allemaal niet mee gekregen heeft, midden in hun rouwproces.