De Kijkwijzer: cruciale kraker in Bundesliga-kelder, do-or-die voor Kaapverdië

14 januari 2022 - 18:50

Na een veel te lange winterstop begint de Eredivisie dit weekend eindelijk aan het tweede deel van het seizoen. In het buitenland is men al langer bezig en daar heeft 2022 al voor genoeg mooie momenten gezorgd. Ook dit weekend is de kans daarop weer groot, want met een kelderkraker, een derby en een strijd om eremetaal staat er over de grenzen een mooi schema klaar. Ook omdat de Afrika Cup eveneens zijn weg vervolgt. Maar wat zijn de duels die je dit weekend écht niet mag missen?

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 15.30 uur: VfL Wolfsburg – Hertha BSC

Wolfsburg – Hertha kan het best omschreven worden als een wedstrijd tussen twee crisisclubs. Want met beide hyperambitieuze clubs gaat het op zijn zachts gezegd niet heel lekker. Die Wölfe moeten het na achttien duels doen met een veertiende plaats, de hoofdstedelingen staan slechts één plekje hoger. En dat terwijl Wolfsburg voor de winter nog acteerde in de Champions League en Hertha de grote status die Berlijn heeft als stad ook wil representeren als club.

Vooralsnog verloopt het project van die laatste evenwel vrij dramatisch. Sinds miljardair Lars Windhorst aandelen kocht in Hertha, is de club bezig aan een transformatie. Windhorst wil van Hertha net zo’n topclub maken als Europese hoofdsteden als Londen, Parijs en Madrid hebben. Net als bij zoveel clubs draait het de omstreden zakenman echter vooral om geld. In dat opzicht draait het vooralsnog al niet best; Windhorst zelf kampt met een miljardenschuld. En ook als de beste man zich enigszins bekommert om het sportieve aspect, kan hij niet tevreden zijn. In het eerste seizoen sinds zijn komst eindigde Hertha nog stabiel als tiende, vorig jaar flirtten de Berlijners lang met degradatie. Destijds ontsnapte het, maar ook nu is het degradatiespook nog niet uit het Olympiastadion verdwenen.

De Volkswagen-motor bij Wolfsburg draait nog stroever. Waar Hertha de laatste weken een beetje opkrabbelede (en zelfs won van Borussia Dortmund), verloor Wolfsburg al zes competitieduels op rij. Sinds het aantreden van Florian Kohfeldt, die de ontslagen Mark van Bommel opvolgde, ging de ploeg in totaal al negen keer onderuit. En dat in twaalf duels. Het zwaard van Damocles hangt zodoende ook Kohfeldt al boven het hoofd. Een voordeel voor hem is dat hij zich volledig kan focussen op de Bundesliga. In de CL werd Wolfsburg namelijk kansloos laatste in de makkelijkste poule (die met Sevilla, Lille OSC en RB Salzburg), in de beker werd de club na geblunder van Van Bommel al in de eerste ronde uitgeschakeld door amateurs. Positiviteit moet zodoende gezocht worden in de kleine dingen. Aan Kohfeldt de taak die dingen groter te maken en het roer om te draaien. Al zal hij ook niet heel lang wakker liggen van een eventueel razendsnel vertrek uit de oerlelijke stad die Wolfsburg is.

Zaterdag, 18.30 uur: Aston Villa – Manchester United

Voor de millenniumwisseling betekende een clash tussen Villa en United een kraker in de bovenste regionen van de Premier League. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. De ploeg uit Birmingham is tegenwoordig niet meer dan een middenmoter en ook The Red Devils hebben de grootste moeite om mee te komen met de top. En toch maakt dat dit treffen eigenlijk des te interessanter, want door de nieuwe status van beide clubs staat er misschien juist wel meer op het spel.

Sinds een paar maanden staat Liverpool-legende Steven Gerrard langs de lijn bij Villa. De man die Rangers na jaren van ellende weer een titel schonk, doet het ook in de Premier League prima als coach. Sinds het ontslag van zijn voorganger Dean Smith – die The Villains achterliet in de PL-kelder – is de ploeg opgekrabbeld, waardoor het halverwege de competitie keurig dertiende staat. Villa heeft de degradatiezorgen inmiddels achter zich gelaten. Daar staat tegenover dat Europees voetbal eveneens een brug te ver te lijkt. En daarmee staat Villa, waar Philippe Coutinho kan debuteren, in niemandsland.

United moet hard aan de bak om dat scenario, dat voor de Mancunians een stuk dramatischer zou zijn, af te wenden. Sinds het ontslag van Ole Gunnar Solskjær leek het onder Ralf Rangnick even beter te gaan, maar matige resultaten in de laatste weken hebben dat beeld vertroebeld. Zo wist Wolverhampton Wanderers vorige week te winnen op Old Trafford en bleef ManU bij laagvlieger Newcastle United steken op een gelijkspel. De generale repetitie voor dit treffen zal Rangnick evenwel vertrouwen geven; in de FA Cup won United vorige week thuis met 1-0 van Villa.

Zondag, 17.30 uur: Tottenham Hotspur – Arsenal

Nog maar enkele weken in het nieuwe jaar heeft de Premier League besloten het weekend vol te plannen met toppers. Waar zaterdagmiddag het bal geopend wordt door Manchester City en Chelsea, mogen Tottenham en Arsenal het weekend zondag afsluiten. De altijd zwaarbevochten strijd tussen de twee grote rivalen werd de laatste jaren vooral gebaseerd op de onderlinge rivaliteit, maar deze editie staat er ook sportief wat op het spel. Want zowel Tottenham als Arsenal doet weer mee in de top van het Engelse voetbal.

Vooral voor The Gunners waren de afgelopen seizoenen geen groot succes. Vorig jaar liep de club Europees voetbal zelfs helemaal mis. Dat rampscenario wisten de Spurs een jaar na het behalen van de CL-finale nog af te wenden, maar met een Conference League-ticket kon niemand in Noord-Londen tevreden zijn. Ook dit jaar begon voor beide ploegen dramatisch, waardoor de heenwedstrijd in september – die door Arsenal met 3-1 werd gewonnen – een sterk gedevalueerde waarde weerspiegelde.

Hoe anders is dat nu. Na het ontslag van Nuno Espírito Santo heeft Antonio Conte Tottenham weer teruggeleid naar de bovenste regionen van de Premier League. Kijkend naar verliespunten staan de Spurs zelfs op een CL-plek. Boven de rivaal, die het moet doen met een vijfde plaats. En dus is het zondagmiddag vooral voor Arsenal, een week na de FA Cup-blamage bij Nottingham Forest, een cruciaal onderonsje in de strijd om een CL-ticket. Willen The Gunners eindelijk opgaan voor een rentree in het miljardenbal, is een zege in het Tottenham Hotspur Stadium nodig. Dat wordt nog lastig zat: winnen bij Spurs lukte Arsenal voor het laatst in 2014. En dus ligt er voor de ploeg van Conte een ideale kans om de grote rivaal een keiharde dreun uit te delen.

Zondag, 19.30 uur: Athletic Bilbao – Real Madrid

Een Supercup is in vrijwel elk land een wedstrijd tussen de regerend landskampioen en de bekerhouder. In Spanje doet men het echter net even anders. Of ja, eigenlijk in Saudi-Arabië. Want in het ongekend voetbalminnende olieland houdt de Spaanse bond een heus toernooi om de Supercopa d’España. Het resultaat? Een finale tussen de nummer twee van de competitie en de verliezend bekerfinalist van vorig jaar in een karig gevuld stadion in de Saudische hoofdstad Riyad. Het is, letterlijk en figuurlijk, een ander universum.

Een Supercup afwerken in het buitenland is in veel landen inmiddels gemeengoed. Zo vindt de Franse Supercup al jaren plaats buiten de eigen grenzen – begin dit seizoen nog in Israël – en weken de Italianen ook al vaker uit naar landen als China, Qatar en – zijn we weer – Saudi-Arabië. Ook de Spanjaarden zijn sinds enkele jaren begonnen aan die uitvlucht. Traditioneel werd de Supercopa over twee duels afgewerkt, aan het begin van het seizoen. In 2018 ging het nog maar over één duel en besloot men af te reizen naar het Marokkaanse Tanger. En toen kreeg de Spaanse bond pas echt dollartekens in de ogen.

Want een jaar later werd het hele format rigoureus omgegooid. Drie wedstrijden werden er afgewerkt in januari 2020, allemaal in het Saudische Jeddah. Dat format is sindsdien doorgezet, al vond het toernooi vorig jaar door de coronamaatregelen plaats in Andalusië. De finale in Sevilla werd uiteindelijk een waar spektakelstuk, waarin Athletic na verlenging met 3-2 won van FC Barcelona. Het betekent dat de Basken zondagavond hun titel verdedigen. Real won de beker juist het jaar ervoor. En dat maakt deze finale – waarin de steady Madrilenen de torenhoge favoriet zijn – eigenlijk nog typischer dan-ie al is.  

Maandag, 17.00 uur: Kaapverdië – Kameroen

De Afrika Cup is inmiddels een week bezig en er is al genoeg gebeurd. Zo ontsnapte Burkina Faso amper veertig seconden aan het toernooi begonnen aan een rode kaart en blijkt de vuvuzela bezig aan een heuse comeback. En als kers op de taart maakte de wereld woensdag tijdens Tunesië – Mali op nogal bijzondere wijze kennis met scheidsrechter Janny Sikazwe, al zat daar – naar het schijnt – wel een vervelende reden achter. Een dag later bleek namelijk dat de Zambiaan in de verzengende Kameroense hitte een zonneslag had opgelopen. Het maakte de chaos er evenwel niet minder om.

Gevoetbald wordt er ondertussen ook nog. Niet heel goed, maar het voetbal is dan ook niet het belangrijkste op de Afrika Cup. Toch is het wel zonde dat het doel vinden nogal een opgave blijkt te zijn. Gelukkig blijkt het gastland de uitzondering op de regel. Op het moment van schrijven werd er namelijk alleen bij Malawi – Zimbabwe en in de wedstrijden van Kameroen vaker dan één keer gescoord. Het zorgt ervoor dat De Ontembare Leeuwen al zijn geplaatst voor de volgende ronde. Na de 1-0 zege op Ethiopië op dag één zijn de Kaapverdianen daar ook dichtbij, al kan een resultaat maandag wel nodig zijn.

Voor veel Nederlanders zou het mooi zijn als het Kaapverdië lukt door te stoten. Misschien verbaast het je, maar in het voetbalelftal van de eilandengroep lopen heel wat bekende namen – met Nederlandse roots – rond. Zo zijn Jamiro Monteiro (Philadelphia Union), Garry Rodrigues (Olympiakos), Jeffry Fortes (De Graafschap) en Elber Evora (AEL Limassol) allemaal geboren in Rotterdam. Ook de Kameroeners beschikken over enkele bekende namen. Denk aan André Onana (Ajax), Karl Toko Ekambi (Olympique Lyonnais) en Eric Maxim Choupo-Moting (Bayern München). Het leidt ertoe dat de vooral voor Kaapverdië cruciale wedstrijd een op papier hele fijne is. En ook al valt het qua voetbal toch tegen, één ding staat vast: de Afrika Cup verdient het geenszins zo gedevalueerd te worden als gebeurde in het programma Dit is M gisteravond.