De Kijkwijzer: verrassende topper in Duitsland, Leeds wil revanche

17 december 2021 - 17:58

Een nieuw jaar nadert en dat betekent dat ook de winterstop voor de deur staat. Voor een aantal competities staat komend weekend de laatste speelronde van het bewogen jaar 2021 op het programma, elders kunnen we ook volgende week nog genieten van een rollende bal. In Nederland krijgen dit weekend De Klassieker en in mindere mate de Friese derby alle aandacht op zich, maar het zou zonde zijn om niet ook even over de grens te kijken. Want ook daar staan weer vijf interessante wedstrijden in het schema.

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 16.00 uur: Real Sociedad – Villarreal

Sociedad en Villarreal zijn op papier allebei subtoppers in het Spaanse voetballandschap. En waar het niveau achter de onverstoorbare koploper Real Madrid behoorlijk is gedaald, liggen er voor beiden kansen om mee te dingen voor een plekje in de top-vier. De Basken lukt dat aardig, maar de Europa League-titelverdediger blijft behoorlijk achter. Hoewel de ploeg van Unai Emery in de Champions League uitstekend presteert en zelfs onderdeel werd van een heuse lotingrel afgelopen maandag, moet El Submarino Amarillo het in LaLiga doen met een teleurstellende dertiende plek.

Met negentien punten staat Villarreal slechts zes punten boven de degradatiestreep. Het is typerend voor coach Unai Emery, die zijn fenomenale prestaties in knock-outduels te vaak niet kan doortrekken naar de competitie. Het zorgt ervoor dat de gele onderzeeër moet beginnen aan een wederopstanding, het liefst zaterdag al. Anders lijkt bekerwinst, of het winnen van de CL, noodzakelijk om ook volgend jaar actief te zijn in een Europese competitie.

Sociedad heeft die zorgen niet. Met een vijfde plek staat het keurig in de subtop, in de Europa League bekerde het na een zege op PSV door naar de tussenronde. Zoals altijd heeft Imanol Alguacil zijn zaakjes weer uitstekend op orde. De Baskische ploeg behaalt niet alleen goede resultaten, het voetbal is ook nog eens leuk. Dat Sociedad zich nog niet definitief in de top-vier heeft genesteld, is te wijten aan de wisselvalligheid. Het morst teveel. Vooral de laatste weken, want de afgelopen vier duels leverden slechts één punt op. Vorige week ging het nog met 4-0 onderuit bij Real Betis. Een ommekeer is dus nodig.

Zaterdag, 18.30 uur: Leeds United – Arsenal

In de door corona geteisterde Premier League worden Leeds en Arsenal vooralsnog gespaard. Voor komend weekend zijn door de omikronvariant inmiddels al vijf duels afgelast, maar voorlopig gaat het duel op Elland Road door. En dat is maar goed ook, want de clash tussen Marcelo Bielsa en Mikel Arteta is er op voorhand eentje om je vingers bij af te likken. Met in tegenstelling tot vorig jaar een grote favoriet in de vorm van Arsenal.

Want waar The Gunners vorig seizoen slechts twee punten boven Leeds eindigden, is het verschil dit jaar immens. Arteta heeft de boel in Noord-Londen aardig op de rit gekregen en vindt zijn ploeg na de knappe midweekse zege op West Ham United inmiddels terug op plek vier. Een rentree in de Champions League is daarmee weer een realistisch doel. Na de werkelijk dramatische seizoenstart had niemand dat nog verwacht, maar inmiddels is Arsenal flink op stoom. Hoewel de ploeg het tegen de topclubs vaak nog lastig heeft, lijkt de tijd van dom puntenverlies tegen kleinere teams voorbij.

Dat is vervelend nieuws voor Leeds. Waar de ploeg vorig jaar als promovendus knap negende werd, staat de topclub van weleer dit seizoen op een zestiende plek. Afgelopen dinsdag kreeg het nog een gigantisch pak rammel van Manchester City; in het Etihad Stadium ging het met liefst 7-0 onderuit. Daar staat tegenover dat het vorige week zaterdag zeer dicht bij een stunt tegen Chelsea was, maar dat een dubieuze penalty uiteindelijk roet in het eten gooide. Met slechts drie zeges in zeventien duels zal de ploeg evenwel niet overlopen van vertrouwen. Aan Arsenal de taak om te profiteren en haar top-vierklassering te consolideren.

Zondag, 13.30 uur: Club Brugge – RSC Anderlecht

Club en Anderlecht zijn van oudsher de twee grootste clubs van België. Anderlecht heeft de meeste landstitels verzameld, Club volgt daarachter. Maar waar de ploeg uit Brugge haar collectie de laatste jaren aardig heeft aangevuld, dateert de laatste titel voor Paars-Wit van 2017. Donkere jaren volgden, maar dit jaar lijkt de ploeg van Vincent Kompany weer enigszins terug in de Belgische top. Met 34 punten en een vierde plek staat het na negentien duels twee plekken en vijf punten onder Club, dat tweede staat.

Ja, je leest het goed. Blauw-Zwart staat voor de verandering een keer niet bovenaan. Dat plekje aan de top wordt namelijk bezet door de nummer drie op de ranglijst van meeste Belgische landstitels: Union Saint-Gilloise. De stuntpromovendus zet haar knappe prestaties vooralsnog stug door en heeft een gaatje van vier punten met Club. Union presteert tot nu toe zeer goed, maar heeft ook het geluk dat de Bruggenaren – in eigen land in elk geval – veel moeizamer voetballen dan in vorige seizoenen. De ploeg presteerde vooral voor december zeer wisselvallig. Inmiddels wist het al wel vier duels op rij te winnen.

Ook in Brussel is de vorm zeer prima, want Anderlecht won haar laatste drie duels. Vooral vorige week maakte het indruk; bij promovendus RFC Seraing werd het liefst 5-0. Mede daardoor is Anderlecht na Union de meest productieve ploeg in de Belgische competitie. Vooral verdedigend, toch juist het terrein van Kompany, gaat het nog te vaak mis. Dat zal snel beter moeten wil Paars-Wit weer terugkeren in de CL. Vooral omdat er zondag welhaast gewonnen moet worden om dat doel te bereiken.

Zondag, 15.30 uur: SC Freiburg – Bayer 04 Leverkusen

De titelstrijd in de Bundesliga is al wel beslist, de strijd om plek twee lijkt dat ook. Bayern München en Borussia Dortmund hebben met veertig respectievelijk 34 punten na zestien speelrondes een royale voorsprong op nummer drie Leverkusen (28 punten). Daarachter is het loeispannend, want nummer twaalf VfL Bochum heeft maar acht punten minder dan Leverkusen. De opponent van Die Werkself zondag zit nog meer op het vinkentouw; Freiburg heeft slechts twee punten achterstand. En dat maakt de onderlinge clash een even verrassende als interessante.

Dat Leverkusen prima presteert, mag geen verrassing heten. De door Bayer gesponsorde ploeg draait al jaren stabiel mee in de Duitse subtop. De talentenfabriek, met inmiddels wonderkind Florian Wirtz als haast natuurlijke opvolger van Kai Havertz, is wel wisselvallig. Want waar het drie weken geleden knap won bij RB Leipzig (1-3) en de week erop de vloer aanveegde met het arme Greuther Fürth (7-1), won het de afgelopen twee duels niet. Tegen TSG 1899 Hoffenheim bleef het woensdag steken op 2-2, op bezoek bij Eintracht Frankfurt ging het vorige week na een 0-2 voorsprong met liefst 5-2 onderuit. Spectaculair is het wel, maar helemaal tevreden zal coach Gerardo Seoane niet zijn.

Zijn collega Christian Streich kan dat zeker wel zijn. De oefenmeester, die al sinds 2011 langs de lijn staat bij Freiburg, heeft van de Zuid-Duitsers wederom een stug collectief gesmeed. Hoewel de club wel vaker uitschieters heeft – zowel naar onder als boven – zal niemand hebben verwacht dat het dit jaar zo goed zou gaan. Toch boekte de ploeg al een aantal zeer knappe resultaten. Zo won het met liefst 6-0 bij Borussia Mönchengladbach en wist het thuis Dortmund te verslaan. Met een zege op Leverkusen stormt Freiburg zelfs de top-vier binnen. En zo is CL-voetbal in het tweede bestaansjaar van het fonkelnieuwe Europa-Park Stadion geen eens een hele gekke gedachte.

Zondag, 20.45 uur: AC Milan – Napoli

Een paar weken geleden stonden Milan en Napoli samen bovenaan, met een straatlengte voorsprong op de achtervolgers. Hoe anders is de situatie nu. De Milanezen staan tweede, achter koploper en aartsrivaal Internazionale. Napoli is zelfs afgezakt naar plek vier en voorbijgestreefd door Inter, Milan én Atalanta. Achter de Napolitanen valt een gat van zes punten naar nummer vijf Fiorentina, maar in de huidige vorm van I Partenopei is ook die marge binnen een mum van tijd verdwenen.

Het spel waarmee Napoli zo ijzersterk aan het seizoen begon, is inmiddels niet meer terug te zien. Mede door het gemis van sterkhouders als Victor Osimhen, Kalidou Koulibaly en Fabían Ruiz greep de ploeg in haar laatste drie Serie A-duels maar één punt. Afgelopen week ging het nog beschamend onderuit tegen stuntpromovendus Empoli (0-1). En dus is er werk aan de winkel voor Luciano Spalletti, want met de Afrika Cup in zicht – waarbij Napoli naast Osimhen en Koulibaly waarschijnlijk ook sterspeler André-Frank Zambo Anguissa zal moeten missen – is meer puntenverlies onoverkoombaar.

Winnen tegen Milan zal evenwel niet makkelijk zijn. De goede vorm van begin dit seizoen is ook bij de Rossoneri wat verdwenen, maar het draait nog altijd beter dan in Napels. Toch won het van de laatste zes duels maar twee wedstrijden. Alleen degradatiekandidaten Salernitana en Genoa werden verslagen. Tegen Udinese, ook geen hoogvlieger, bleven de Milanezen vorige week nog steken op een 1-1 gelijkspel. En daarmee is het elan dat deze wedstrijd enkele maanden geleden leek te gaan hebben, verdwenen. Maar dat maakt de belangen eigenlijk des te groter.