Verhoeven ging ‘pizza’ waarderen: ‘Ik vond het ludiek en mooi’

15 december 2021 - 14:22

Jeroen Verhoeven is een man van luchtigheid, zo blijkt uit verhalen van de oud-doelman in de Showkeepers-podcast. Hij zet zich in voor jongeren die wegvallen uit het onderwijs, maar ook tijdens zijn actieve carrière als prof had hij al een bijzondere instelling. Als goalie met een opvallend postuur kreeg hij regelmatig de term ‘pizza’ naar zijn hoofd en de manier waarop hij daarmee omging, is bijzonder.

‘Ik vond het ludiek en mooi. Ik dacht: ik geef ze applaus en het werd geaccepteerd’, zo vertelt Verhoeven, oud-keeper van onder meer RKC Waalwijk, FC Volendam, Ajax en FC Utrecht en inmiddels al enige tijd met voetbalpensioen. ‘Tijdens FC Volendam – Ajax was het voor de eerste keer en daarna is het een eigen leven gaan leiden. Twee weken daarna speelden we weer tegen Ajax, maar dan in de ArenA. Toen dacht ik: dit zijn wel vijftigduizend man. Het begon al in de warming-up en in die tijd was het veld in de ArenA heel slecht. Ik dacht: er is één ding wat ik niet moet doen en dat is op mijn bek gaan als ik uittrap. Ik krijg de eerste bal, leg hem neer en ging dus meteen vol op mijn plaat. Toen ging het los.’

Hij kon het goed hebben en het zegt alles over de persoon achter Verhoeven. Bij de clubs waar hij onder contract stond, speelde hij op zijn manier altijd een serieuze rol. Zo ging hij confrontaties binnen de lijnen nooit uit de weg, maar zocht hij zijn collega’s na het laatste fluitsignaal altijd op om weer op één lijn te komen. ‘Ik zei altijd gekscherend: kampioen word je in de kroeg. Daar vertel je wat je dwarszit. Op dit moment heb je de tendens dat spelers na de wedstrijd zo snel mogelijk in de auto naar huis gaan. Nee, je moet de wedstrijd even bespreken. Zonder trainers, gewoon vragen: waarom deed je dat? Gewoon eerlijk, met een biertje of een wijntje met elkaar praten.’

De cultkeeper beëindigde zijn carrière uiteindelijk – eind 2017 – bij ASV De Dijk. Het betekende het einde van een bewogen loopbaan en niet geheel verrassend: Verhoeven mist het voetbal eigenlijk helemaal niet. ‘Sinds ik gestopt ben, kijk ik er niet meer op terug. Ik heb een keer een trainerscursus gedaan, maar ik ben in het voetbal altijd eigenwijs geweest en het is niet mijn ding. Ik doe het op mijn eigen manier en als je dan een papiertje moet halen op de manier van iemand anders… Dat is niet mijn ding.’

Nieuw doel: het helpen van jongeren

Ondanks het feit dat hij het voetbal achter zich liet, zit Verhoeven vandaag de dag niet stil. Integendeel. Hij zet zich in voor de medemens en in het bijzonder jongeren die om welke reden dan ook niet de kans krijgen op school. ‘We hebben een zorginstelling en daaronder een indoor speeltuin, waar we jongeren die uitvallen uit het onderwijs een plek geven op de arbeidsmarkt’, vertelt hij erover. ‘Het is een totaal andere wereld. We doen een mooi iets en het is nodig. Het is vaak nog onderbelicht.’

Het winnen van een prijs als voetballer kan een behoorlijke kick geven, maar Verhoeven vertelt dat hij in zijn nieuwe werk soortgelijke gevoelens ervaart. ‘Ik stond met de kampioensschaal op het Museumplein, maar op een gegeven moment kregen wij een briefje waarop stond: bedankt dat we weer een gezin mogen zijn. Ik dacht: is dat nou mooier dan met die schaal staan? Het gevoel was precies hetzelfde.’