Hoekie_B: Kop of Munt

12 december 2021 - 15:56

Sinds het zien van een uitzending van ‘De zomer voorbij’ zo’n 12 jaar geleden voel ik mij verbonden met Jan Smit. Ik zag daar een stel jonge gasten bier drinken en dollen met elkaar en genieten van het leven en ik dacht: ik zou daar gewoon tussen kunnen zitten, alsof ze mij en mijn vrienden op vakantie filmen. Al zingen wij een stuk valser en alleen na 20 bier. 

Sindsdien is mijn interesse in Jan Smit gegroeid. Jan Smit is een typisch Volendams product waar heel het leven draait om de visserij, zingen en voetballen. Toen Jan Smit in de wieg lag te krijsen omdat hij zo’n honger had gaven ze hem een microfoon en drukte ze op ‘record’ en zijn eerste hit was geboren: Ik zing dit lied voor jou alleen. Jan was toen nog Jantje en een sensatie in het dorp, want zelfs BZN was onder de indruk. Hij ging dus voor de muziek. Zelf had Jan liever voor het voetbal gegaan, want daar had hij veel meer mee, maar het Volendammer lot besloot anders.
Bij iedere pasgeboren baby is het traditie dat de vaders bij het scheel eraf drinken in cafe ’t gat van Nederland kop of munt doen voor hun toekomst. Bij Nick Schilder, Jan Dulles en Simon Keizer werd het kop en bij Robert Muhren, Jack Tuyp en HenkVeerman werd het munt. En ook bij Jan Smit landde de gulden met het hoofd van prinses Juliana naar de bovenkant. Als jong ventje met een piepstemmetje zakte Jan op zaterdagen af naar Duitse schlagerfestivals om vrouwen van middelbare leeftijdte vermaken, terwijl zijn vriendjes de derby afwerkten tegen de Edamse Voetbal Club. De carrière van Jan Smit werd een groot succes, maar toch keek Jan altijd jaloers naar de voetballers. Na een wilde nacht met Yolanthe Cabau van Karsbergen inclusief zweepjes en handboeien pakte hij de afstandsbediening en zag op teletekst dat zijn dorpsgenoten Gerry Koning en Kees Kwakman met RBC met 2-0 gewonnen hebben van NEC en zuchtte hij nog eens diep. Inmiddels heeft Jan Smit het zo belachelijk goed voor elkaar dat ie zich maar gewoon binnen werkte in het management van FC Volendam. Hij appt met dorpsgenoten dat ze naar de FC moeten komen, hij bedenkt een leuk nieuw stadion in de vorm van een schip en ondertussen presteert FC Volendam fenomenaal omdat ze volgens de visie van ‘Team Jonk’ werken. Ik zie hem net op ESPN tijdens ‘Goedemorgen Eredivisie’ uiterst relaxed en duidelijk de vragen beantwoorden als uithangbord van de club en het ziet er naar uit dat deze luchtbel voorlopig nog niet barst. Ik durf nu al wel te voorspellen dat dit FC Volendam nog meer succes gaat halen in het voetbalwereldje. Is het voor Jan Smit toch nog munt geworden.