De Kijkwijzer: Juve mag de boot pakken, weer een stadsderby op vrijdag

10 december 2021 - 17:53

De Europese groepsfases zitten er sinds deze week op. Tot en met februari kunnen we daardoor volop genieten van competitie- en bekervoetbal. Buiten Engeland wel met een winterstop inbegrepen. Tot die (korte) break is er evenwel nog genoeg leuks om naar uit te kijken. Te beginnen dit weekend. Want naast de veelbesproken rentree van Steven Gerrard op Anfield (zaterdag, 16.00 uur), staan er nog vijf andere veelbelovende wedstrijden op het programma.

Door Luuk ten Kleij

Vrijdag, 20.45 uur: Genoa – Sampdoria

Havenstad Genua is één van de vele Italiaanse steden die een stadsderby op het hoogste niveau kent. In de Serie A vinden die dit jaar verder plaats in Turijn, Rome en Milaan. Verschil met die drie steden is dat de Derby della Lanterna, zoals de derby van Genua heet, geen clash is met een aandeel van topclub. Sterker nog, dit jaar is de derby, vernoemd naar de vuurtoren van de stad, een degradatiekraker. Want dat het met zowel Genoa als Sampdoria niet bepaald lekker gaat, staat vast.

Laten we beginnen in het rood-blauwe deel van de stad. Na een slechte seizoenstart werd daar trainer en zonnebrillenkoning Davide Ballardini de laan uitgestuurd. Zijn opvolger is een oude bekende: Andriy Shevchenko. Vooruitgang brengt het Oekraïense icoon echter nog niet. Ook onder zijn leiding presteert de ploeg matig. Het resultaat is een negentiende plaats na zestien duels. Vooral scoren blijkt een groot probleem; in de laatste vier duels wist Il Grifone het net geen enkele keer te vinden. Toch ontvingen de Genoa-supporters deze week ook positief nieuws: Johannes Spors komt over van Vitesse en wordt sportief directeur in de havenstad.

Bij Sampdoria draait het intussen iets beter. Of eigenlijk: iets minder slecht. Want met een vijftiende plaats zullen ze bij Samp ook niet tevreden zijn. De tijd dat men in het blauwe deel van Genua Europese successen vierde, ligt inmiddels ver achter ons. Het 2012-scenario, toen Sampdoria degradeerde, is tegenwoordig realistischer. Helemaal omdat het ook buiten het veld rommelt. Voorzitter Massimo Ferrero is namelijk opgepakt en wordt verdacht van financiële misdrijven. Dat zullen de spelers vrijdag naar de achtergrond moeten schuiven. Voor zowel Samp als Genoa telt in een kolkend Stadio Luigi Ferraris tussen 20.45 uur en 22.45 uur alleen de zege. Voor de sentimenten, maar toch ook om uit de Serie A-kelder te kunnen klimmen.

Zaterdag, 15.30 uur: RB Leipzig – Borussia Mönchengladbach

Waar de Duitse titelstrijd na de inmiddels haast beruchte clash tussen Borussia Dortmund en Bayern München vorige week alweer beslist lijkt, is het daarachter ouderwets spannend. En zoals het de Bundesliga betaamt zijn er dan ook weer een aantal verassingen. Zo staat SC Freiburg knap vierde, maar stellen Hertha BSC (veertiende), Gladbach (dertiende) en Leipzig (elfde) flink teleur. En dus is de clash tussen die laatste twee niet zoals verwacht een belangrijk treffen in de strijd om CL-voetbal. In plaats daarvan is het voor beiden een cruciaal duel om het seizoen weer wat kleur op de wangen te geven.

Zowel in Leipzig als Mönchengladbach draait het niet lekker. Niet voor niets ontsloegen Die Bullen afgelopen week trainer Jesse Marsch. De Amerikaan, die afgelopen zomer nog Julian Nagelsmann opvolgde, werd verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten. De 2-1 nederlaag in de Berlijnse sneeuw bij 1. FC Union Berlin werd hem fataal. Roger Schmidt werd gevraagd als opvolger, maar de PSV-coach wees die aanbieding af. Zodoende heeft Leipzig nog geen definitieve vervanger gevonden en is het aan Achim Beierlozer om de crisis zaterdag voorlopig te bezweren.

Ook bij Gladbach is het onrustig. Sportief loopt het totaal niet in het Borussia-Park. Een maand geleden werd Bayern nog van het veld geveegd in de DFB-Pokal (5-0), maar inmiddels zitten Die Fohlen aan de verkeerde kant van de score. Zo werd de derby bij 1. FC Köln twee weken geleden met 4-1 verloren. En dat bleek nog niet eens het meest gênante resultaat de afgelopen periode. Vorige week haalde Freiburg Gladbach namelijk volledig door de gehaktmolen. Na bijna veertig minuten voetbal stond het al 0-6 (!), waar het gelukkig voor Die Fohlen uiteindelijk bij bleef. Positief zal de stemming evenwel niet zijn in Mönchengladbach. Een zege zaterdag kan dat doen omslaan.

Zaterdag, 18.00 uur: Venezia – Juventus

Venetië is een heus toeristenbolwerk. Met de prachtige kanalen vol gondels, het San Marcoplein met haar schitterende basiliek en het mooie Dogepaleis is de stad misschien wel de bekendste plek in Italië. Een bezienswaardigheid die velen echter vergeten, is het rauwe Stadio Pierluigi Penzo. De pittoreske thuisbasis van de plaatselijke FC ligt op het achterste eiland van de stad en is het makkelijkst te bereiken per boot. En niet alleen daarom is Venezia een prachtige club, het verhaal erachter is des te mooier. Want dat de Arancioneroverdi¸ absolute kampioen op het gebied van mooie shirtjes, dit seizoen in de Serie A zouden spelen, werd vorig jaar door niemand voor mogelijk gehouden.

Toch lukte het de club via een heuse play-offthriller met Cittadella haar weg omhoog te vinden. En daar houdt het zich prima staande, want met vijftien punten staat het na zestien duels vijf punten boven de degradatieplekken. Die marge had groter kunnen zijn, maar die kans lieten de Venetianen vorige week op pijnlijke wijze liggen. Tegen Hellas Verona stond het na 27 minuten met 3-0 voor, maar mede door een rode kaart verloor het uiteindelijk met 3-4. Het is typerend voor het on-Italiaans jonge team dat Venezia op de been heeft gebracht, maar ontevreden zullen ze in de lagunestad tot nu toe zeker niet zijn.

Zondag wacht de grootste wedstrijd in jaren voor de club, al is de status van Juventus dit seizoen aan erosie onderhevig. I Bianconeri presteren zeer wisselvalig en spelen – vooralsnog – geen rol in de titelstrijd tussen AC Milan, Internazionale, Napoli en Atalanta. De vijfde plek is ver onder de maat, al stond de ploeg enkele weken geleden nóg lager. Daarmee is een stijgende lijn ingezet, al blijft het spel van Juve nog altijd stroef. En dus is ook een zege aan de idyllische Venetiaanse lagune geen sinecure meer voor Matthijs de Ligt en co.

Zondag, 13.00 uur: Lille OSC – Olympique Lyonnais

Vorig jaar was het treffen tussen Lille en Lyon een cruciaal onderonsje in de Franse titelstrijd. Hoe anders is dat een jaar later. Lille moet het bijna halverwege het seizoen doen met de elfde plek, Lyon staat zelfs nog een treetje lager. Het is vooral de wisselvalligheid die beide ploegen parten speelt. En dan voornamelijk in eigen land, want buiten de Franse grenzen presteert zowel Lille als Lyon wel uitstekend. De regerend landskampioen werd groepswinnaar in de Champions League, Peter Bosz leidde Les Gones naar groepswinst in de Europa League. Daarmee hebben beide ploegen een positieve week achter de rug.

In Lyon zal men daar echter kanttekeningen bij plaatsen. Dat het EL-duel met Rangers – een Nederlands onderonsje tussen Bosz en Giovanni van Bronckhorst – niet werd gewonnen (1-1), zal men aan de Rhône niet enorm uitmaken. De eerste plek was namelijk al binnen voor Lyon. De puntendeling bij Girondins de Bordeaux  (2-2) vorige week zal voor Bosz zuurder hebben gesmaakt. Vooral verdedigend viel Lyon gigantisch door de mand; de twee Bordeaux-goals kwamen voornamelijk voort uit lachwekkend verdedigen van l’OL. En dan kreeg Lyon afgelopen week ook nog een punt in mindering van de Franse bond. Dit naar aanleiding van het gestaakte duel met Olympique Marseille enkele weken geleden.

Zo negatief is de stemming in Lille niet. CL-overwintering, behaald na een soepele 3-1 zege bij VfL Wolfsburg, werd met gejuich ontvangen in het uiterste noorden van Frankrijk. En ook in eigen land gaat het de laatste weken aardig. Vorige week won de ploeg met 2-1 van promovendus ES Troyes AC, enkele dagen daarvoor wist het met dezelfde cijfers te winnen bij Stade Rennais. Wat opvalt, is dat Lille vooral tegen de kleinere ploegen morst. Zo werd er verloren bij promovendus Clermont Foot en kwamen Les Dogues tegen clubs als FC Nantes, Stade Brestois 29 en Angers SCO niet verder dan een schamel puntje. Gezien de grote naam die Lyon heeft, moet Lille dus met vertrouwen kunnen toeleven naar zondag. Maar als de ploeg van Bosz blijft presteren als de grijze middenmoter die het tot nu toe is, heeft de Nederlandse coach gek genoeg best een kans in het Stade Pierre-Mauroy.

Zondag, 18.30 uur: KAA Gent – KRC Genk

Gent – Genk: een wedstrijd die lekkerder bekt is er eigenlijk niet. Twee ploegen met bijna dezelfde naam, dezelfde clubkleuren en veel overeenkomsten tussen de stadions. Niet voor niets worden beide clubs vaak genoeg door elkaar gehaald. Helemaal als ze dan ook nog eens tegen elkaar spelen, wordt het ons niet makkelijker gemaakt. Zondag spelen ze in elk geval in die plaats met een ‘t’ op het einde. Zonder supporters uit die plaats met een ‘k’, want uitsupporters zijn na derbyrellen in Antwerpen en Luik vorige week niet meer welkom bij onze zuiderburen.

Of Genk die support echt gaat missen, is evenwel maar de vraag. Voor eigen publiek wisten de Limburgers namelijk niet meer te winnen sinds 26 september. Buitenshuis draait het iets beter, maar ook daar gaat het niet geweldig. Niet voor niets kan het seizoen van Genk tot nu toe als mislukt bestempeld worden. Met een achtste plaats na zeventien duels en uitschakeling in Europa voldoen de Genkenaren niet aan de verwachting. Dat John van den Brom vorige week ontslagen werd, mocht dan ook geen verrassing heten. Het betekent wel dat de druk voor zijn opvolger Bernd Storck torenhoog is. Helemaal na zijn valse start tegen Rapid Wien donderdag (0-1). Zondag zal het direct veel beter moeten.

Een zege in Gent gaat echter nog een lastig karwei worden, want De Buffalo’s leven met vertrouwen toe naar het treffen in de Ghelamco Arena. In de Conference League stelde het donderdag groepswinst veilig, in België won de ploeg al drie wedstrijden op rij. En het eerste treffen tussen de bijna-naamgenoten dit seizoen, in oktober in Genk, werd een duidelijke prooi voor de Gentenaren: 0-3. Na een stroeve seizoenstart is de ploeg van Hein Vanhaezebrouck bezig aan een voorzichtige opmars op de ranglijst. Die zal het zondag door willen zetten. Storck kan aan de bak.