Hoekie_B: AZ

05 december 2021 - 18:33

Je hebt voetbalclubs die populair zijn om een bepaalde speelwijze, met een landelijke uitstraling. Waar het geld als water binnen komt en die ons Europees op de kaart zetten met herkenbaar voetbal of een enorme aanhang. Je hebt clubs die juist de regionale functie onderstrepen en het met bescheiden middelen toch makkelijk redden in het voetballandschap, tot trots en vreugde van de lokale bevolking. Je hebt clubs waar het juist niet lukt, om onverklaarbare wijze. Altijd maar weer nieuwe plannen en ideeën en altijd gaat het weer fout. Stuk voor stuk levendige clubs, waar het nooit echt saai is.

En je hebt AZ. AZ is de meest verschrikkelijke club van Nederland. AZ is die leerling die na een toets zegt: ‘Hmm, dat was erg lastig. Volgens mij heb ik een onvoldoende gehaald’. En vervolgens gewoon een dikke 9 halen. Tot afgrijzen van alle anderen. Bij AZ hebben ze plannen gemaakt over hoe ze als redelijk klein clubje toch uiterst succesvol kunnen zijn en dat lukt dan nog ook. En niet zomaar incidenteel, nee gewoon al jaren en jaren. Als er een uiterst succesvol persoon de club verlaat hoeven ze niet in paniek op zoek naar een vervanger, maar die loopt er al gewoon rond. Omdat ze bedacht hadden dat die uiterst succesvol persoon wellicht weg zou kunnen gaan en dat het dan goed is om intern alvast een andere uiterst succesvol persoon aan te wijzen die alvast kan oefenen om uiterst succesvol te worden. Vreselijk.

Waar is de waan van de dag gebleven? Ik dacht even dat ze het na het Arne Slot debacle kwijt waren. Een emotionele beslissing. Maar wat denk je? Er stond iemand klaar om het over te nemen. Momenteel gaat het even niet zo goed bij AZ, want ze staan achtste. Denk je dat ze dan de trainer, assistent trainer, technisch directeur, raad van commissarissen, terreinknecht en de stadionspeaker eruit flikkeren? Nee hoor, ze bewaren de rust. Om van te kotsen. En op het einde van het seizoen staan ze gewoon weer derde of vierde.

Dan die supporters van AZ. Die behoren niet te weten wat ze meemaken, maar daar is jaren geleden de verzadiging al opgetreden. Als AZ een uitwedstrijd speelt hoeven er geen speciale supportersbussen te rijden, want ze kunnen met z’n achten gewoon met de spelersbus mee. Ze hebben bij AZ bedacht om de supporters klappers te geven in het stadion zodat er nog wat geluid uit komt en als ze speaker RETEKETETEKETEK roept willen er nog een aantal keihard AZ zeggen.

Het stadion heeft een capaciteit van 19.478, maar voor wedstrijden tegen NEC, Heracles of Jablonec moeten ze alle amateurclubs in de regio aanschrijven om hun jeugdspelers gratis naar binnen te laten om de 12.000 toeschouwers te halen. Het ziet er niet naar uit dat de boel in de komende jaren gaat instorten (figuurlijk gezien dan he), aangezien er al weer 5 trainers, 4 directeuren en 80 talentvolle spelers klaar staan om uiterst succesvol te worden en iedereen blijft rustig. We zijn voorlopig dus nog niet af van AZ in de top van het Nederlandse voetbal. Mijn god, wat ben ik daar jaloers op.