De Kijkwijzer: heetgebakerde weekendopener in Lissabon, Duitsland maakt zich op voor Klassieker

03 december 2021 - 17:57

Met een bizar spektakelstuk tussen Lazio en Udinese (4-4, plus drie rode kaarten) werd een enerverende midweekse speelronde op de buitenlandse velden gisteren afgesloten. Rust krijgen we als kijker echter niet, want vanavond barst het spektakel alweer los met een stadsderby in Portugal. En dat is nog maar een begin van het voorproefje richting de beslissende speelrondes in de Europese competities volgende week. Want er staan nog vier andere, heerlijke wedstrijden gepland.

Door Luuk ten Kleij

Vrijdag, 22.15 uur: SL Benfica – Sporting CP

Na de Portugese Klassieker tussen FC Porto en Benfica is de stadsderby tussen Benfica en Sporting de grootste en meest beladen wedstrijd van Portugal. Helemaal nu Sporting zich weer écht terug heeft genesteld in de Portugese top en zich als titelverdediger wederom mengt in de strijd om het kampioenschap, zijn de belangen groot. Er is dan ook geen betere manier om je vrijdag af te sluiten en je zaterdag goed te beginnen.

Helemaal omdat de komende editie extra beladen is. En voor vooral Benfica valt die ook nog eens middenin een cruciale reeks. Want waar Sporting, dat dinsdag Ajax treft in de Champions League, al weet dat het tweede wordt in haar groep, moet Benfica nog vol aan de bak voor overwintering. Na het 0-0 gelijkspel bij FC Barcelona anderhalve week geleden – mede mogelijk gemaakt door een late, onvoorstelbare misser van Haris Seferović – heeft Benfica woensdag tegen Dinamo Kiev een zege nodig om nog kans te maken op plek twee.

Wat daarbij in het voordeel van O Glorioso spreekt, is de wedstrijd die het vorige week speelde. Want energie verspelen deed het bij Belenenses SAD nauwelijks. Door het intreden van de omikronvariant van het coronavirus in Portugal kon Belenenses maar met negen man komen opdagen. Na een ruststand van 0-7 bleven er in de tweede helft nog maar zes man over, waardoor de wedstrijd werd gestaakt. Media spraken schande en vooral Sporting reageerde woedend. Niet alleen omdat zij samen met Porto gedeeld bovenaan staan en slechts een punt voorsprong hebben op de grote rivaal, ook om wat extra olie op het vuur te gooien voor vanavond. De messen zijn in elk geval geslepen voor een cruciaal onderonsje in de loeispannende Portugese titelstrijd.

Zaterdag, 18.30 uur: Borussia Dortmund – Bayern München

Ook bij onze oosterburen staat dit weekend een kraker van jewelste op de rol. Der Klassiker, de wedstrijd tussen de tegenwoordig twee beste clubs van Duitsland, gaat een belangrijke rol spelen in de titelstrijd. Bayern staat één punt voor op Dortmund, daarna volgt een gapend gat van zes punten naar nummer drie Bayer 04 Leverkusen. Na dertien speelrondes is alweer duidelijk dat de verhoudingen in de Bundesliga ook dit jaar niet gaan veranderen.

Vooral voor Bayern betekent dat goed nieuws. De laatste jaren is Der Rekordmeister namelijk ongenaakbaar in de onderlinge duels met Dortmund. De laatste vijf edities bleken een prooi voor de ploeg uit München. Vaak ook met duidelijke cijfers, zoals 4-0 of 5-0. Voornamelijk in de eigen Allianz Arena laat Bayern de laatste jaren geen spaan heel van BVB. In Dortmund doen Die Borussen het vaak wel beter, maar ook daar gingen de laatste twee edities naar de regerend landskampioen.

Wat Bayern nog meer vertrouwen zal geven, is dat Dortmund dit jaar dramatisch presteert in toppers. In de Champions League ging het tegen Ajax tweemaal kansloos onderuit, bij Sporting vergooide het anderhalve week geleden alle kansen op overwintering in het miljardenbal. Ook in eigen land is de balans van Marco Rose tegen de grotere ploegen op zijn zachts gezegd matig. Zo bleken RB Leipzig en Borussia Mönchengladbach te sterk. De spectaculaire zeges op Leverkusen en vorige week VfL Wolfsburg kunnen Dortmund daarentegen wel een sprankje hoop geven. En misschien nog wel belangrijker; Erling Braut Håland is terug. In Wolfsburg scoorde hij als invaller direct. Zaterdag hoopt hij in de basis te starten, zodat de spitsenstrijd met de van de Ballon d’Or beroofde Robert Lewandowski in volle glorie los kan barsten. Waarschijnlijk met de Pool als winnaar.

Zaterdag, 21.00 uur: RC Lens – Paris Saint-Germain

Na zestien wedstrijden is de titelstrijd in de Ligue 1 al beslist. Bovenaan staat PSG, daarna volgt een hele tijd niets. Nummer twee Olympique Marseille heeft nu al liefst negen (!) verliespunten meer. Bij Stade Rennais verloor PSG, in Marseille bleef het 0-0. En ook woensdag tegen OGC Nice stond – mede door een ongekende misser van Kasper Dolberg –na negentig minuten de brilstand op de borden. Maar verder wist de ploeg van Mauricio Pochettino, die in de Champions League een stuk wisselvalliger presteert, alles te winnen. Het zegt vooral veel over de tegenstand in Frankrijk, want overtuigen deed het Parijse sterrenensemble nimmer. Pochettino ligt niet voor niets onder vuur, want met deze selectie mag meer verwacht dan wedstrijden puur en alleen op individuele kwaliteit winnen.

Lens is één van de vele ploegen die in de brede groep achter PSG op maximaal een tweede plek hopen. Met 26 punten uit zestien wedstrijden staat de ploeg keurig vijfde. Een paar weken geleden stond de ploeg zelfs nog tweede, maar de laatste vijf duels is de klad er een beetje in gekomen. De laatste weken werd er alleen gewonnen van ES Troyes AC. Vorige week bleef de ploeg tegen Angers SCO steken op 2-2, afgelopen woensdag speelde het met dezelfde cijfers gelijk bij tien man van promovendus Clermont Foot. Verder ging het onderuit bij Olympique Lyonnais (2-1) en Stade Brestois 29 (liefst 4-0).

Toch zal men in Noord-Frankrijk content zijn. De gedachten zullen teruggaan naar vorig jaar, toen Lens als promovendus eveneens zeer goed presteerde. Het strandde zelfs op een paar punten van Europees voetbal. Eén van de beste prestaties dat jaar? De 1-0 zege op PSG. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de Parijzenaren door corona veel spelers misten en met een veredeld B-elftal aan de aftrap stonden in Stade Bollaert-Delelis. Nu moet de ploeg alleen Neymar missen, die vorige week in het sneeuwduel bij AS Saint-Étienne een lelijke enkelblessure opliep en zes tot acht weken in de lappenmand ligt. Maar ook zonder de Braziliaan blijven er genoeg sterren over aan Parijse zijde en mag een zege in Lens geen probleem zijn.

Zondag, 12.30 uur: Bologna – Fiorentina

Bologna en Fiorentina zijn dit jaar ware attracties. Niet alleen leveren beiden on-Italiaans goed beleid en presteren ze goed, er wordt ook nog eens leuk voetbal gespeeld door de Rossoblu en La Viola. En ze vertonen die kunsten allebei in een schitterend stadion. Zondag gebeurt dat in het iconische Stadio Renato Dall’Ara, waar de belangen groot zijn. Beide ploegen hebben na vijftien duels 24 punten verzameld en zijn daarmee volop in de race voor een Europees ticket. Wie om 14.30 de drie punten in de tas heeft, slaat een grote slag in de spannende strijd om continentaal voetbal.

Het prachtige Stadio Renato Dall’Ara

Zowel Bologna als Fiorentina leeft met een goed gevoel toe naar de onderlinge clash. Zo duwden de Rossoblu afgelopen woensdag José Mourinho verder richting de afgrond. In eigen huis wist het met 1-0 te winnen van het AS Roma van de Portugees. Niet voor het eerst toonde de ploeg van Siniša Mihajlović zich als reuzendoder. Zo werd eerder dit seizoen Lazio al verslagen in eigen huis en ontsnapte AC Milan maar net aan puntverlies in Bologna. Het tekent wel de wisselvalligheid van de ploeg. Zo ging het twee weken geleden nog onderuit tegen promovendus Venezia.

Fiorentina kampt met hetzelfde probleem. Zij wisten van Milan en Atalanta te winnen en maakten het Juventus en Napoli ondanks een nederlaag bijzonder lastig. La Viola verloor echter ook al van twee promovendi; zowel Venezia als Empoli bleek in eigen huis te sterk voor de Florentijnen. Het is de hoofdreden dat de potentie van Fiorentina om mee te doen om een CL-ticket nog niet volledig benut wordt. Zondag moet daar verandering in komen, want een nieuwe nederlaag brengt zelfs een Conference League-ticket in het geding.

Zondag, 15.00 uur: Tottenham Hotspur – Norwich City

Tottenham – Norwich is een duel tussen twee clubs wiens seizoen na vier maanden al een flinke rollercoaster heeft doorgemaakt. Beide ploegen presteren niet zoals verwacht en zijn al toe aan de tweede coach van het seizoen. Sinds die trainersswitch is bij beiden wel een verandering zichtbaar; de resultaten zijn beter. Zo kruipen de Spurs weer richting de Europese tickets en klimt Norwich stapje voor stapje uit de donkere, nietsontziende kelder van de Premier League.

Toch zijn er ook genoeg problemen. Vooral bij Tottenham. Na de gênante blamage bij NS Mura kan het zomaar gebeuren dat uitgerekend Vitesse de Londenaren komende donderdag van het Europese toneel gooit. Freewheelen kan het zondag evenwel niet, want de punten zijn ook in Engeland hard nodig. Een voordeel voor trainer Antonio Conte is dat de Spurs na de midweekse zege op Brentford wel in de top-vier staan. Althans, op verliespunten. Om ook daadwerkelijk een virtueel CL-ticket te bemachtigen, moet het inhaalduel met Burnley nog worden gewonnen. Die kans op snelle revanche voor de afgang in Slovenië werd de ploeg vorige week namelijk ontnomen door de hevige sneeuwval op Turf Moor.

Norwich kwam vorige week wel gewoon in actie en pakte onder nieuwbakken trainer Dean Smith, die de na de eerste zege van het seizoen ontslagen Daniel Farke opvolgde, een punt tegen Wolverhampton Wanderers. Datzelfde resultaat werd dinsdag behaald in de kelderkraker tegen het armetierige Newcastle United. Aangezien Norwich ruim tachtig minuten lang met een man meer speelde, zal Smith echter niet tevreden zijn over die uitslag. Toch doet de van Aston Villa overgekomen manager het tot nu toe prima, want uit zijn eerste drie duels pakte hij vijf punten. Sowieso is Norwich al vier duels op rij ongeslagen, waarmee de veilige plekken steeds dichterbij komen. Na de dramatische seizoenstart werd het door niemand voor mogelijk gehouden, maar tegen dit Spurs zit een resultaat in Londen er zeker in. Eén ding staat vast: het worden cruciale dagen voor Conte.