De Kijkwijzer: onvervalste kraker in Madrid, grote test voor ontketend Chelsea

26 november 2021 - 17:49

Een doldwaze Europese week is weer teneinde. Er gebeurde meer dan genoeg in de drie competities die de UEFA ons sinds dit seizoen voorschotelt. De nationale competities zijn echter zeker niet minder waard en zullen ons dit weekend ook weer genoeg spektakel bieden. Helemaal gezien de gure herfstkou die de komende twee dagen wordt voorspeld, is het ideaal om de tv aan te zetten. Maar voor welke vijf duels kun je nou het beste inschakelen?

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 13.30 uur: Arsenal – Newcastle United

Arsenal begon met nul punten uit drie wedstrijden dramatisch aan het seizoen, maar richtte zich daarna knap op. Vorige week kwam er echter een eind aan een sterke, ongeslagen reeks. Bij een ontketend Liverpool gingen The Gunners hard onderuit (4-0). Bovendien baarde Mikel Arteta opzien door in de eerste helft ruzie te maken met Jürgen Klopp. Net als doelman Aaron Ramsdale liet de Spanjaard zien over een nogal opvliegend karakter te beschikken. Maar in tegenstelling tot zijn doelman kon de oefenmeester geen grote invloed uitoefenen op de wedstrijd.

Ramsdale deed dat dus wel. Hij moest dan wel vier keer vissen, zonder de Engelse goalie zou het aantal tegendoelpunten nog veel verder zijn opgelopen. De van Sheffield United overgekomen keeper wist niet voor het eerst dit seizoen te overtuigen. Niet voor niets maakte hij bijna twee weken geleden tegen San Marino zijn debuut in het Engelse nationale elftal. Mede door de goede prestaties van hun sluitpost doet Arsenal het zeer degelijk. De Noord-Londenaren, die de laatste jaren zo ver zijn weggezakt, staan keurig vijfde en hebben nog alle zicht op een Champions League-rentree.

Voor het inmiddels steenrijke Newcastle is het gedroomde CL-podium nog heel ver weg. The Magpies zullen volgend jaar eerder acteren in die andere, veel minder leuke competitie met het woord ‘Champions’ erin. Namelijk de Championship. Want geld of niet, na twaalf wedstrijden heeft Newcastle zes punten, nog geen zege geboekt en staat het pijnlijk laatste. Aan Eddie Howe, die bij Bournemouth jarenlang fenomenaal werk afleverde, de ondankbare taak Saudi-Arabië tevreden te stellen. Al lijkt dat haast onbegonnen werk.

Zaterdag, 15.30 uur: 1. FC Köln – Borussia Mönchengladbach

Köln en Gladbach zijn beiden mooie clubs met een fraai stadion en een fanatieke aanhang. En aangezien Keulen dichtbij Nederland ligt en hier de stadions dicht zitten, is het nog een leuke uitkomst ook als je live een potje wil zien. Als je van goed voetbal houdt, kun je dat echter beter achterwege laten. Beide ploegen presteren dit seizoen zeer wisselvallig en staan met een twaalfde respectievelijk negende plek in de grijze middenmoot van de Bundesliga. Het is dan ook vooral de sfeer waarvoor je naar het RheinEnergieStadion moet komen.

De rivaliteit tussen Köln en Gladbach is namelijk groot. En dan niet alleen door de geringe afstand die Keulen en Mönchengladbach scheidt, maar ook door de sportieve prestaties van beiden in het verleden. In de jaren zeventig waren het namelijk concurrenten in de Duitse titelstrijd, waardoor de haat tussen elkaar groter werd. En dat siddert, ook al spelen beiden allang geen rol meer in de strijd om het kampioenschap, nu nog altijd door.

Daar komt bovenop dat de belangen zaterdag groot zijn. Köln, dat vorig jaar ternauwernood aan degradatie ontsnapte, begon nog goed aan het seizoen, maar is na een matige reeks weer angstvallig dichtbij de rode streep gekomen. Gladbach daarentegen moet, helemaal gezien de prima selectie, meedoen om een Europees ticket. Vorig jaar moest het dat op de slotdag aan 1. FC Union Berlin laten, nu moet het zelf in de achtervolging. Het gat van twee punten naar nummer zes VfL Wolfsburg is te overbruggen, maar dan moeten Die Fohlen wel een goede reeks gaan neerzetten. En anders heeft Gladbach altijd de DFB-Pokal nog. Want daarin liet de ploeg zien wel degelijk te kunnen voetballen.

Zaterdag, 18.00 uur: Juventus – Atalanta

Nog niet zo heel lang geleden was Juve – Atalanta een clash tussen de gedoodverfde titelkandidaat en een ploeg die tegen degradatie moest strijden. Hoe anders is dat anno 2021. Atalanta is inmiddels een vaste waarde in de Italiaanse top en mengt zich zelfs in de strijd om het landskampioenschap. Juve daarentegen is voor het eerst in jaren geen titelverdediger en moet na een dramatische seizoenstart nog alle zeilen bijzetten om dit seizoen überhaupt weer in de buurt te komen van de titel.

Na dertien duels staat de ploeg uit Turijn namelijk achtste, met elf punten achterstand op koplopers Napoli en AC Milan. Die twee verloren vorige week voor het eerst en beginnen de eerste scheurtjes te vertonen. Juve lijkt zich juist weer wat op te richten. De laatste twee duels, waarin het met Fiorentina en Lazio geen makkelijke tegenstanders trof, wist het namelijk te winnen. Afgelopen dinsdag toonde het echter weer een terugval. In de Champions League werd de ploeg volledig overklast door Chelsea; de 4-0 eindstand was allesbehalve geflatteerd.

Ook Atalanta kampte met wat opstartproblemen, maar zij zijn inmiddels alweer helemaal los. En als vanouds is spektakel daarbij gegarandeerd. Zo won het vorige week nog met 5-2 van Spezia. Europees draait de ploeg daarentegen minder. In de razendspannende Groep F van de CL moest het tegen Manchester United tweemaal een late goal toestaan, waardoor het tweeluik geen vier punten, maar slechts eentje opleverde. Dinsdag ging het zelfs onderuit bij Young Boys, waardoor de Noord-Italianen nog niet eens zeker zijn van Europese overwintering. Een zege morgen kan de zure nasmaak in elk geval voor even wegspoelen.

Zondag, 17.30 uur: Chelsea – Manchester United

Chelsea – Manchester United is op papier een kraker van jewelste. Beide ploegen hebben qua namen een wereldselectie en werden voor aanvang van het seizoen gerekend tot de grootste titelfavorieten. Waar de Londenaren die status ook glorieus waarmaken, is dat bij United allerminst het geval. The Mancunians¸ die afgelopen dinsdag wel wisten te overwinteren in de Champions League, verzamelden in twaalf duels nog maar zeventien punten en moeten het doen met een achtste plaats.

Niet voor niets vond de clubleiding in Manchester het vorige week welletjes. Ole Gunnar Solskjær werd – eigenlijk veel te laat – geslachtofferd. De kansloze en beschamende 4-1 nederlaag bij promovendus Watford bleek uiteindelijk de zwanenzang van het Noorse clubicoon. Zijn opvolger belooft spektakel; Ralf Rangnick gaat zijn positie als Hoofd van Sport en Ontwikkeling bij Lokomotiv Moskou verlaten en staat tot het einde van dit seizoen langs de lijn op Old Trafford. En dat kan gezien de veelgeprezen gegenpressungtactiek van Rangnick rekenen op veel enthousiasme.

Zondag zal de Duitser evenwel nog niet langs de lijn staan. Michael Carrick, die United dinsdag ook al leidde in Villarreal, zal de honneurs waarnemen. De gewezen middenvelder kan zijn borst natmaken, want Chelsea is op oorlogspad. Niet alleen internationaal – waar het zoals gezegd Juve van de mat veegde – maar ook nationaal. De ploeg staat florrissant bovenaan in Engeland en heeft al een gaatje van drie punten richting nummer twee Manchester City. Bovendien weet het qua spel te overtuigen. Zo won het vorige week zonder moeite het lastige uitduel met Leicester City (0-3) en legde het een aantal weken geleden Norwich City onder de stoomwals (7-0). Trainer Thomas Tuchel zal die lijn willen doorzetten en daarmee landgenoot Rangnick voor het begin van diens dienstverband de nodige hoofdbrekens willen bezorgen.

Zondag, 21.00 uur: Real Madrid – Sevilla

Vergeet Real Madrid – FC Barcelona of Atlético Madrid – Real Madrid. Real – Sevilla is op dit moment dé topper in LaLiga. Kijkend naar het aantal verliespunten zijn de Madrilenen namelijk de koploper, terwijl de Andalusische concurrent met twee punten minder de eerste achtervolger is. En dat mag niet verrassend genoemd worden. Gezien de algehele malaise bij Barça en de sportieve kwetsbaarheid bij Atléti, is dit hét jaar voor clubs als Sevilla, maar ook bijvoorbeeld nummer drie Real Sociedad, om een gooi te doen naar de landstitel. Voor de Andalusiërs wacht daarvoor zondag de eerste cruciale test.

Real is namelijk de titelfavoriet in Spanje. Van de traditionele top-drie heeft De Koninklijke alle zaakjes het beste op orde. De ploeg van Carlo Ancelotti heeft weliswaar nog niet écht kunnen overtuigen qua spel, de resultaten zijn prima in orde. In eigen land verloor het nog maar één keer – bij RCD Espanyol – en Europees ging het alleen onderuit tegen stuntploeg FC Sheriff. De prima prestaties van Marco Asensio en vooral de dit seizoen losgekomen Vinícius Júnior verbloemen tot nu toe veel.

Aan Sevilla de taak de angel eruit te halen en Real voorbij te steken. Los Nervionenses schurken al jaren tegen de Spaanse top aan, maar wisten zich nog nooit echt tussen de absolute topploegen te nestelen. Gezien de huidige prestaties van iedereen moet dat dit jaar lukken, al kan ook Sevilla nog niet echt overtuigen. Net als Real verloor het nog maar één keer (bij Granada), maar speelde het vier in plaats van drie keer gelijk. Bovendien draait de ploeg Europees stroef. Tegen VfL Wolfsburg boekte het dinsdag pas de eerste CL-zege dit jaar. Het zorgt ervoor dat de ploeg overwintering wonderwel nog in eigen hand heeft. Echt tevreden zal trainer Julen Lopetegui evenwel niet zijn. Maar als Sevilla zondag ook wint in Bernabéu, is deze week uiteindelijk een topweek voor de Andalusiërs. En ook eentje die bepalend is voor dit seizoen.