Hoekie_B: Voor de fans

21 november 2021 - 16:39

Het Amerikaanse FOX nam enkele jaren geleden voor een lachwekkend bedrag de rechten van het Nederlandse voetbal over voor een periode van tien jaar. Inmiddels betalen ze zelfs in België meer voor de voetbalrechten terwijl alle ploegen daar zeven keer per jaar tegen elkaar spelen en tegen het einde van de competitie alle punten door de helft gaan. Maar FOX werd opgeslokt door Walt Disney en daar hebben ze de gewoonte dat alle sport wordt uitgezonden door ESPN. Ze vonden daar het contractje van dat Nederlandse voetbal en ach, laten we dat ook maar voor die paar jaartjes nog bij ESPN stallen.

Al het buitenlands voetbal is inmiddels vertrokken naar andere zenders, want die rechten worden per jaar verkocht en daar gaat ESPN natuurlijk geen geld meer in steken voor die domme, niet winstgevende Nederlanders. Gelukkig konden er een paar kanalen afgestoten worden en op de resterende kanalen kunnen ze sporten uitzenden waar ze de rechten sowieso van hebben. De MLS, de NFL, de NBA, WTA, ORB, IPD, VRY, MQQ. Zet drie letters achter elkaar en je hebt een Amerikaanse showbizz sport. Dat er in Nederland geen hond geïnteresseerd is in American Football, honkbal of basketbal doet niet ter zake. Het is goedkoop en beter dan testbeeld.

‘Voor de fans, altijd en overal’. Al een vrij dubieuze slogan, want van het woord ‘fans’ krijg ik al jeuk. Een fan heeft een schuimrubberen hand en met die andere hand eet hij popcorn met een Coca Cola die je kunt refillen. Een supporter staat in de regen met een klef broodje frikandel waar de mayonaise over de rand druipt en een pilsje zonder schuim. Nu hebben deze ‘fans’ (lees: klanten) ESPN echt nodig. Want er mogen geen supporters meer in het stadion. Wedstrijden uitstellen? Dat kan echt niet, want dan moet ESPN nog drie Amerikaanse sporten verzinnen om de kanalen te vullen. De eredivisie komt toch al live, dus dat gaat gewoon verder. De Keuken Kampioen divisie is het zorgenkindje.

Tot nu toe probeerde men iedereen te paaien met een soort schakelkanaal, maar dat klopte niet helemaal. Het was gewoon dezelfde wedstrijd als op het andere kanaal, met een paar keer een doelpunt van een ander veld, terwijl ze daar al drie doelpunten verder waren. Maar nu kan er niemand z’n favoriete club zien en is volledig afhankelijk van ESPN. Meer live wedstrijden? Nee sorry jongens, dat kan echt niet. Onze kanalen zitten vol en we hebben niet meer plaats. Bij NAC kwam gulle hoofdsponsor OK tankstations met een idee om zelf te betalen en er was opeens wel plaats. Schaamteloos kon men zelfs eigen reclame uitzenden. Er kijken immers meer mensen naar dan naar Tampa Bay Buccaneers – Atlanta Falcons.

Hoewel het wellicht niet helemaal lekker bekt heb ik een suggestie voor een nieuwe slogan: ESPN, we moeten deze troep nu eenmaal uitzenden omdat we er nog een paar jaar aan vast zitten, maar iedere euro die we kunnen besparen pakken we en wat jullie als fans daarvan vinden zal ons een rotzorg zijn. Altijd en overal.