De Kijkwijzer: Xavi staat voor langverwacht debuut, duel der Olympique’s in Lyon

19 november 2021 - 19:59

Ondanks dat de interlandperiodes op weinig fans kunnen rekenen, bleek de meest recente editie enerverend. Portugal – obrigada Danny Makkelie – en Italië wisten zich niet rechtstreeks voor het WK te plaatsen, Nederland deed dat wel. Toch zal iedereen blij zijn dat het clubvoetbal weer terug is. Helemaal omdat we nu in één ruk doorgaan tot de winterstop. Zonder gekke interlandonderbrekingen. Klein nadeel: de Nederlandse stadions moeten leeg blijven. Gelukkig staan er in het buitenland ook weer genoeg leuke potjes op het programma. Mét fans.

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 15.30 uur: Borussia Dortmund – VfB Stuttgart

Mocht je morgen nog niks op de planning hebben staan en zin hebben in een potje voetbal, wijk dan uit naast onze oosterburen. Grensploegen Dortmund, Borussia Mönchengladbach en Bayer 04 Leverkusen spelen namelijk allemaal thuis. Veruit de leukste wedstrijd – op papier althans – staat op de rol in het Signal Iduna Park. Voordat Dortmund in de poule van Ajax het cruciale Champions League-treffen met Sporting CP wacht, moet er in eigen land nog worden afgerekend met Stuttgart. Gezien het feit dat die club maar net boven de degradatiestreep staat en Dortmund de naaste achtervolger is van Bayern München, lijkt dat geen moeilijke opgave. Maar in Dortmund zal men beter weten.

Vorig jaar mondde het treffen met Die Schwaben namelijk uit in een ongekende blamage. BVB moest liefst vijf goals incasseren en ging met 5-1 de boot in. Groot verschil is wel dat Stuttgart destijds een stuk beter presteerde dan nu. Want waar de club van Mercedes vorig jaar als promovendus bijna Europees voetbal wist te halen, strijdt het nu tegen degradatie. In elf duels verzamelde de club nog maar tien punten en daarmee staat het slechts een punt boven de gevarenzone. Blessures van de uitblinkers van vorig jaar, Silas Katompa Mvumpa (wie?) en Saša Kalajdžić, laten zich voelen.

Toch blijft de tegenstander Dortmund. En voor Dortmund lijkt geen enkele tegenstander makkelijk. Ook onder Marco Rose ging de ploeg in elf wedstrijden alweer drie keer onderuit – waaronder twee weken geleden bij RB Leipzig – en is de achterstand op Bayern met vier punten fors. Daar staat tegenover dat de ploeg alle competitieduels in eigen huis nog wist te winnen. En daardoor mag ook jeugdexponentenparadijs Stuttgart geen probleem zijn.

Zaterdag, 18.30 uur: Atlético Madrid – CA Osasuna

Als er dit jaar één topcompetitie spannend is, is het LaLiga wel. De gehele top-drie – Real Madrid, Atlético Madrid en FC Barcelona – heeft een jasje uitgedaan, waardoor subtoppers als Sevilla en Real Sociedad zich kunnen mengen in de titelstrijd. Het resultaat: een koploper die na twaalf duels al negen verliespunten achter zijn naam heeft staan. Tot grote spijt van het rood-witte deel van Madrid is die ploeg niet Atlético, maar Real. Los Rojiblancos hebben namelijk nog vier verliespunten meer. Het maakt een zege op Osasuna, daags voor het evenzo cruciale treffen met AC Milan in de CL, noodzakelijk.

Makkelijk zal dat echter niet worden. Samen met promovendus Rayo Vallecano is Osasuna één van de verrassende namen in de bovenste helft van de LaLiga-ranglijst. De Basken wisten Real enkele weken geleden nog op 0-0 te houden en wonnen al bij Villarreal. In het Baskische voetbalbolwerk, waar naast Osasuna Sociedad en Athletic Bilbao al voor spektakel zorgen, toont de ploeg uit stierenrenstad Pamplona zich een lepe ploeg die het elke tegenstander lastig kan maken.

En als Atléti dan nog niet genoeg gewaarschuwd is, zal de meest recente editie van dit treffen dat wel doen. Vorig jaar gaven de Madrilenen tegen Osasuna een bijna zeker lijkende titel op de eennalaatste speeldag namelijk bijna weg. Het is dat Renan Lodi en Luis Suárez in de 82e en 89e minuut voor een spectaculaire ommekeer zorgden, anders zou de titel naar het witte deel van Madrid zijn gegaan. Eén ding is voor zaterdag in elk geval zeker: Atléti kan aan de bak.

Zaterdag, 21.00 uur: FC Barcelona – RCD Espanyol

Ook Barça heeft al veel steken laten vallen in de titelstrijd. Nog meer dan Atléti zelfs. Niet voor niets werd Ronald Koeman enkele weken geleden de laan uitgestuurd. Zijn opvolger? Clubicoon Xavi. De gewezen middenvelder zit zaterdagavond voor het eerst op de bank in Camp Nou. Het treffen met Espanyol is niet alleen een stadsderby, het is normaal gesproken ook een vrij simpele opgave voor de Blaugrana. Dit jaar is echter alles anders. Sterker nog, Espanyol heeft – weliswaar met een duel meer gespeeld – evenveel punten als de grote broer.

Het is tekenend voor de afgrond waar Barça is ingezakt. In eigen land lijkt de titel nu al uit zicht, Europees mag het dinsdag niet verliezen van Benfica als het wil overwinteren in de Champions League. Xavi staat voor een zware opgave en weet daarbij alle ogen op zich gericht. Het is de vraag hoeveel tijd de Spanjaard gaat krijgen. De druk is torenhoog, de ervaring bij de oefenmeester gering. Zeven trofeeën in Qatar is leuk voor het cv, een prestatie valt het nauwelijks te noemen. De man die vooral is aangesteld door zijn naam en het gebrek aan andere opties – geen enkele ervaren trainer wil in dit Barça-wrak stappen – staat voor een pittige klus.

Espanyol rijkt intussen bloed. De promovendus presteert uitstekend en kan, als het op de huidige voet doorgaat, zich zelfs gaan mengen in de strijd om een Europees startbewijs. Los Pericos, die vorig jaar zonder enige moeite direct terug wisten te keren op het hoogste niveau, lijken al snel weer getransformeerd te zijn in de stabiele middenmoter van weleer. Een blamage zoals twee jaar geleden, toen Espanyol in een roodgekleurd duel door Barça definitief naar de Segunda werd geduwd, is zaterdag dan ook uitgesloten. De messen zijn intussen zelfs verder geslepen. Want wat is er nou leuker dan Xavi’s debuut te verpesten?

Zondag, 18.00 uur: Internazionale – Napoli

De toppers in de Serie A volgen elkaar in moordend tempo op. Bijna elk weekend staat er wel minimaal één kraker op de rol in de laars. Ook na de interlandperiode is dat het geval. Want een dag nadat medekoploper AC Milan de lastige klip die Fiorentina heet moet omzeilen, wacht die andere koploper – Napoli – een pittig duel met Milans aartsrivaal. Nummer drie Inter hield de Rossoneri twee weken geleden al op een punt en zal vastberaden zijn ook in deze topper punten te pakken.

Voor Inter is dat nodig ook. De achterstand van de Nerazzuri op Napoli en Milan bedraagt namelijk al zeven punten. Inter weet nog niet echt te overtuigen dit seizoen en presteert veelal wisselvallig. Simone Inzaghi is nog zoekende hoe het vertrek van Romelu Lukaku en Achraf Hakimi het beste kan worden opgelost en dat heeft zijn weerslag op de resultaten. Het leidt ertoe dat de Milanezen nog geen topper wisten te winnen.

Bij Napoli draait het een stuk beter. Luciano Spalletti heeft de selectie in Stadio Diego Armando Maradona in korte tijd naar zijn hand gezet en laat de Napolitanen overtuigend voetbal spelen. De ploeg is mede daardoor nog ongeslagen. Het 1-1 gelijkspel tegen tien man van Hellas Verona twee weken geleden zal evenwel pijn hebben gedaan. In Napels hoopt men zondag te bewijzen dat die remise een incident is en dat Napoli wel degelijk voor de eerste landstitel in ruim dertig jaar kan gaan. En mocht dat niet lukken, maakt de recordpoging tot het dragen van de meeste shirts in een jaar dit seizoen wel memorabel.

Zondag, 20.45 uur: Olympique Lyonnais – Olympique Marseille

Lyon – Marseille is toch een beetje een klassieker. Niet alleen doordat het beiden – vanouds – topploegen zijn, ook door de naam. Niet voor niets heeft het onderlinge treffen als bijnaam Choc des Olympics, ofwel ‘Clash of the Olympics’. En dan zijn de belangen zondag ook nog eens groot. Vooral voor Peter Bosz. Want als zijn Lyon dit seizoen nog wil meedoen om de bovenste plekken, is een zege zondagavond noodzakelijk. Helemaal na de beschamende afstraffing bij Vitesse-opponent Stade Rennais twee weken geleden.

Het is tekenend voor de wisselvalligheid die er maar blijft insluipen bij Bosz’ equipe. Met vijf zeges, vier remises en vier nederlagen – plus al 21 tegengoals – komt Lyon maar niet weg uit het moeras der Franse middenmoters. De achterstand op de Champions League-tickets is met vier punten nog te overzien, maar dan moeten Les Gones nu wel een keer een reeks gaan neerzetten. Dat Lyon daar zondag aan begint, is vrij realistisch. Van de laatste vijf Chocs des Olympiques aan de Rhône won l’OL er namelijk vier.

Toch zal Marseille vol vertrouwen afreizen naar het Parc Olympique Lyonnais. Na een aantal mindere jaren doen de havenstedelingen het onder Jorge Sampaoli weer prima. De titel lijkt met een achterstand van elf punten op het ongenaakbare Paris Saint-Germain een brug te ver, maar een tweede plek en dus een Champions League-ticket is een reële doelstelling. Dan moet het supportersgedrag – dat er voor heeft gezorgd dat Marseille volgende week tegen ES Troyes AC voor lege tribunes speelt – geen invloed op de sportieve prestaties gaan krijgen. En laat precies dat nou net niet uitgesloten zijn aan de Middellandse Zee.