Hoekie_B: Ronald de Boer

14 november 2021 - 16:13

Op 15 mei 1970, midden in de nacht, werden Cees en Gitta de Boer in Hoorn vader en moeder van een zoon: Ronald. Tot hun grote opluchting kwam er tien minuten later nog eentje achteraan, anders had het er beroerd uit gezien. Eigenlijk hoort het qua leeftijd natuurlijk Ronald en Frank te zijn, maar het werd Frank en Ronald. Omdat Frank hem altijd op sleeptouw moest nemen.

Eigenlijk wilde FC Barcelona alleen Frank de Boer hebben, maar een harde eis was dat Ronald mee moest. Anders zou Ronald niet overleven. Ze moesten zelfs een arbitragezaak aanspannen tegen Ajax, dat werd door Frank geregeld omdat Ronald het woord arbitragezaak niet kon schrijven. Ronald werd voor Barcelona toch te licht bevonden en dacht een jaar later wel op eigen benen te kunnen staan en is in z’n eentje naar Glasgow gegaan. Dat werd geen groot succes. Iedere avond belde hij Frank op om te vragen waar zijn autosleutels lagen en aan welke kant van de weg hij ook alweer moest rijden. Op het einde van hun loopbaan moesten ze zelfs nog samen naar Qatar. Niet omdat de competitie nou zo interessant was, maar omdat er in deze jaren zoveel geld verdiend moest worden zodat Ronald tot zijn 94ste jaar verder niets meer hoeft te doen, vanwege het feit dat hij nergens geschikt voor is.

Na een geslaagde voetbalcarrière heeft Ronald veel dingen geprobeerd: jeugdtrainer bij Ajax was geen succes, omdat niemand hem verstond. Analist rondom voetbalwedstrijden was geen succes, omdat niemand hem verstond. Inmiddels zet hij zich volledig in voor het WK in Qatar als ambassadeur, ook geen succes, omdat niemand hem begrijpt. Om en nabij 6500 mensen vonden de dood rondom de bouw van de stadions in Qatar vanwege het werken onder onveilige en erbarmelijke omstandigheden. Dat ligt volgens Ronald wel iets genuanceerder. Wellicht zijn er twee of drie werknemers van ouderdom gestorven.

Volgens Ronald is de situatie inmiddels verbeterd: ‘Als je iemand als arbeider wil halen moest je eerst een tussenpersoon drie a vier maanden betalen, dat hoeft nu niet meer’. Kortom: niemand anders dan jijzelf wordt nu beter van het nemen van een slaaf. Arbeiders moeten, kortom, niet zo zeuren, want tegenwoordig mogen ze een keer in de vier weken even naar huis bellen en op hun verjaardag mogen ze een uurtje later beginnen en hoeven ze die dag maar veertien uur te werken. Duizenden doden, maar volgens Ronald werken die mensen voor hun familie en als ze dat niet gedaan zouden hebben was er helemaal geen geld voor die mensen. Dat ze dan nog wel geleefd hadden is een bijzaak.

Gisterenavond leek Nederland zich te kwalificeren voor het WK en Ronald gooide er maar eens een tweetje uit met als afsluiting: ps. Ik kan GEEN kaarten regelen, met een lachende tonguitsteek smiley. Gratis tip voor je volgende twitterberichten Ronald: eerst even aan Frank laten lezen.