De Kijkwijzer: stadsderby’s in Manchester en Sevilla, cruciaal duel voor Juve

06 november 2021 - 14:36

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het is bijna weer tijd voor een interlandbreak. Ter compensatie is daarom besloten het laatste weekend voor de marteling die we met potjes als Azerbeidzjan – Luxemburg, China – Oman en Niger – Djibouti moeten doorstaan, vol te plannen met stadsderby’s. Niet alleen de Milanese derby (zondag, 20.45 uur) staat op de rol, ook in Manchester en Sevilla wordt gevochten om de eer van de stad. En dan zijn er ook nog genoeg andere leuke duels.

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 13.30 uur: Manchester United – Manchester City

Londen is en blijft dé voetbalstad van Engeland, maar puur kijkend naar selecties zou je denken dat Manchester dit seizoen de dienst uitmaakt in de Premier League. Kijkend naar marktwaarde staat City bovenaan en United op twee. Een blik op de PL-ranglijst na tien wedstrijden vertelt echter een ander verhaal. The Citizens staan derde, The Red Devils vijfde. En waar City al vijf punten achter staat op koploper Chelsea, is dat gat voor United al liefst acht punten.

Het zegt alles over het seizoen van beiden. Waar United deze zomer het sterrenensemble completeerde, ging de grote rivaal rustig op de vorige seizoenen ingezette voet verder. Al ontbreekt één ding: een spits. Bij gebrek daaraan wordt Phil Foden de laatste weken niet zelden als valse spits opgesteld. Niet zonder succes; City won dik twee weken geleden in de Champions League met 5-1 bij Club Brugge, om het weekend erop simpel te zegevieren bij het verrassende Brighton and Albion (1-4). Foden greep in dat laatste duel met twee goals een hoofdrol. Dat bleek voorlopig echter ook het hoogtepunt. Na de Carabao Cup-uitschakeling bij West Ham United vorige week (0-0, 5-3 na strafschoppen), bleek stuntploeg Crystal Palace vorige week met 2-0 te sterk in het Etihad Stadium. Dat was niet de enige domper; Aymeric Laporte kreeg rood en mist de Manchester Derby.

Bij United zullen ze evenwel jaloers zijn op de perikelen bij de buurman. In het rode deel van Manchester is het namelijk allemaal nog iets erger. De laatste weken verloor United thuis van Aston Villa, bleef het op 1-1 steken tegen Everton en ging het met 4-2 onderuit bij Leicester City. En dat bleek niet eens het ergste, want twee weken geleden strooide de grootste rivaal, Liverpool, nog een hele zak zout in de wonden. Op Old Trafford haalden The Reds met 5-0 ongenadig hard uit. In de CL gaat het beter, al kwam dat vooral door late ontsnappingen tegen Villarreal en Atalanta (twee keer). De 3-0 zege bij Tottenham Hotspur afgelopen weekend zorgde voor een opsteker, maar echt veel waarde moeten The Red Devils daar ook niet aan hechten. De Manchester Derby is een veel grotere opgave.

Zaterdag, 18.00 uur: Juventus – Fiorentina

Massimiliano Allegri vind het eigenlijk helemaal niet leuk om weer hoofdtrainer te zijn bij Juventus en doet er alles aan zo snel mogelijk ontslagen te worden. Althans, zo lijkt het als je zijn opstellingen elke week ziet. Daar is namelijk geen touw aan vast te knopen. Mede daardoor verloopt het seizoen voor de ploeg uit Turijn tot nu toe werkelijk dramatisch. Want waar Juve in de Champions League alles simpel weet te winnen, gaat het in de Serie A moeizaam. Na een rampzalige seizoenstart leek Juve de laatste weken weer op te krabbelen, maar na nederlagen tegen Sassuolo en Hellas Verona (tweemaal 2-1) is het weer code rood in Piemonte.

De situatie bleek zelfs zo nijpend, dat de directie het nodig achtte een week in ritiro te gaan. Gezien de stand is die gedachte niet heel vreemd, want de Bianconeri weten het tempo van ongeslagen koplopers Napoli en AC Milan nog niet echt het bij te houden. Totaal niet zelfs. Met vijftien punten uit elf duels staat Juve op een negende plaats. De achterstand op de koppositie? Liefst zestien (!) punten. Zodoende lijkt de kans nu al klein dat Juventus de titel weer terug brengt naar Turijn. Eerst moet het maar eens op een CL-plaats belanden. Met een achterstand van vier punten op plek vier is dat een stuk haalbaarder.

Eén van de hordes tussen plek vier en negen is nummer zeven Fiorentina. La Viola zal er alles aan gelegen zijn Juve dwars te zitten. Niet alleen omdat de Florentijnen, die de laatste weken een beetje wisselvallig zijn, ook graag de CL in willen. Vanuit Florence is er namelijk ook een gigantische haat richting Juve. Mede door enkele controversiële wedstrijden in het verleden en transfers van Florentijnse sterspelers als Federico Bernardeschi en Federico Chiesa naar Turijn, kan de gemiddelde Fiorentina-fan Juve niet uitstaan. Er is dan ook geen plaats in Italië waar de situatie van Juve met meer hoongelach wordt aangezien dan de Toscaanse hoofdstad. Het is voor La Viola te hopen dat wonderkind Dušan Vlahović dat ook heeft meegekregen. Want als er één iemand is die Juve pijn kan doen, is het de Servische spits wel.

Zondag, 13.30 uur: Club Brugge – Standard de Liège

Club – Standard is een duel tussen twee ingezetenen van de zogeheten G5 in het Belgische voetbal. Het zijn de – op papier – grootste vijf ploegen van België. Waar Club de laatste jaren alleenheerser is in de Belgische competitie en ook dit jaar weer bovenin meedraait, staat die status bij Standard al jaren flink op de tocht. Een vijfde, zesde, zevende en negende plaats als eindklassering in vier van de laatste zes seizoenen zijn geen cijfers die je van een topclub mag verwachten.

Dat is echter nog niks vergeleken met hoe de club er nu voorstaat. Hoewel het in het Belgische voetballandschap – waar promovendus Union Saint-Gilloise nog altijd bovenaan staat – niet per se een verrassing is, zal de huidige twaalfde plek niet voor vrolijke gezichten zorgen op Sclessin. Met twaalf punten achterstand op de koppositie en een gat van zeven punten richting de top-vier, is alles nog wel te overzien. Maar de recente resultaten zullen weinig vertrouwen geven. In competitieverband wisten de Walen namelijk niet meer te winnen sinds 12 september. In andere woorden: als Standard zondag niet wint, moet het minimaal meer dan twee maanden wachten op een zege.

Zo bedroevend is de situatie in Brugge niet, al zullen ze bij Club ook nog niet heel tevreden zijn met het seizoen tot nu toe. Achter het stuntende Union bekleden de Bruggenaren een tweede plek en met een achterstand van twee punten op de koploper is dat allemaal prima te overzien. De grote wisselvalligheid en geringe overtuigingskracht baren echter wel zorgen. Zo dateert de laatste keer dat Club twee competitieduels op rij won ook alweer van midden september. De uitstekende prestaties in de poule des doods van de CL verbloemen veel, maar soepel draait Club nog niet. En dan is averij oplopen bij dit Standard ook niet uitgesloten.

Zondag, 17.30 uur: West Ham United – Liverpool

De top-drie van de Premier League doet weinig vreemd aan. Met Chelsea, Liverpool en Manchester City staan daar de ploegen die je er mag verwachten. Daarachter staat echter een opvallende naam: West Ham. Net als vorig jaar – toen de West-Londenaren een Europa League-ticket wisten binnen te slepen – presteren The Hammers uitstekend. Met een prima selectie en goed voetbal stuwt David Moyes zijn manschappen naar een hoog niveau. Een Europees ticket moet haalbaar zijn, maar misschien zit er zelfs wel een CL-optreden in.

Als West Ham de huidige lijn doortrekt, is dat in elk geval niet onrealistisch. Het vloeren van Carabao Cup-autocraat City – en eerder al United – in het tweede bekertoernooi van Engeland vorige week is leuk, competitiezeges op Spurs en Everton zullen de ploeg meer voldoening geven. En ook in Europa draait de ploeg uitstekend; met negen punten uit drie duels staat West Ham fier bovenaan in Groep F en is overwintering bijna binnen. Het mag gezien worden als de ultieme revanche van de vooral bij United zo verguisde Moyes.

Voor Moyes is de opgave zondag er echter wel één van een andere orde. Want die bekerzeges zijn leuk, maar de enige echte test in de competitie – de zege op het kwakkelende Spurs niet meegerekend – ging verloren. United bleek in september met 2-1 te sterk in het London Stadium. Liverpool presteert nog een stukje beter dan The Red Devils. Mede door de in bloedvorm verkerende Mohamed Salah rijgen de Liverpudlians de zeges zowel nationaal als in de CL aaneen. Vorige week kwam er evenwel zand in de motor; op Anfield greep Brighton verrassend een punt (2-2). Het zal West Ham een extra vertrouwensboost geven: helemaal in de huidige vorm is zondag alles mogelijk.

Zondag, 21.00 uur: Real Betis – Sevilla

Vorige week werd in Noord-Spanje een Baskische derby uitgevochten, zondagavond staat in Andalusië een kraker op de rol. El Derbi Sevillano, ook wel bekend als El Gran Derbi, is misschien wel de meest heetgebakerde derby van Spanje. Hoewel de derby niet zoveel aandacht krijgt als El Clásico of El Derbi Madrileño, biedt het op elk gebied net wat extra’s vergeleken met de kroonjuwelen van het Spaanse voetbal. En dan is deze editie in Heliópolis ook nog eens een kraker tussen de nummer vijf en drie.

Zowel Betis als Sevilla zijn relatief grote spelers in het Spaanse voetbal, maar zelden presteerden beiden tegelijk zo goed als nu. In het nivellerende LaLiga-landschap is voor beiden alles mogelijk. Waar Sevilla mag dromen van de titel, doet de grote rivaal dat van een CL-ticket. In de jacht daarop is een zege voor Betis zondag wel nodig. Op verliespunten is de achterstand na de vrij kansloze nederlaag bij het kwakkelende Atlético vorige week namelijk vier punten. De zware Europese week, waarin Betis hard onderuit ging bij Bayer 04 Leverkusen, zal haar sporen echter hebben nagelaten.

Sevilla kwam dinsdag al in actie en kent qua rust dus een betere voorbereiding. Het CL-avontuur verloopt tot nu toe evenwel bijzonder teleurstellend voor Los Nervionenses. Daar staat tegenover dat de ploeg in eigen land prima presteert. Sterker nog, op verliespunten is het samen met Real Madrid gedeeld koploper. De ploeg verloor nog maar één keer en is vooral defensief taai. Die enige nederlaag liep het echter wel op in de derby bij Granada. Voor zo’n derbynederlaag hoeft Sevilla zondag evenwel niet zo bang te zijn; in de laatste twaalf edities bleek de steun van een kolkend Estadio Benito Villamarín slechts één keer genoeg voor een groen-witte overwinning. De eer van de stad lijkt veilig in Nervión. Net als de koppositie.