Hoekie_B: Voetbalhaters

31 oktober 2021 - 10:50

Het is inmiddels weer een hot item geworden en devoetbalhaters en mediageile burgemeesters pakken het gretig op: het voetbalgeweld. Het biergooien liep al een tijdje uit de klauwen en daar zijn terechte acties op gekomen. Bij verschillende clubs is men inmiddels begonnen met een dadergerichte aanpak op een klassieke manier. Als je ziet dat iemand z’n bier op het veld gooit erop af stappen en met een mannetje of vijf van de tribune af bonjouren, werkt beter dan een stadionverbod van drie wedstrijden. Maar het gaat inmiddels verder.
Bij MVV-Roda JC begon men met vuurwerk en deuren te gooien (helaas geen vlaaien) en omdat de M.E. zich ermee ging bemoeien zijn er nog gewonden gevallen ook. Ook bij Heracles-Ajax zijn er wat incidenten geweest met supporters op een verkeerd vak. Niet goed te keuren dit, alhoewel iedereen natuurlijk smult van zo’n Limburgse derby die op of net over het randje gaat. ESPN zendt MVV nooit uit, behalve als ze tegen Roda spelen. Als er niets noemenswaardig zou gebeuren en de wedstrijd eindigt in 1-1 zijn de mensen zelfs teleurgesteld. Ergens zijn we er dus ook op uit, maar waar ligt de grens dan precies?

Vuurwerk idem dito. De media smult van schitterende vuurwerkbeelden tijdens de opkomst, die bewaren ze voor aankondigingen van komende wedstrijden en de foto’s komen groot in de krant. Maar nu nemen we vuurwerk vooral even mee in onze kruisjacht op de voetbalsupporter. Want we hebben het allemaal gedaan nu. De praatprogramma’s zullen deze week weer volgestopt zijn met voetbalitems. De burgemeester van Breda Paul Depla wil daar wel graag bij zitten, dus gelukkig voor hem zag hij gisteren bij een amateurwedstrijd wat mensen een paar fakkels afsteken, nu heeft hij ook munitie om die stomme voetbalfans aan te pakken.

Want wat moeten we doen? Geen uitsupporters meer? Iedereen verplicht zitten met z’n handen vastgebonden en een laag tape over je mond? Er waren vrijdag en zaterdag in totaal 111.500 toeschouwers bij de betaald voetbalwedstrijden en (laten we het even ruim pakken) 200 mensen hebben zich niet goed gedragen. Dat is dus minder dan 0,2% van alle mensen die er waren. (Opiniepeiling verzorgt door mijn ome Maurice de Bont) Als we hierop maatregelen gaan nemen kan iedere kermis, concert, kerkdienst en schoolreisje geschrapt worden, want daar zijn meer incidenten. Voetbal is een rauwe sport, laten we dat vooral zo houden, sommige incidenten gingen wat ver maar dat is van alle tijden en die worden aangepakt. Ik kijk voetbal voor de belevening en passie, en daar horen vuurwerk en scheldpartijen bij. En zeker uitsupporters, want dat brengt nog drie keer zoveel beleving en passie. En de mensen die dat niet waarderen moeten lekker naar andere sporten gaan kijken, maar niet gaan proberen om de mijne te veranderen.