De Kijkwijzer: lastige opgaves voor Ajax-opponenten, derbyavondje in Baskenland

29 oktober 2021 - 18:16

Na een midweek vol bekerstunts en spannende competitieavonden, staat er weer een reguliere weekendspeelronde op de rol. Zo spectaculair als op Super Sunday afgelopen weekend is het programma komend weekend niet, maar dat is ook niet te doen. Gezien de mogelijkheden schotelen de competitieplanners ons weer een aantal heerlijke wedstrijden voor. Welke vijf duels mag je de komende dagen echt niet missen?

Door Luuk ten Kleij

Zaterdag, 13.30 uur: Leicester City – Arsenal

Nog niet zo heel lang geleden betekende Leicester-uit voor Arsenal een tussendoortje in een Champions League-week. De verhoudingen zijn inmiddels bijna volledig gekanteld. The Gunners spelen doordeweeks alleen nog maar in de Carabao Cup (waarin het dinsdag wel met 2-0 won van Leeds United), Leicester leeft juist toe naar de Europa League-clash met Spartak Moskou. Toch zegt dat niet alles, want op de ranglijst staan beide ploegen op gelijke hoogte met elkaar.

Zowel Leicester als Arsenal completeert na negen duels veertien punten. Daarbij hebben The Foxes een iets beter doelsaldo (0 om -3). Het tekent de wisselvalligheid bij beide ploegen. Leicester wisselt knappe zeges tegen Manchester United en bij Spartak en Brentford af met gelijke spelen tegen Crystal Palace en Burnley. Arsenal kan de ene week afrekenen met Tottenham Hotspur of Aston Villa, om een paar dagen later maar net een punt te pakken tegen Palace of op 0-0 te blijven steken bij Brighton and Hove Albion.

Wat voor beiden helpt, is dat dat de gehele subtop in de Premier League wisselvallig presteert. Zo heeft de verrassende nummer vijf Brighton slechts een punt meer en is het gat met West Ham United (vierde) maar drie punten. De winnaar zaterdagmiddag is dan ook weer helemaal terug in de strijd om een Europees ticket. En de verliezer? Die haakt voorlopig even af. De belangen zijn dus groot.

Zaterdag, 15.30 uur: Borussia Dortmund – 1. FC Köln

Voordat Dortmund revanche kan nemen voor de 4-0 oorwassing bij Ajax anderhalve week geleden, moet het eerst afrekenen met een regiogenoot. En dat is een club die het nodige vertrouwen zal hebben nadat het zondag na een 0-2 achterstand nog 2-2 speelde tegen rivaal Bayer 04 Leverkusen. Bij Dortmund is die zekerheid er juist minder. Na de ronduit gênante vertoning in de Johan Cruijff ArenA boekten Die Borussen weinig overtuigende zeges op Arminia Bielefeld (competitie) en FC Ingolstadt 04 (beker). De blessurelijst is bovendien lang. Heel lang.

Dat neemt niet weg dat BVB gewoon weer tweede staat. Na negen wedstrijden moet de ploeg een gaatje van één punt toestaan met Bayern München. Waar het buiten Dortmund vaak stroef loopt, is het eigen stadion een ouderwetse vesting. De drie nederlagen die de ploeg tot nu toe leed – tegen SC Freiburg, Borussia Mönchengladbach en Ajax – vonden allemaal buitenshuis plaats. Thuis won het alles nog. Niet alleen Köln is gewaarschuwd, dat geldt ook voor de Amsterdammers.

Toch is winnen in Dortmund niet onmogelijk. Sterker nog, het lukte Köln afgelopen november nog. Ondanks het feit dat de Keulenaren vorig jaar maar net aan degradatie ontsnapten, wisten Die Geißböcke met 2-1 te winnen in het Signal Iduna Park. Dit jaar presteert Köln bovendien een stuk beter dan vorig jaar, want met dertien punten en een achtste plek doet de ploeg volop mee om een Europees ticket. En die ambitie zal Köln graag kracht willen bijzetten. Een snipperdagje lijkt er niet in te zitten voor Dortmund.

Zaterdag, 22.15 uur: Sporting CP – Vitória Guimarães

Sporting is één van de andere CL-tegenstanders van Ajax. Voordat zij woensdag tegen Beşiktaş hun laatste kans op overwintering kunnen grijpen, moet er eerst worden afgerekend met het stugge Guimarães. En dat is geen makkelijke opgave. Os Leões zijn defensief dan wel sterk, – hoewel het tegen Ajax achterin gigantisch door de mand viel, incasseerde het in Portugal nog maar vier goals – aanvallend houdt het te wensen over. Met slechts veertien goals in negen duels kan het voor de goal stukken beter.

Vorige week kwam dat kwaaltje boven water. Tegen Moreirense miste Sporting legio kansen, waardoor er slechts met 1-0 werd gewonnen. De ploeg van Rúben Amorim maakte het zich veel te moeilijk. Door de zege naderden de hoofdstedelingen aartsrivaal en tevens koploper SL Benfica echter wel weer tot op een punt. Ondanks alles blijft de regerend landskampioen in elk geval volop in de race voor titelprolongatie. Dat Sporting nog ongeslagen is helpt daarbij, al kan de tegenstander van zaterdag die status wel eens doen veranderen.

Guimarães is achter de Portugese top-drie (Sporting, Benfica, FC Porto) en eeuwige nummer vier SC Braga een beetje het buitenbeentje van de Primeira Liga. Toch doen de Noord-Portugezen het altijd prima. Vaak eindigt de ploeg als vijfde en Europees voetbal is bijna elk jaar een zekerheidje. De laatste twee jaar verliepen met twee zevende plekken echter wat stroever. Ook dit jaar is dat het geval, want na negen speelrondes staat het wederom zevende. Met drie zeges, vier remises en twee nederlagen is Guimarães wisselvallig, maar wel stug. En dus hoeft Sporting geen makkelijke generale voor woensdag te verwachten.

Zondag, 18.00 uur: Salernitana – Napoli

Als iemand vertelt dat het stadion van Salernitana ergens in een buitenwijk van Plovdiv staat, geloof je het direct. Stadio Arechi doet in alles aan als een typisch Oostblokstadion. Het iconische licht maakt het af. Ergens gebouwd in de jaren veertig lijkt er vervolgens niks meer aan gedaan. Het oogt als een hele tijdreis die Napoli in een uurtje moet afleggen. Niet alleen dat is even wennen voor de Napolitanen. Het feit dat de reis naar Salernitana per bus kan worden afgelegd – er moeten nog geen zeventig kilometers worden afgelegd – is een zeldzaamheid. Want waar Noord-Italië oververtegenwoordigd is in de Serie A, zijn Napoli en Salernitana de enige clubs op het Italiaanse vasteland die onder Rome liggen.

Het maakt de clash in theorie een Campanische derby. Rivaliteit heerst er echter niet tussen de beide clubs. Daarbij helpt het ook niet dat Salernitana en Napoli elkaar voor het laatst troffen in 2009, toen de Napolitanen de kleine buurman vloerden in de Coppa Italia. Het meest recente Serie A-treffen tussen beiden dateert zelfs van 1948 (!). In Napels werd het destijds 0-0, de laatste editie in Salerno eindigde in 3-3. Zo’n spektakel zal het zondag niet snel worden.

Koploper Napoli won tot nu toe alles en is vooral defensief erg sterk. Salernitana staat, als verrassende promovendus weinig onverwacht, éénnalaatste. Vooral defensief is het niet best wat de ploeg laat zien. Het is dat Napoli vrij zuinig is en nauwelijks echt uitbarst qua doelpunten, maar als het een avond vol goals wordt in Salerno zal het eerder 0-6 worden dan weer 3-3.

Zondag, 21.00 uur: Real Sociedad – Athletic Bilbao

Iedereen kent El Gran Derbi (Real Betis – Sevilla), El Derbi Madrileño (Atlético Madrid – Real Madrid) en El Clásico (Real – FC Barcelona) wel. El Derbi Vasco, of in het Baskisch de Euskal Derbia, is echter een stuk onbekender. En dat is zonde, want El Derbi Vasco is geen derby zoals we hem kennen. De rivaliteit is er wel degelijk, maar de sfeer tussen beide clubs is overwegend vriendelijk. Supporters zitten in de stad en het stadion vaak door elkaar heen en nemen vaak samen deel aan pre match events. Haat is zeker ook aanwezig, maar dit is vaker gericht op spelers van de tegenstanders dan op fans.

Wat deze Baskische derby extra glans geeft, is het goede spel van beide ploegen. Athletic staat achtste, Sociedad voert de ranglijst zelfs aan. En daarmee is La Real ook direct gewaarschuwd, want Bilbao presteert vooral sterk tegen de grotere ploegen. Zo werden Barça en Atlético op een gelijkspel gehouden en rekende de ploeg afgelopen weekend af met Villarreal. Vooral degelijkheid valt op; Los Leones scoorden nog maar tien keer, maar incasseerden ook slechts zes goals.

Ook Sociedad is qua doelpunten niet de grootste spektakelploeg. De ploeg uit San Sebastián scoorde zestien keer in tien duels en moest negen goals toestaan. 1-0 is een uitslag die we vaak zien bij Sociedad dit seizoen, al kunnen de Basken verrassend uit de hoek komen. Zo werd Sevilla op 0-0 gehouden en wist Atlético afgelopen weekend maar ternauwernood een punt te pakken (2-2). Voor Sociedad is winst nodig om de koppositie ook na zondag in handen te hebben. Al telt de eer zondag misschien nog wel meer.